Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Επιτυχής η τριήμερη επιχειρηματική αποστολή Θεσσαλών στην Κορυτσά


Με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης – HUMANET και με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών





Η τριήμερη Επιχειρηματική Αποστολή στην Κορυτσά διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης – HUMANET με συγχρηματοδότηση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ 12 και 14 Μαρτίου.

Κεντρικός στόχος του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της περιοχής της Κορυτσάς και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ελληνικών και Αλβανικών επιχειρήσεων, πράγματα που επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσα από την ημερίδα και τις επαφές των επιχειρηματιών Ελλάδας και Αλβανίας.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που προωθεί όχι μόνον την επιχειρηματικότητα και πιθανές θέσεις εργασίας αλλά και φέρνει ακόμα πιο κοντά τους δύο λαούς στο κοινό μέλλον συνεργασίας και ανάπτυξης .


Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 12 Μαρτίου στις 1.00 το μεσημέρι ξεκίνησε η επιχειρηματική αποστολή από τα Τρίκαλα μπροστά από το ξενοδοχείο Αετών Μέλαθρον και μετά από ένα ήσυχο και ευχάριστο ταξίδι με δύο πούλμαν αφίχθη στην Κορυτσά αργά το απόγευμα.
Το ίδιο βράδυ στην αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Hotel παρατέθηκε δείπνο προς τιμή του Έλληνα Γενικού Προξένου Θεόδωρου Οικονόμου – Καμαρινού και των αρχών της πόλης και είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν όλοι μεταξύ τους.

Το Σάββατο το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου στον 8ο όροφο την έναρξη της ημερίδας άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης – HUMANET κ. Νίκος Ράπτης. Ο κ. Ράπτης ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές, τους πολιτικούς εκπροσώπους, τους επίσημους προσκεκλημένους της Αλβανίας και της Ελλάδος και το σύνολο των επιχειρηματιών που παραβρέθηκαν σ’ αυτή. Ευχήθηκε κατόπιν την ευόδωση της ημερίδας προς βελτίωση της επιχειρηματικότητας των δύο περιοχών μέσα από τις επαφές που ακολούθησαν από επιχειρηματίες της Θεσσαλίας και της ευρύτερης περιοχής της Κορυτσάς.

Τον λόγο κατόπιν πήρε ο κ. Niko Peleshi, δήμαρχος Κορυτσάς, ο οποίος αφού χαιρέτισε τους παραβρισκόμενους, ανέφερε ότι πρέπει να χτιστούν γέφυρες συνεργασίας για την ανάπτυξη της περιοχής.

Αμέσως μετά η ημερίδα άνοιξε με το θέμα «οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας» που παρουσίασε ο κ. Χρήστος Φαρμάκης, Οικονομικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα. Παρουσίασε αναλυτικά τα οικονομικά δεδομένα των επενδύσεων, της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας της Αλβανίας και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για την έναρξη επιχείρησης στην Αλβανία.

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Ηλία Μίλο, Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κορυτσάς που τόνισε την σημαντικότητα του εγχειρήματος και την ενίσχυσή του από την μεριά του ενώ επισήμανε την ανάγκη να συνεργαστούν πιο στενά οι δύο κυβερνήσεις.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Ilir Selenica, πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κορυτσάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην «Επιχειρηματικότητα σήμερα στην περιοχή της Κορυτσάς»

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο συμπολίτης κ. Χρήστος Καλέας, ως Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας που διεξήλθε το θέμα «Η επιχειρηματική εξέλιξη της Αλβανίας τα τελευταία 10 χρόνια από την σκοπιά ενός Έλληνα επιχειρηματία», ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά το όλο θέμα και κατέδειξε τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η επιχειρηματικότητα με ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ακολούθησε δίωρη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων ομοειδών επιχειρήσεων με την οποία και ολοκληρώθηκε η ημερίδα. Το απόγευμα έγινε επίσκεψη – ξενάγηση σε 3 εξαγωγικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής και η μέρα έκλεισε με δείπνο προς τιμή των Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών στην Αλβανία.
Κατά την διάρκεια της Κυριακής θα ακολουθήσει ξενάγηση στην ιστορική κωμόπολη της Μοσχόπολης και σύντομη ξενάγηση στο Βυζαντινό μουσείο της Κορυτσάς, όπου και θα ολοκληρωθεί η επιχειρηματική αποστολή και θα πάρει το δρόμο του γυρισμού.
ΕΡΕΥΝΑ Ηλίας Κατσιάμπας

Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ FATSIMARE ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ Μ.Κ.Ο ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΑΣ ΚΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΔΩ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΑΚΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΤΑ ΑΛΒΑΝΑ ;OXI BEBAIA TO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΜΕΙΣ ΟΙ (ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή