Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Γιορτινή ατμόσφαιρα με άρωμα Πασχαλιάς


Εντυπωσίασαν για μια ακόμη χρόνια οι Λαζαρίνες σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο ΠΟΔΤ και ο ΣΦΛΜΤ




Γιορτινή η ατμόσφαιρα τη χθεσινή ημέρα στο πνευματικό κέντρο του δήμου Τρικκαίων.
Τα λαζαρινά κάλαντα και έθιμα του τόπου μας αναβίωσαν στο φουαγιέ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Λαζαρίνες 2010» που διοργάνωσαν ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με το σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων.


Κορίτσια από την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια των Τρικάλων, κρατώντας καλαθάκια στολισμένα με λογής - λογής ανοιξιάτικα λουλούδια παρουσιάστηκαν ενώπιον της «κριτικής επιτροπής», τραγουδώντας τα παραδοσιακά κάλαντα για την γιορτή του Λαζάρου καθώς και τα παινέματα, τραγουδάκια που χαρακτηρίζονται από ένα ιδιαίτερο λυρισμό που έπλασε ο λαός μας, με σκοπό να παινέψει τα μέλη της οικογένειας, τη νοικοκυρά, το μικρό παιδί, το ελεύθερο κορίτσι, τους αρραβωνιασμένους κ.α., αλλά και κάποια άλλα πρόσωπα της παραδοσιακής κοινωνίας τον ιερέα, το βοσκό, το γεωργό, το δάσκαλο.

Σε όλα τα παιδιά προσφέρθηκαν από τον ΠΟΔΤ και τον ΣΦΛΜΤ τα παραδοσιακά φιλέματα που εντυπωσίασαν τις λαζαρίνες.
Σκοπός της εκδήλωσης, όπως τόνισε η κ. Πόπη Ντιροκάλτση είναι η αναβίωση των εθίμων του λαού μας και η προστασία της παράδοσης.
Στις δράσεις του Σ.Φ.Λ.Μ.Τ. αναφέρθηκε η κ. Αρετή Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας ότι έχουν παραδοσιακό χαρακτήρα, προβάλλοντας παράλληλα τον πολιτισμό.


Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου