Να μην προχωρήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην «επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων» κάλεσε την Κυβέρνηση ο βουλευτής Ν. Τρικάλων και πρώην υπουργός κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.
Στην επιχειρηματολογία του σημείωσε πως «και σήμερα είναι αυτοδιοίκητο, και σήμερα ο προϊστάμενος εκλέγεται από το Ανώτατο Δικαστικό 15μελες συμβούλιο του Αρείου Πάγου, όπου μετέχουν όλοι εκείνοι οι δικαστικοί που έχουν τα εχέγγυα αμεροληψίας, οι οποίο σφυρηλατήθηκαν μέσα στη διαδρομή του χρόνου και καλούνται κατά καιρούς να αποφασίσουν για πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην πορεία και στην εξέλιξη των δικαστών. Δηλαδή, στην προαγωγή τους, στη μετάθεση τους κ.τ.λ..
Έρχεστε τώρα να δείχνετε μια δυσπιστία απέναντι σε αυτούς τους δικαστές, επαναφέρετε πάλι τον κομματισμό, επιλέγοντας αυτούς και αλλήλους. Σας ρωτώ κύριε Υπουργέ, εγώ ο οποίος θα εκλεγώ, ως δικαστής από ορισμένους συναδέλφους, πως δεν θα είμαι εκείνος ο οποίος στην συγκεκριμένη περίσταση που θα μου ζητηθεί κάτι από τον συνάδελφο που με στήριξε ψηφίζοντας με, θα κλείσω τα μάτια;».
«Θεωρώ» συνέχισε ο κ. Χατζηγάκης «ότι η προσέγγιση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας «φερετζές» στη νομιμοποίηση ενός συστήματος που από όλους κατεκρίθη ότι δεν είναι σωστό. Είναι ένας τρόπος που επιχειρείται να παρουσιαστεί προς τα έξω μια εικόνα ότι δήθεν υπάρχει τώρα πλέον, αμεροληψία στην επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ενώ στην πραγματικότητα, την τελική απόφαση την έχει πάντοτε το Υπουργικό Συμβούλιο.
Όλα τα άλλα είναι προφάσεις που επιχειρούν ένα ξέπλυμα συνείδησης που σε τελική ανάλυση όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά δημιουργούν και μια σύγχυση ότι κάτι δήθεν γίνεται. Εάν κύριε Υπουργέ θέλατε να κάνετε μια παρέμβαση η οποία να είναι ουσιαστική και να υπάρξει ένα ζύγι κι ένα μείγμα μιας καινούργιας πολιτικής, θα σας έλεγα να αφήσετε τον Άρειο Πάγο να προτείνει 6 ονόματα και έπειτα εάν θέλατε να το φέρετε στο αρμόδιο όργανο της Βουλής, δεν θα είχα αντίρρηση. Τώρα όμως, με τον τρόπο αυτό, δεν επιτυγχάνετε τίποτα, αλλά δείχνετε προς τα έξω ότι τάχα κάνετε μια τέτοια παρέμβαση η οποία διασφαλίζει το αμερόληπτο της Δικαιοσύνης.
Έρχομαι τώρα στο θέμα του αυτοδιοίκητου. Θα ήθελα να πω ότι δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τη λειτουργία του αυτοδιοίκητου από το παραδικαστικό κύκλωμα. Δεν μπορεί να το ξεχωρίσει διότι εκτός του ότι χρονικά συμπίπτουν αυτές οι δύο λειτουργίες, αλλά και γιατί οι 3 από τους 6 προϊσταμένους καταδικάστηκαν για εγκλήματα τα οποία τα διέπραξαν ως επικεφαλής και μέλη των δικαστικών συμβουλίων. Επομένως, το να λέμε ότι θέλουμε έναν δημοκρατικό θεσμό, δημιουργούμε μια καινούργια κατάσταση, επαναφέροντας έναν θεσμό ο οποίος ήταν διάτρητος μέχρι σήμερα, νομίζω ότι όχι μόνο μπροστά δεν πάμε αλλά πάμε πίσω.
Επί των ημερών της ΝΔ όχι μόνο ξεκαθάρισε η Δικαιοσύνη κάνοντας την αυτοκάθαρση της, διότι την αφήσαμε ελεύθερη και προχώρησε μόνη της και δημιούργησε την καλή εικόνα την οποία έχει σήμερα, αλλά εκτός αυτού δημιουργήσαμε όλες τις προϋποθέσεις από τα παραδικαστικά και τις διάφορες καταχρηστικές ασκήσεις του αυτοδιοίκητου, να φέρουμε τη δικαιοσύνη σε ήρεμα νερά για να λειτουργεί σωστά, ανεπηρέαστα και μέσα στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων».
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου