Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ο ΠΟΔΤ και o ΣΦΛΜΤ πραγματοποιούν το διαγωνισμό "ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2010"


Σάββατο του Λαζάρου, 27 Μαρτίου, 9π.μ.-12.30μ.μ.,
στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων





Το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Μαρτίου 2010 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων (Γαριβάλδη 8), ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων, πραγματοποιούν την εκδήλωση - διαγωνισμό «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2010» Ώρες προσέλευσης των παιδιών 9.00π.μ.-12.30μ.μ.


Τα παιδιά που θα λάβουν μέρος πρέπει να έχουν καλάθια από φυσικά υλικά(ψάθα, καλάμι), και στολισμένα με φυσικά λουλούδια, όπως ακριβώς επιτάσσει η τοπική παράδοση, και να ερμηνεύσουν ένα τραγουδάκι από τα παραδοσιακά κάλαντα της εορτής του "Λαζάρου" στον τόπο μας. Σε όλα τα παιδιά θα προσφερθούν παραδοσιακά λαζαρινά φιλέματα και ενθύμια συμμετοχής. Θα βραβευτούν τα τρία καλύτερα καλάθια,τα τρία καλύτερα τραγούδια και οι τρεις καλύτερες ομαδικές παρουσίες (καλάθι και τραγούδι).




Σε όλα τα παιδιά θα προσφερθούν παραδοσιακά λαζαρινά φιλέματα και ενθύμια συμμετοχής.
Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής : Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Τρικκαίων
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων τηλ.2431 0 76613


Στη Θεσσαλία, όπως και στη Στερεά Ελλάδα, στη Μακεδονία, και στη Θράκη τα κάλαντα του Λαζάρου τα τραγουδούν μόνο κορίτσια , οι «λαζαρίνες». Στολισμένες με ωραίες φορεσιές και κρατώντας καλάθια στολισμένα με λογής λογής ανοιξιάτικα λουλούδια γυρίζουν όλα τα σπίτια. Καθώς τελείται μέσα την καρδιά της Άνοιξης πέρα από τα θρησκευτικά μηνύματα που μεταδίδει , συμβολίζει και την αναγέννηση της φύσης.


Οι λαζαρίνες επίσης συμβολίζουν την αναγέννηση και συνέχιση της ίδιας της παραδοσιακής κοινωνίας, είναι οι κοπέλες – μελλοντικές νύφες που θα αναλάβουν μέσα από το γάμο και την απόκτηση παιδιών να ανανεώσουν και να συνεχίσουν την παραδοσιακή κοινωνία.

Σε πολλές περιοχές συμμετέχουν στο έθιμο και γυναίκες άλλων ηλικιών ενώ με την ολοκλήρωσή του συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και όπου χορεύουν και τραγουδούν χορούς. πιασμένες όλες οι γυναίκες σε ένα κύκλο.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου