Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Το 1o Πανελλήνιο Φόρουμ για την Εκπαίδευση στα Τρίκαλα.

Κορυφαίο γεγονός του Φόρουμ αποτέλεσε η παρουσία του κορυφαίου ακαδημαϊκού και επιστήμονα, Πρόεδρου του Εθνικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθηγητή κύριου Γεώργιου Μπαμπινιώτη ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της Τελετής Έναρξης.




Τρικαλινή πρωτοπορία στο διάλογο για την παιδεία μας

Το Φόρουμ προσέλκυσε μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής και επιστημονικής ζωής της χώρας.
Η παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων και η μεγάλη συμμετοχή της νέας γενιάς μετέτρεψαν τα Τρίκαλα σε κέντρο του πανελληνίου εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος

Η παρουσία τόσο πολλών και σημαντικών προσωπικοτήτων σημειώθηκε για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά δρώμενα των Τρικάλων, αναδεικνύοντας το κύρος και τη σημαντικότητα του Φόρουμ.

Παρουσιάζοντας το όραμα του για την Παιδεία, ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε πως «όραμα μου είναι ένα σχολείο ανθρώπινο, δημοκρατικό που θα δίνει γνώσεις, θα δίνει δυνατότητες, θα δίνει δεξιότητες και θα ετοιμάζει πολίτες υπεύθυνους, δημοκρατικούς, ευαίσθητους, καλλιεργημένους που θα μπορούν να στηρίξουν τον τόπο και να αγαπούν το σχολείο με συνείδηση».

Επιπλέον Διακεκριμένοι ομιλητές όπως, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος, ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κύριος Σωτήρης Γκλαβάς, ο Διευθυντής του Πλανηταρίου Αθηνών, καθηγητής, κύριος Διονύσης Σιμόπουλος, η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Νεολαίας κυρία Γιώλα Διονυσοπούλου προσέδωσε λάμψη στην όλη διοργάνωση.

Η παρουσία τους στο Φόρουμ αποτελεί ύψιστη τιμή τόσο για τη διοργάνωση όσο και για το Νομό Τρικάλων γενικότερα.

Το περασμένο τριήμερο τα φώτα της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν στραμμένα στο Νομό Τρικάλων, σε ένα καινοτόμο Φόρουμ που απέδειξε ότι οι νέοι αξίζουν και μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας περιβαλλοντικής πραγματικότητας.

«Η σημαντική συμμετοχή της νέας γενιάς και ο έντονος και δραστήριος τρόπος που συμμετείχαν σης εργασίες ανέδειξαν το Φόρουμ σε φωνή των νέων όσων αφορά το εκπαιδευτικό γίγνεσθαι» όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κύριος Κωνσταντίνος Νάκης. Το 1ο Πανελλήνιο Φόρουμ για την Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά, από το Σύλλογο Αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχοντας την υποστήριξη, δύο εκ των σημαντικότερων επιστημονικών οργανισμών για τους νέους παγκοσμίως, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Φυσικών Επιστημών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Κινητικότητα των Νέων στην Έρευνα και την Τεχνολογία.

Ενώ, ενδεικτικό της σημαντικότητας και του κύρους του Φόρουμ είναι το γεγονός ότι χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση.

Επιπλέον τη διοργάνωση του Φόρουμ έθεσαν υπό την αιγίδα τους το Υπουργείο Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ο Δήμος Τρικκαίων και η ΤΕΔΚ Νομού Τρικάλων, προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό» ιδιαίτερο κύρος και αίγλη στην όλη διοργάνωση.

Η διαμόρφωση του νέου εκπαιδευτικού συστήματος και η εναρμόνιση του με το κοινοτικό δίκαιο, τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια αποτελούν την περίοδο αυτή τα πλέον φλέγοντα και εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα για την κοινωνία.

Ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία, για μια ουσιαστική και γενναία μεταρρύθμιση, της εκπαίδευσης έχει αρχίσει και συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς και ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και η κοινωνία γενικότερα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόοδο του, τρέφοντας πολύ υψηλές προσδοκίες.

Οι συνθήκες αυτές, καθώς και το γεγονός ότι η παιδεία και η εκπαίδευση αποτελούν έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού οικοδομήματος, και άμεσες προτεραιότητες του Συλλόγου Αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά, αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την διοργάνωση του 1ου Πανελληνίου Φόρουμ για την Εκπαίδευση.

Στα πλαίσια του Φόρουμ νέοι από όλη την Ελλάδα, κατέθεσαν τις θέσεις, τις προτάσεις τους αλλά και τις ανησυχίες τους για το πώς οραματίζονται την παιδεία και την εκπαίδευση του αύριο.

Παράλληλα, θα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να αλληλεπιδράσουν με εκπροσώπους εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, όπως της ελληνικής κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής επιτροπής εμπειρογνώμονες καθώς και στελέχη εκπαιδευτικών και επιστημονικών φορέων.

Είναι η πρώτη φορά που οι νέοι εξέφρασαν την άποψη τους για το πώς οραματίζονται την εκπαίδευση του αύριο.

Το ενιαίο πλαίσιο στο οποίο κατέληξε η Ολομέλεια μετά από πολλές διαβουλεύσεις, θα αποτελέσει και το τελικό κείμενο του Φόρουμ και θα αποσταλεί στην Βουλή των Ελλήνων, στο Υπουργείο Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πραγματοποίηση του 1ου Πανελλήνιου Φόρουμ για την Εκπαίδευση είναι ένα γεγονός πρωτοποριακό που το χαρακτηρίζει η καινοτομία και που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη σημασία για τους νέους, την εκπαιδευτική κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή του Νομού Τρικάλων.

Είναι σίγουρο ότι αποτελεί την σημαντικότερη διοργάνωση του έτους, για τους νέους, για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και μια από τις μεγαλύτερες πανελληνίως, αναδεικνύοντας το Νομό Τρικάλων σε κέντρο των εξελίξεων για τους νέους και μητρόπολη παιδείας και πολιτισμού.







Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου