Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

«Κάβεϊ – Η μητέρα μας» στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων


Ωρα προβολής 9.30 το βράδυ.
Καθημερινά στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου Τρικάλων στον Μύλο Ματσόπουλου, η ταινία «Κάβεϊ-Η μητέρα μας»






Δεν ήταν εύκολο να είσαι προοδευτικός καθηγητής στην Αυτοκρατορική Ιαπωνία στη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Τέτοια ήταν η περίπτωση του Σιγκέρου Νογκάμι, που η σύλληψή του αναγκάζει την σύζυγό του να μεγαλώσει μόνη της τις δύο μικρές τους κόρες.

Βασισμένη σε αυτοβιογραφική νουβέλα του, για πολλά χρόνια συνεργάτη του Κουροσάβα, Τερούγιο Νογκάμι, το "Kabei" αφηγείται την ιστορία μιας αγαπημένης οικογένειας στο κέντρο μιας δίνης εθνικής παραφροσύνης. Γνωρίζοντας την άρνηση με την οποία οι Ιάπωνες αντιμετωπίζουν την Ιστορία εκείνης της περιόδου, η απεικόνιση της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας είναι απρόβλεπτα κριτική. Ο Γιαμάντα αναδημιουργεί ένα καταπιεστικό περιβάλλον όπου η προπαγάνδα είναι πανταχού παρούσα και τολμάει να υπαινιχθεί ότι ο μέσος Ιάπωνας πολίτης επιδοκίμαζε την μιλιταριστική πολιτική της κυβέρνησης και τις τακτικές που χρησιμοποιούσε για να την εδραιώσει.

Η 80ή ταινία του Γιαμάντα είναι μια εξαιρετική ταινία με την υπογραφή ενός μετρ, που διευθύνει ένα υπέροχο καστ με απαράμιλλη ευαισθησία. Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία προσιτή σε όλους και βαθιά συγκινητική, χωρίς καμία παραχώρηση στον εύκολο συναισθηματισμό.






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου