Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Γιορτάστηκαν και φέτος τα «Ελευθέρια (Ντάσκεια)» στον Πλάτανο


Όπως κάθε χρόνο έτσι και χθες το πρωί πραγματοποιήθηκαν στον Πλάτανο οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις «Ελευθέρια (Ντάσκεια)», τις οποίες συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Παραληθαίων και ο Μορφωτικός Σύλλογος Απανταχού Πλατανιωτών.





Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται ανελλιπώς από το 1980 όταν με πρωτοβουλία του τότε Διοικητή της 1ης Στρατιάς αειμνήστου στρατηγού Γεωργίου Βοριά στήθηκε στον Πλάτανο η προτομή του πρωταθλητή του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων και πρώτου πεσόντος στον πόλεμο του 1940 εφέδρου αξιωματικού Ελευθερίου Ντάσκα, ο οποίος καταγόταν από τον Πλάτανο.

Παράλληλα τιμήθηκαν ο εκ πλατάνου έφεδρος δεκανέας καταδρομών Γεώργιος Κ. Νάκος, ο οποίος έδωσε την ζωή του για την ελευθερία της Κύπρου το 1974 και την τιμή της πατρίδας μας καθώς και οι 37 Πλατανιώτες αξιωματικοί και οπλίτες που θυσίασαν την ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας, γι’ αυτό και οι εκδηλώσεις ονομάζονται «Ελευθέρια».

Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην κεντρική πλατεία του χωριού με επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, συνεχίστηκαν με κατάθεση στεφάνων και σύντομη επίκαιρη ομιλία και ολοκληρώθηκαν με την άφιξη των δρομέων αγώνων σε επίπεδο εφήβων – παίδων και κορασίδων – νεανίδων και την απονομή των επάθλων.

Χάρης Μαντέλλος



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου