Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΠΓΔΜ: «Αδύνατο» να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής


Αναφορές φιλοκυβερνητικών τηλεοπτικών σταθμών στο θέμα της ονομασίας και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.





Οι δύο φιλοκυβερνητικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων, «Σίτελ» και «Κάναλ 5», επικαλούμενοι διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ, μετέδωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (10 και 11 Δεκεμβρίου) και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό, η ΠΓΔΜ να βρεθεί αντιμέτωπη με τις αντιρρήσεις της Ελλάδας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Ένας μήνας είναι πολύ μικρή περίοδος για να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, η οποία διαρκεί 18 χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια προσέγγιση στις θέσεις μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, η Μακεδονία να βρεθεί αντιμέτωπη το Δεκέμβριο με νέα εμπόδια από την Ελλάδα», μετέδωσαν οι δύο αυτοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Σύμφωνα με το «Σίτελ» θεωρείται πολύ δύσκολο να δρομολογηθεί κάποια λύση από τη νέα πρωτοβουλία του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έχει καλέσει τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σε νέα συνάντηση, την ερχόμενη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη.

«Αν η Ελλάδα ορθώσει και πάλι εμπόδια το Δεκέμβριο, όπως άλλωστε διαφαίνεται και από δηλώσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, τότε η μακεδονική πλευρά θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής των διαπραγματεύσεων για την εκκρεμότητα της ονομασίας, καθώς και να προσφύγει εκ νέου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά της Ελλάδας», μετέδωσαν ακόμη οι τηλεοπτικοί σταθμοί «Σίτελ» και «Κάναλ 5».

Οι δύο αυτοί τηλεοπτικοί σταθμοί συμπλήρωσαν ότι, σε περίπτωση αρνητικών για τη χώρα εξελίξεων, αναφορικά με την ευρωπαϊκή της προοπτική, τον προσεχή Δεκέμβριο, λόγω ελληνικών αντιρρήσεων, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προβεί σε νέες μετονομασίες εγκαταστάσεων και υποδομών, με ονόματα από την αρχαιότητα, καθώς και σε τοποθετήσεις νέων αγαλμάτων.

Οι πληροφορίες αυτές των δύο φιλοκυβερνητικών σταθμών, προβάλλονται και από το χθεσινό Τύπο των Σκοπίων.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δήλωσε χθες από την πόλη Στρούμιτσα ότι η κρατική ηγεσία της ΠΓΔΜ ποτέ άλλοτε δεν είχε τόσο ενιαία θέση και στρατηγική στο θέμα της ονομασίας, όσο έχει σήμερα.

Επιθετικά» σχέδια διαρρέει ο φιλοκυβερνητικός τύπος

Με διακοπή διαπραγματεύσεων απειλεί η ΠΓΔΜ

Η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής των διαπραγματεύσεων για την ονομασία και νέας προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εάν η Ελλάδα θέσει βέτο το Δεκέμβριο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση ενδέχεται να προβεί σε νέες μετονομασίες εγκαταστάσεων και υποδομών με ονόματα από την ελληνική αρχαιότητα.

Το "σενάριο" αυτό υπογράφουν οι δύο φιλοκυβερνητικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων, «Σίτελ και «Κάναλ 5», επικαλούμενοι διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ και αναπαράγεται σήμερα στο σύνολο του Τύπου της γειτονικής χώρας. Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δήλωσε προχθές από την πόλη Στρούμιτσα ότι η κρατική ηγεσία της χώρας του ποτέ άλλοτε δεν είχε τόσο ενιαία θέση και στρατηγική για το θέμα της ονομασίας, όσο έχει σήμερα.


Το βρήκα στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου