Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

«Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας: Αρχαιότητες – Ναοί – Νεότερα Μνημεία».


Παρουσίαση στην συμπρωτεύουσα του βιβλίου





Επίσημη παρουσίαση στην συμπρωτεύουσα του βιβλίου «Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας: Αρχαιότητες – Ναοί – Νεότερα Μνημεία».

Με ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον αγκαλιάστηκε από το κοινό της Θεσσαλονίκης η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 2-11-2009 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και αφορούσε την επίσημη παρουσίαση στην συμπρωτεύουσα του βιβλίου «Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας: Αρχαιότητες – Ναοί – Νεότερα Μνημεία».


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρδιτσιωτών Θεσσαλονίκης «ο Καραϊσκάκης». Η κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου επιβεβαίωσε, με τον καλύτερο τρόπο, την πολιτική που η Ν.Α. Καρδίτσας ασκεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην πολιτιστική προβολή & ανάδειξη του νομού μας και στην ανάπτυξη του «πολιτιστικού τουρισμού».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Νομάρχη Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου και του Προέδρου του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Θεσσαλονίκης «ο Καραϊσκάκης» Δρ. Δημήτρη Νάκου, οι οποίοι και υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία αυτής της έκδοσης. Ακολούθησαν οι ομιλίες των επίσημων προσκεκλημένων καθηγητών του Α.Π.Θ...

Ειδικότερα, για τη θεματική ενότητα με τίτλο «Προϊστορικοί και Ιστορικοί Χρόνοι» μίλησε η κα Αικατερίνη Παπαευθυμίου–Παπανθίμου, Καθηγήτρια της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., η οποία παρουσίασε συνοπτικά τη δομή και τη θεματική της συγκεκριμένης ενότητας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις του νομού από τα προϊστορικά έως τα ιστορικά χρόνια. Τόνισε το μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και τη μακρά ιστορία της περιοχής, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η συγκεκριμένη έκδοση δεν αποτελεί ένα απλό λεύκωμα που απεικονίζει τα μνημεία του νομού Καρδίτσας, αλλά έναν καλαίσθητο τόμο, με κείμενα που υπογράφουν ειδικοί επιστήμονες, με πλούσια εικονογράφηση και βιβλιογραφία αλλά και εξαιρετική επιμέλεια, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από τον ειδικό επιστήμονα όσο και τον φιλομαθή αναγνώστη. Είναι δε πολύ αισιόδοξο που το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Νομαρχίας Καρδίτσας με αρχαιολόγους του ΥΠ.ΠΟ. και άλλους ειδικούς επιστήμονες και είναι ευχής έργο η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί, αλλά και να βρει πολλούς μιμητές».


Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Αθανάσιος Σέμογλου, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., ο οποίος μίλησε για την ενότητα του βιβλίου «Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία του Ν. Καρδίτσας». Αναφέρθηκε συνοπτικά στα σημαντικότερα μνημεία αυτών των περιόδων και στο ερευνητικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, τονίζοντας παράλληλα ότι το βιβλίο «συνθέτει και ενοποιεί το σύνολο των γνώσεων μας και περιλαμβάνει σύντομες, αλλά πολύτιμες, αξιολογήσεις των μνημείων της περιοχής, προσφέροντας μία σταθερή αφετηρία εκκίνησης για περαιτέρω επιστημονικές έρευνες και στοχευμένες αναζητήσεις». Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η έκδοση αυτή «απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό που αναζητά μέσα από την περιπέτεια την ιστορική και καλλιτεχνική ταυτότητα του τόπου του, αλλά και στον εξειδικευμένο ερευνητή που θέτει πολλαπλά ερωτήματα μέσα από τη θεώρηση ενός φρέσκου και εν πολλοίς άγνωστου υλικού, έχει ήδη εκπληρώσει τους στόχους της».

Τέλος, για τις ενότητες του βιβλίου «Νεότερα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας» και «Η πόλη της Καρδίτσας: Ιστορική Αναδρομή», μίλησε η κα Θάλεια Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.. Αναφερόμενη συνοπτικά στη θεματική αυτών των ενοτήτων, στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς, «το οποίο αποτελεί μοναδικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής από σκυρόδεμα, μέταλλο και γυαλί σε πανελλήνια κλίμακα … και φανερώνει την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της πόλης … και την επικράτηση ενός μοντέρνου και ανοιχτού πνεύματος». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «Βιβλία σαν το ‘Οδοιπορικό’ είναι ανεκτίμητα και αποτελούν μια μεγάλη προσφορά στην κοινωνία [καθώς, μεταξύ άλλων,] προωθούν και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του κοινού στις συνεχείς προσπάθειες προστασίας των τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς, εξασφαλίζοντας μακροχρόνια και βιώσιμα αποτελέσματα. Εύχομαι τα παράδειγμα του Νομού Καρδίτσας να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές της χώρας».

Όλοι οι ομιλητές εξήραν τη συμβολή των συγγραφέων του βιβλίου – του κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη, της Δρος Σταυρούλας Σδρόλια, του κ. Δημήτρη Παλιούρα, και της κας Φωτεινής Λέκκα – όχι μόνο στην παρούσα έκδοση αλλά, γενικότερα, στη μελέτη, διάσωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού & μνημειακού πλούτου της περιοχής, μέσα από την πολυετή εμπειρία και γνώση τους αλλά και τις συνεχείς επιτόπιες έρευνές τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι συγγραφείς του βιβλίου, εκτός από τον κ. Δημ. Παλιούρα, η Αντινομάρχης Πολιτισμού-Τουρισμού της Ν.Α. Καρδίτσας κα Ερμιόνη Βασιλού, πολλοί Θεσσαλονικείς καρδιτσιώτικης καταγωγής, φοιτητές, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί κ.ά.. Τη διοργάνωση τίμησαν ιδιαιτέρως με την παρουσία τους: ο πατήρ Γεώργιος Θεοδωρής ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, ο Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος, εκπρόσωποι των Δικαστικών και Στρατιωτικών Αρχών, Καθηγητές του Α.Π.Θ., καθώς και οι Πρόεδροι πολλών θεσσαλικών Πολιτιστικών Συλλόγων που έχουν έδρα στη Θεσσαλονίκη.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, το βιβλίο μοιράστηκε σε όλους τους παρευρισκομένους.




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου