Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Βάσω Μπακάση, υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων με τη Λαική Συσπείρωση


Ο λαός έχει ανάγκη από ένα ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν συστήμα Υγείας - Πρόνοιας με αναβαθμισμένες, σύγχρονες υπηρεσίες και όχι να γίνει έρμαιο στα χέρια των επιχειρηματιών της υγείας και της πρακτικής «πλήρωνε για να ‘χεις την υγειά σου»







Μ΄ αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κατά την περιοδεία της η Βάσω Μπακάση. Κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στα προβλήματα που  συνεχίζονται με  την λειτουργία των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τόνισε ότι: 

Πρέπει να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του με τη δημιουργία μόνιμων δομών και κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους, καθώς και την επαναπρόσληψη όσων σήμερα απασχολούνται σε αυτές.
Τέλος του χρόνου τελειώνει η χρηματοδότηση των προγραμμάτων  αυτών και θα βρεθούν «στον αέρα».
 Τα προγράμματα αυτά ("Βοήθεια στο σπίτι", φροντίδας ηλικιωμένων, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών κ.λπ.), ξεκίνησαν με τυμπανοκρουσίες το 1997, αλλά δεκατέσσερα χρόνια μετά τα προγράμματα αυτά καρκινοβατούν, αφού δεν υπήρξαν ποτέ ως σχέδιο στο πλαίσιο μιας ενιαίας, δημόσιας και δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας.

Το γεγονός αυτό  αναδεικνύει και τις ευθύνες των δημοτικών αρχών που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, οι οποίες δέχτηκαν να το αναλάβουν παρότι η παροχή υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας δεν είναι ευθύνη της Τ.Α, αλλά και γιατί το συντήρησαν με ελάχιστους πόρους που κι αυτοί δόθηκαν με καθυστέρηση.
Απεναντίας αξιοποιήθηκε από το κράτος και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ως εργαλείο για την αποποίηση της ευθύνης τους να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες σε όλο το λαό, για τον αποπροσανατολισμό του ώστε να μη δει ποιος φέρει την ευθύνη λειτουργίας και χρηματοδότησης τέτοιων δράσεων.

Σήμερα το πρόγραμμα, με αυτόν τον περιορισμένο χαρακτήρα, που αδυνατεί να καλύψει όλες τις ανάγκες των τμημάτων του πληθυσμού στα οποία απευθύνεται, τμήματα με ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ, περιορίζεται σε ελάχιστο τμήμα του πληθυσμού και υλοποιείται από ελάχιστο προσωπικό, χωρίς πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, χωρίς ενιαία σχέση εργασίας, χωρίς ενιαία ασφαλιστική κάλυψη και αξιοπρεπείς μισθούς, το οποίο παραμένει απλήρωτο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ο "Καλλικράτης" θα οξύνει ακόμη περισσότερο αυτά τα προβλήματα, μια που προβλέπει τη μεταφορά των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας στους δήμους και την επιβολή ανταποδοτικών τελών για όλες αυτές τις υπηρεσίες.

Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες που έχουν την ανάγκη τέτοιων υπηρεσιών, όσες ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα αυτό αλλά και οι εργαζόμενοι του "Βοήθεια στο Σπίτι", πρέπει να βγάλουν άμεσα συμπεράσματα.

πρέπει να αξιοποιηθούν από τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, για να ενισχυθεί αποφασιστικά.

•    Οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να διεκδικήσουν ώστε να  είναι δικαίωμά τους να απολαμβάνουν υπηρεσίες κοινωνικής και ιατρικής φροντίδας στο σπίτι, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των ηλικιωμένων, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων, με ευθύνη του κράτους.
•    Θα παλέψουν και θα διεκδικήσουν Υπηρεσίες που να είναι πλήρως στελεχωμένες από όλο το απαραίτητο δυναμικό, με ενιαία, μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς.

•    Υπηρεσίες, που θα έχουν επαρκή, πλήρη κρατική χρηματοδότηση και θα είναι ενταγμένες στο αρμόδιο υπουργείο και όχι στους Ο.Τ.Α.
Αυτό το δικαίωμα δε θα παραχωρηθεί. Η κατάκτηση ενός ενιαίου, δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας με αναβαθμισμένες, σύγχρονες υπηρεσίες προϋποθέτει όξυνση της πάλης όλου του λαού και ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων στους Δήμους και στην Περιφέρεια, σε βάρος των δυνάμεων των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αλλά και των συνδυασμών του ΛΑΟΣ- ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και «ανεξάρτητων», οι οποίοι χρεώνονται την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας.

Καλούμε τους εργαζόμενους που δουλεύουν σ΄αυτά τα προγράμματα στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη για την ανάδειξη των Περιφερειακών και Τοπικών Κρατικών οργάνων, να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ως βασική και αναγκαία προϋπόθεση «για να βρει ο λαός την υγειά του».


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου