Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

"Nαι" ψήφισε ο Χρήστος Μαγκούφης για τον εφαρμοστικό και περιμένει να επιστρέψει στις κομματικές λίστες του ΠαΣοκ


Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψηφίσθηκε χθες – όπως αναμενόταν – από την εθνική αντιπροσωπεία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ο εφαρμοστικός νόμος του νέου Μνημονίου για τις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.





Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώθηκε στους «μεταμεληθέντες» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίοι υπερψήφισαν τον εφαρμοστικό νόμο σε αντίθεση με το δεύτερο Μνημόνιο. Με την κίνησή τους αυτή ανοίγει ο δρόμος για την επάνοδό τους στο κόμμα (πέντε βουλευτές της ΝΔ) ή στις κομματικές λίστες (εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ). Υπέρ του νόμου τάχθηκαν 202 βουλευτές, κατά 80, ενώ μία βουλευτής ψήφισε παρούσα.

Από τους 22 διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ μόνον ο Χρήστος Μαγκούφης υπερψήφισε τον χθεσινό νόμο, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε παρούσα, ενώ οι υπόλοιποι τον καταψήφισαν (απόντες ήταν οι Σπ. Κουβέλης και Γ. Παπαμανώλης).

Αντίθετα, οι Γ. Κουτσούκος, Π. Αντωνακόπουλος, Π. Δημητρουλόπουλος, Δ. Κουσελάς, Β. Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δ. Καρύδης, Μαρία Μίχου και Μ. Τζελέπης οι οποίοι, μολονότι είχαν υπερψηφίσει επί της αρχής το δεύτερο Μνημόνιο, καταψήφισαν επί μέρους άρθρα του με συνέπεια να παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό, χθες τάχθηκαν υπέρ του εφαρμοστικού νόμου.

Από τους 21 διαγραφέντες της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν πέντε βουλευτές – οι Μ. Κεφαλογιάννης, Α. Δερμετζόπουλος, Ζ. Τζηκαλάγιας, Θ. Λεονταρίδης και Αν. Καρυπίδης που άλλαξαν χθες στάση – σε σχέση με το τι ψήφισαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο δεύτερο Μνημόνιο, υπερψηφίζοντας τον εφαρμοστικό.

Στο όχι επέμειναν και χθες οι Δ. Σταμάτης, Μ. Τζίμας, Σπ. Γαληνός, Π. Μελάς, Ελενα Κουντουρά και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ενώ απόντες ήταν οι Γ. Βλάχος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μ. Γιαννάκης, Κ. Γκιουλέκας, Χρ. Ζώης, Γ. Καρασμάνης, Γ. Βαγιωνάς, Κ. Μαρκόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Χρ. Ζώης και Κ. Παπασιώζος.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας «ναι» ψήφισε χθες και ο Ελ. Αυγενάκης, αν και στο δεύτερο Μνημόνιο είχε δηλώσει παρών.

ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος είχε έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΝΔ, αποσύροντας τη ρύθμιση, έπειτα από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που προέβλεπε την αύξηση κατά 50% του ποσού εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Κι όταν ο Α. Σαμαράς επιχείρησε να βάλει τέλος στα σενάρια περί συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές σημειώνοντας πως «η ΝΔ ζητά την αυτοδυναμία στις ερχόμενες εκλογές για να κυβερνήσει με τόλμη και αποφασιστικότητα όπως απαιτούν οι έκτακτες συνθήκες», προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας ότι «το όραμα της αυτοδυναμίας της ΝΔ διακατέχεται από παλαιοκομματική και αδιέξοδη ματαιοδοξία που δεν εναρμονίζεται με τις συνθήκες της χώρας».Πάντως τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκαν δριμύτατα στα κόμματα της Αριστεράς προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ζοφερή και αδιέξοδη πρόταση της Αριστεράς», ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «η Αριστερά καλό είναι να κοιτάξει στον καθρέφτη τον εαυτό της, καθώς μπορεί να μην κυβέρνησε, όμως άσκησε επιρροή και στήριξε νοσηρές καταστάσεις που μας έφθασαν έως εδώ... Η Αριστερά έδιωξε επιχειρήσεις με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και γι' αυτό καλά θα κάνει να μη μας κουνάει το δάκτυλο...».

«Απόψε αναδείχθηκε το μεγάλο μαύρο μέτωπο που έχει συγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ», έσπευσε να παρατηρήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε: «Φοβάστε γιατί νιώθετε την ανάσα του λαού... Σε ποιον επιτίθεστε; Στο ένα εκατομμύριο ανέργους που του λέτε να ζήσει σ' αυτό το χάλι... Εχετε εξαπολύσει γιγαντιαία προπαγάνδα για να τρομοκρατήσετε τον κόσμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επικρίνοντας σφοδρά τον πρόεδρο της ΝΔ και τονίζοντας ότι «ο κ. Σαμαράς εκφώνησε ένα αντιαριστερό παραλήρημα που είναι δείγμα του πανικού και της αδυναμίας των αδιεξόδων του».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου