Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Παράταση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 30 Μαρτίου


Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου παρατείνεται έως τις 30 Μαρτίου 2012 η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.






Η παράταση αφορά σε οφειλές κάτω των 10.000 ευρώ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012 και μπορούν να ρυθμιστούν σε...
έως και 24 δόσεις.

«Δεν πειράζει η αναμονή αφού η ρύθμιση είναι μια μικρή ανάσα. Γι' αυτό υπάρχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο», λέει ο Νίκος Ανδριτσόπουλος, ο οποίος περίμενε χθες επί μία ώρα στην ουρά του πρώτου ορόφου της ΔΟΥ Ψυχικού προκειμένου να ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

Ουρές σχημάτιζαν χθες το πρωί οι φορολογούμενοι σε αρκετές εφορίες αφού σήμερα θα έληγε η προθεσμία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση για σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών τους. «Θα δοθεί παράταση, σίγουρα και αύριο. Ισως και ακόμη μία ημέρα λόγω της στάσης εργασίας», ενημέρωνε χθες εφοριακός υπάλληλος τους οφειλέτες.

Παράπονα. Δεν έλειψαν ωστόσο και τα παράπονα για την αναμονή, αλλά και για το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής που φτάνει μόνο έως τα 10.000 ευρώ. «Περίμενα 20 λεπτά σε λάθος ουρά. Και όταν πήγα στη σωστή, χρειάστηκα τουλάχιστον μισή ώρα επιπλέον. Ηρθα να πάρω διευκρινίσεις», λέει η Ευγενία Παπαδοπούλου που σήμερα υπολόγιζε να ξαναπάει στην Εφορία για να καταθέσει την αίτησή της.
«Γιατί το όριο να είναι στα 10.000 ευρώ; Αν εγώ χρωστάω 11.000, δεν μπορώ να κάνω καμία ρύθμιση; Και αν εγώ είμαι ληξιπρόθεσμος ύστερα από δύο μέρες, θα χάσω και την προθεσμία;», αναρωτιόταν φορολογούμενος στην ουρά της ΔΟΥ Ψυχικού.

Σε λάθος ανθρώπους. Αλλη μία φορά, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δεν απέφυγε και τα λάθη. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έστειλε την Καθαρή Δευτέρα ηλεκτρονικό ραβασάκι σε 660.000 φορολογουμένους, τους οποίους καλούσε να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Σε αυτούς όμως περιλαμβάνονταν και 60.000 φορολογούμενοι που δεν είχαν την παραμικρή ληξιπρόθεσμη οφειλή, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ έπαθαν... σοκ. Υστερα από βροχή παραπόνων η ΓΓΠΣ αντελήφθη το λάθος και έστειλε απολογητικό e-mail στους κατά λάθος αποδέκτες του πρώτου ηλεκτρονικού μηνύματος ζητώντας τους να το αγνοήσουν.

Η ρύθμιση. Οσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, πρέπει να γνωρίζουν ότι αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ ή στα τελωνεία έως τις 31-12-2011. Η ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των οφειλών σε 24 μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 100 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, προβλέπεται διαγραφή των προσαυξήσεων 100%.

Αν οι οφειλές ρυθμιστούν σε 2 - 12 δόσεις προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων 90%, ενώ σε περίπτωση 13-24 δόσεων διαγράφεται το 75%

Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα περισσότερων δόσεων (έως και 60) μόνο σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν, λόγω προβλημάτων οικονομικών ή υγείας, να εξοφλήσουν νωρίτερα.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου