Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μιχάλης Μπάρδας: Γιατί δεν συμμετείχα στις εκλογές


Ανοιχτή επιστολή προς τους Συνεταίρους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας







Αγαπητοί Φίλοι

Όπως γνωρίζετε δεν συμμετείχα στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 2012  για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της  Τράπεζας.

Με  την επιστολή μου αυτή  θέλω να σας κάνω γνωστές τις σκέψεις  και τους λόγους  που με οδήγησαν στην απόφαση αυτή, αφού πρώτα σας ευχαριστήσω  για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε  επί  δεκαεπτά χρόνια  που συμμετέχω στις διαδικασίες   και τη Διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας .   

Τον Ιούνιο του 2010 παραιτήθηκα από τη θέση του Γραμματέα του Δ/Σ  διότι διαφωνούσα  σε βασικά   θέματα που αφορούσαν τη λειτουργία  της τράπεζας , το μοντέλο διοίκησης και τον τρόπο υλοποίησης του επιχειρηματικού της σχεδίου. Η διαφωνία  αυτή  κατά την γνώμη μου δεν μου επέτρεπε να είμαι εκτελεστικό μέλος  του  Δ/Σ  συμμετέχοντας  στην υλοποίηση μιας πολιτικής  με την οποία ήμουν  αντίθετος.

-Θεωρούσα και θεωρώ ότι η Τράπεζα  από την ώρα που  άρχισε να υλοποιεί ένα   φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης έπρεπε να δημιουργήσει τους κατάλληλους  μηχανισμούς υποστήριξης  αυτής γιατί σε διαφορετική περίπτωση το όλο εγχείρημα μπορούσε  να αποβεί μοιραίο.

-Ατυχώς η ποσοτική  ανάπτυξη της Τράπεζας που έφθασε  τα δέκα καταστήματα και απευθύνεται πλέον και στους  τέσσερες νομούς  της Θεσσαλίας  δεν συνοδεύτηκε από τις αναγκαίες  ποιοτικές αλλαγές  στην Υπηρεσιακή  και Διοικητική  της δομή.

-Εγκλωβίστηκε  σε ένα μοντέλο διοίκησης παρωχημένων εποχών που ναι μεν έδινε λύσεις  πριν από δώδεκα χρόνια αλλά στις σημερινές συνθήκες:

α) Υποβαθμίζει το Διοικητικό Συμβούλιο από όργανο στρατηγικού σχεδιασμού και επιτελικού ελέγχου σε υπηρεσιακή μονάδα διεκπεραίωσης  και

β) καθιστά το οργανόγραμμα από  εργαλείο σωστής λειτουργίας σε νεκρό γράμμα.

-Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην ανάληψη από την Τράπεζα πιστωτικού κινδύνου χωρίς  την απαιτούμενη  ανάλυση, πολλές φορές μόνο για λόγους  επίτευξης  βραχυπρόθεσμου αποτελέσματος. 

Αυτά που συνοπτικά αναφέρω σήμερα  τα κατέθεσα αναλυτικά  κατά την προηγούμενη θητεία μου στα αρμόδια όργανα μαζί και με άλλους  συναδέλφους χωρίς ωστόσο να εισακουστούμε.

-Μέσα σε αυτό το  πλαίσιο  και  με  δεδομένους τους  συσχετισμούς   και  το χαρακτήρα  μου   έκρινα   ότι δεν  θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος  με τη συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο γι’ αυτό και δεν έθεσα υποψηφιότητα. Δηλώνω παρών στο γίγνεσθαι της Τράπεζας  και παραμένω ενεργό μέλος της.

-Θεωρώ πως ο χρόνος είναι κρίσιμος και ώριμος για να ανοίξει μια σοβαρή και συντεταγμένη συζήτηση μέσα στα αυστηρά πλαίσια που επιτρέπει η φύση ενός Πιστωτικού Ιδρύματος  και όχι με όρους αγοραίας πολιτικής.

-Στο  νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας συμμετέχουν συμπολίτες τους οποίους σέβομαι και  εκτιμώ. Τους εύχομαι το καλύτερο.                                                                             
                                                                                           
Με  εκτίμηση
Μιχάλης Δ. Μπάρδας 

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου