Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή καταγγελία κατά της Δημοτικής Αρχής Τρικάλων για το νέο Δημαρχείο


Επιστολή κατά του Δημάρχου Τρικκαίων Χρήστου Λάππα, δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων.






Στην επιστολή, αναφέρεται:

 «Πληροφορηθήκαμε την επιθυμία της Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει το κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου (Γαριβάλδη 6), σε γραφεία Δημάρχου.

Το συγκεκριμένο κτίριο κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την 1880/48205/12-9-78 απόφαση του ΥΠΠΟ. Μετά από αιτήσεις του Δήμου Τρικκαίων (του οποίου ιδιοκτησία είναι το ½ του κτιρίου με το οικόπεδό του), παραχωρήθηκε το άλλο ½ του κτιρίου και το οικόπεδο από τον ιδιοκτήτη του, που ήταν το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο Τρικκαίων με τον όρο να στεγάζεται εσαεί εκεί το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης και η Πινακοθήκη. Τούτο αποτελούσε δέσμευση προς τον δωρεοδόχο Δήμο Τρικκαίων.  Επίσης υπάρχει και η 27/1980 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων «Περί ιδρύσεως Λαογραφικού Μουσείου» με δέσμευση ότι θα στεγασθεί στον προαναφερθέντα χώρο.

Το ίδιο έτος (1980) ιδρύθηκε, με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου κ. Παπαστεργίου, ο Σύλλογός μας, που αριθμεί πλέον των 300 μελών και ο οποίος συγκέντρωσε  τα εκθέματα που παραχωρήθηκαν ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ, προκειμένου να εμπλουτισθεί το Λαογραφικό Μουσείο. Πολλοί συμπολίτες μας, που αγαπούν και σέβονται την πόλη και την ιστορία της, δώρισαν αξιόλογα προσωπικά και οικογενειακά τους κειμήλια με γνώση και απαίτηση να είναι τοποθετημένα και να εκτίθενται στο συγκεκριμένο κτίριο της οδού Γαριβάλδη. Σημειωτέον ότι ο αριθμός των δωρηθέντων εκθεμάτων ανέρχεται στα 1500.

Στο κτίριο λειτούργησε το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο (με εκθέματα αγροτικής και αστικής ζωής της περιοχής μας από το 1880 έως πρόσφατα, καθώς και αίθουσα φωτοθήκης με εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες της ίδιας χρονικής περιόδου) όπως και η Δημοτική Πινακοθήκη (αρχικά με έργα του Μενέλαου Καταφυγιώτη και στη συνέχεια με έργα του Θεόδωρου Μάρκελλου).

Πριν 5 χρόνια, ειδοποιηθήκαμε ως Σύλλογος να συγκεντρώσουμε  (προσωρινά) τα εκθέματα, λόγω ανακατασκευής του κτιρίου. Από τότε μέχρι σήμερα, με επανειλημμένα διαβήματα αλλά και δημοσιεύσεις στον Τύπο, αιτούμαστε και ικετεύουμε να ξεκινήσουν αυτές οι εργασίες, ώστε να ξαναλειτουργήσει το Μουσείο και κυρίως να σωθούν τα ανεκτίμητα εκθέματα που σαπίζουν στα υπόγεια…..

Δυστυχώς κανείς από τους Τοπικούς Άρχοντες δεν επιθυμεί να υπάρχει στην πόλη μας, μια πόλη με ιστορία χιλιετηρίδων και πλούσια αγροτική και αστική παράδοση, Λαογραφικό Μουσείο, κάτι που από μόνο του είναι ένα μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως. Βεβαίως, αφού απεμπλακεί νομικά η ρητή παραχώρηση του κτιρίου, δύναται να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε η τοπική αρχή επιθυμεί!...

Όμως, πρώτη προτεραιότητα είναι να στεγασθεί  η ιστορία της πόλης και της υπαίθρου τούτου του Νομού, για να μην αποτελεί η πόλη μας αρνητικό πρότυπο πανελληνίως που απορρίπτει ή αδιαφορεί για την πολύτιμη και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της. Γιατί η Δημοτική Αρχή περιφρονεί την ιστορία της πόλης μας;;

Παρακαλούμε για μια ακόμη φορά τους Δημοτικούς Άρχοντες να ξαναδούν την υπόθεση με την προσοχή που της αρμόζει, άλλως θα κληθούν οι δωρητές των εκθεμάτων (και δια του τοπικού Τύπου) σε ειδική συγκέντρωση να παραλάβουν τις δωρεές τους, προκειμένου να τις σώσουμε από την καταστροφή»


Σύλλογος Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου