Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ειρήνη υμίν Δέσποτα... "Σφάζονται" για τις μονές οι Τρίκκης, Σταγών και Μετεώρων


- Όλα για τον «Ιερό» πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Μητροπόλεων στα Τρίκαλα
- Εκκλησιαστικοί κύκλοι του fatsimare περακολουθούν και σχολιάζουν τις εξελίξεις γύρω από το μείζον θέμα που έχει προκαλέσει προβληματισμό και αμηχανία στο Χριστεπώνυμο πλήθος...




Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Αρχές της δεκαετίας του ΄90 ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ αναζητούσε τρόπο να αποκαταστήσει τον κ. Σεραφείμ, ο οποίος είχε δικαιωθεί Δικαστικά, έπεισε τον Τρίκκης Αλέξιο να δεχθεί την δημιουργία προσωποπαγούς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων.

Η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων δηλαδή θα υπάρχει όσο ζει ο μακαριώτατος Σεραφείμ.
Μετά, γυρνάμε στο παλαιό καθεστώς να υπάρχει μόνο μία Μητρόπολη σε όλο το νομό, αυτή της Τρίκκης και Σταγών

Φορείς της Καλαμπάκας προσπάθησαν στην πορεία να μετατρέψουν τη Μητρόπολη σε «μόνιμη», ωστόσο δεν τα κατάφεραν καθώς υπήρξε άμεση αντίδραση του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου.

Ο άγιος των Τρικάλων «Ήταν εμφανώς πικραμένος και βαθύτατα ενοχλημένος από την πληροφορία ότι επιχειρούνταν εκ νέου η οριστική απόσπαση τμήματος της επαρχίας του», υποστήριζε προ ημερών στην πύλη εκκλησιαστικών ειδήσεων  amen.gr  κληρικός που υπηρετεί στο Συνοδικό Μέγαρο.

Έτσι μπλοκάρισε στην Ιερά Σύνοδο τις όποιες διαδικασίες για μονιμοποίηση της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων, μάλιστα πέρασε και στην επίθεση  απαιτώντας  να υπαχθούν στην Ιερά Μητρόπολη «Τρίκκης» τρείς Ιερές Μονές από την «Σταγών», η Ι. Μονή Βυτουμά, Ι. Μονή Αναπαυσά και η Ι. Μονή Ρουσάνου.



Η αντίδραση Σεραφείμ:


Με ανακοίνωσή της, η Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, ανοίγει «πόλεμο» με την Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών για το θέμα της μονιμοποίησης της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων.


Η ανακοίνωση του "Σταγών & Μετεώρων"

«Επειδή τελευταία κυκλοφορούν ανακριβή δημοσιεύματα σχετικά με την μονιμοποίηση της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων σας αποστέλλουμε προς δημοσίευση και για την αποκατάσταση της αλήθειας και της αντικειμενικότητας τα παρακάτω:

Α) Η Ι. Μητρόπολις Σταγών & Μετεώρων δεν έθεσε θέμα το 2000 στην Ιεραρχία. Το 2006 η τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπικοί φορείς ενημέρωσαν τους Ιεράρχες για το θέμα αυτό. Τίθεται τώρα από την Ι. Μητρόπολη για πρώτη φορά μετά από μία επιτυχημένη εικοσαετή λειτουργίας της. Αυτή είναι η αλήθεια.

Β) Η Ιεραρχία το 2000 δεν απέκλεισε την μονιμοποίηση των «Προσωρινών» Μητροπόλεων, αλλά ανέβαλε -( η αναβολή δεν σημαίνει και ματαίωση)- λόγω δυσκολιών που υπήρχαν για την Μητρόπολη Γουμενίσσης. Και δεν έγινε με ψηφοφορία όπως προβλέπεται. Σκοπίμως λέγεται ότι το «θέμα έκλεισε» για την μονιμοποίηση. Η Ιεραρχία ως Ανώτατο Όργανο Διοικήσεως έχει την ευχέρεια να ανατρέψει προηγούμενη απόφασή της. Επομένως το θέμα δεν έκλεισε.

Γ) Ο Σεβασμιώτατος κ. Αλέξιος δεν συμφώνησε ούτε υπέγραψε, ούτε και ήθελε να δημιουργηθεί η νέα Μητρόπολη για τους λόγους που εκείνος γνωρίζει και γι΄ αυτό στην πρόσκληση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ να καταθέσει την άποψή του, που η συσταθείσα επιτροπή εξ Αρχιερέων είχε υποδείξει την Σταγών ( Καλαμπάκα), πρότεινε την Μητρόπολη με τίτλο « Πύλης και Μεσοχώρας» για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Μακαριωτάτου Σεραφείμ και των Ιεραρχών.


Αυτά είναι γνωστά και τα ενθυμούνται όλοι οι συμμετέχοντες Ιεράρχες. Επομένως η Μητρόπολις «Σταγών και Μετέωρων» συνεστήθη με απόφαση της Ιεραρχίας και όχι με την συγκατάθεση του Σεβασμιωτάτου κ. Αλεξίου. Σημειώνουμε ότι ήταν έντονη η απαίτηση του Σεβασμιωτάτου κ. Αλεξίου να υπαχθούν στην Ιερά Μητρόπολη «Τρίκκης» τρείς Ιερές Μονές από την «Σταγών», η Ι. Μονή Βυτουμά, Ι. Μονή Αναπαυσά και η Ι. Μονή Ρουσάνου, αίτημα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό. Και αυτό είναι σε όλους γνωστό.

Τέλος είναι από όλους αναγνωρισμένο ότι η Μητρόπολις Σταγών και Μετεώρων έχει επιτελέσει ένα σημαντικότατο έργο στην επαρχία Καλαμπάκας και έχει αναβαθμισθεί η περιοχή και δικαιούται να παραμείνει μόνιμος καθ΄ όσον στην επαρχία Καλαμπάκας και άρα στην Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων ανήκουν οι Ιερές Μονές των Μετεώρων».

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ



Τι εξέλιξη θα έχουν λοιπόν τα πράγματα;

Δεδομένου του γεγονότος ότι ο Τρίκκης Αλέξιος είναι "κολλητός" με τον νυν Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ( εκκλησιαστικοί κύκλοι του fatsimare καλά πληροφορημένοι αναφέρουν ότι έχει 11 έως 14 "ψήφια" στην Ιερά Σύνοδο), τον στήριξε άλλωστε να εκλεγεί, η προσπάθεια του Σταγών και Μετεώρων δεν φαίνεται να έχει καμμιά τύχη...

Σας το είχαμε πει άλλωστε προ ημερών...


Δείτε εδώ


http://fatsimaremag.blogspot.com/2012/01/blog-post_11.html




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου