Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Νυχτερινή ανάβαση στην Κάλτσα από τον ΟΠΟΠ


Μια νυχτερινή αλπική ανάβαση στην Κάλτσα πραγματοποίησαν τα μέλη του ΟΠΟΠ το βράδυ από της Τρίτης προς Τετάρτη 10-11 Ιανουαρίου του 2012.







Η κορυφή Κάλτσα με υψόμετρο 2062 μέτρα είναι μια από τις πιο απότομες τις περιοχής μας, ενώ η βορειοανατολική ορθοπλαγιά πάνω από χωρίο Παλαιοχώρι είναι ίσως η μεγαλύτερη στο Νομό Τρικάλων.

Μετά από μελέτη πολλών ημερών του καιρού αλλά και των συνθηκών του χιονιού αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε μια αλπική ανάβαση στην Κάλτσα το βράδυ Τρίτης προς Τετάρτη όπου η θερμοκρασίες θα έπεφταν στο ελάχιστο και τα χιόνια θα ήταν παγωμένα. Επίσης το φως του φεγγαριού μόλις μια ημέρα μετά τον πανσέληνο θα ήταν βοηθός στην ανάβαση αυτή.

Η ομάδα αποτελούνταν από τους Νίκο Κρούπη, Λάκη Κουφογάζο, Άρη Καραμπέρη, Γιώργο Μαργαρίτη (ΣΟΧΤ) , Γιώργος Ράϊος (ΕΟΣ Βόλου) και η συνάντηση έγινε στο Παλαιοχώρι (Καλαμπάκας).



 Η ανάβαση ξεκίνησε από το κέντρο του χωρίου διότι ο δρόμος ήταν παγωμένος και δεν είχε αποχιονηστεί ψηλότερα. Αφού διασχίσαμε το χωρίο μπήκαμε στο πανέμορφο δάσος από έλατα και μετά από μιάμιση ώρες συνεχούς πορείας φτάσαμε στο οροπέδιο κάτω από την επιβλητική ορθοπλαγία της Κάλτσας στα 1550 μέτρα υψόμετρο.

Το πρώτο τμήμα της πλαγίας ήταν ομαλό μέχρι την πρόσβαση στα κάθετα κομμάτια. Εκεί η ομάδα δέθηκε σε ένα σχοινί και χρησιμοποιώντας τις παγοαξίνες (πιολέ) ξεκίνησε  το σκαρφάλωμα. Η κλίση της πλαγίας ήταν μεταξύ 35 και 55 μοίρες αλλά το χιόνι δεν ήταν αρκετά παγωμένο για να μπορέσει η ομάδα να ασφαλιστεί σωστά.


Η λιγοστή ασφάλιση έγινε στα βραχώδη τμήματα. Μετά από μερικές ώρες αναρρίχησης και μετά τα μεσάνυχτα η ομάδα έφτασε στην κόψη που οδηγούσε στην κορυφή σε υψόμετρο 1970 μέτρα. Είχε πολύ κρύο και η θερμοκρασία ήταν κοντά στους -10 C. Οι ορειβάτες δεν ήταν ιδιαίτερα κουρασμένοι αλλά το γεγονός ότι στις 5:00 τα ξημερώματα ο Άρης έπιανε δουλεία, αλλά και οι υπόλοιποι λίγο πιο αργά δεν άφηνε χρονικό περιθώριο για την τελική ανάβαση στην κορυφή Κάλτα και αποφάσησαν να επιστρέψουν.

Για την κατάβαση επιλέχθηκε το λούκι λίγο αριστερότερα, που ήταν και ο μόνος δρόμος διαφυγής από την πλαγιά. Αφού κατέβηκαν τα πρώτα 300 απότομα μέτρα, οι ορειβάτες επέστρεψαν ασφαλείς πίσω στο Παλαιόχωρι με γοργό ρυθμό (2:50). Όλα τα μέλη έμειναν ενθουσιασμένα από αυτή την ορειβατική προσπάθεια και αλλά και από το βουνό, και υποσχέθηκαν ότι σύντομα θα επιχειρήσουν μια δεύτερη ανάβαση σε αυτή την ιδιαίτερη κορυφή….


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου