Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Άλλο το «Κιλελέρ» και άλλο η Λαϊκή εξέγερση των Τρικάλων


Το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων Πρωτοστάτησε στην Εξέγερση  της 2 Φεβρουαρίου 1925
Του Βασίλη Πάνου












Εκατοντάδες εργάτες και εργάτριες καπνών, κλωστοϋφαντουργείων, μυλεργατών, τυπογραφείων και πολλών άλλων εμπορικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων έλαβαν μέρος στο ματωμένο συλλαλητήριο-διαδήλωση στις  2  Φεβρουαρίου 1925. Καθώς και πλήθος μελών των επαγγελματικών σωματείων των Τρικάλων. «Η Κόκκινη Δευτέρα»(1)

Τα δε μέλη των ενώσεων των παλιών πολεμιστών ανέρχονταν πάνω από 2.000 και ανήκαν σε όλες τις τάξεις, ακόμη και στις τάξεις  των δημοσίων υπαλλήλων και των  βιοτεχνών.

Δυστυχώς το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων αγνοεί την ιστορία του, αλλιώς δεν δικαιολογείται το ότι απουσιάζει από την κίνηση αυτή της αποκατάστασης μιας ιστορικής επετείου όπως ήταν η εξέγερση του 1925. Και φυσικά στην διαδήλωση-εξέγερση συμμετείχαν και εκατοντάδες  αγρότες και  οι αγροτικοί τους σύλλογοι.

Η εξέγερση των Τρικάλων το 1925 δεν προήλθε ως αποτέλεσμα μόνο του αγροτικού κινήματος στα Τρίκαλα, όπως σ το Κιλελέρ, αλλά και από το  έντονο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα των Τρικάλων που αρχίζει από το 1900 με πολλές προσπάθειες σύμπτυξης Εργατικού Κέντρου και σύμπτυξης Σωματείου των επαγγελματικών σωματείων. «Η Κόκκινη Δευτέρα»(1).  Τα δε εργατικά σωματεία των Τρικάλων  είχαν συνεχή δράση από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Δεκάδες εργάτες, επαγγελματίες, δημόσιοι  υπάλληλοι, προοδευτικοί αστοί επιστήμονες και αγρότες με συνεχείς αγώνες πρωτοστατούν στους αγώνες με αποκορύφωμα την Λαϊκή εξέγερση του 1925 που πότισε με το αίμα της το δέντρο της Κοινωνικής δικαιοσύνης, της Πολιτικής ελευθέριας, της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας και του δικαιώματος ενός Κομματιού αγροτική Γης.

Θα ήταν σωστότερο για την καταγραφή αυτής της επετείου και  όποιων άλλων ονομασιών του Δήμου Τρικκαίων σχετικά με την εξέγερση των Τρικάλων το 1925, για την ιστορική αλήθεια και μόνο, να καταγραφεί  ως  « Η Λαϊκή Εξέγερση των Τρικάλων» ή τουλάχιστον, «Η Εργατοεγροτική Εξέγερση των Τρικάλων».

(1)Το Βιβλίο «Η Κόκκινη Δευτέρα» 2 Φεβρουαρίου 1925 Τρίκαλα:Το χρονικό μιας αιματοβαμμένης εντολής κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Αγαπώ την Πόλιν»

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου