Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ο ΣΠΟΡΤ στο Ελληνόκαστρο


Η προηγούμενη Κυριακή ξημέρωσε βροχερή, γεγονός που μας ανάγκασε να αναβάλλουμε την προγραμματισμένη μας ανάβαση και να ακολουθήσουμε διαδρομή σε χαμηλότερο υψόμετρο.







Ήταν και μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πλησίον μας ορεινό όγκο, αυτόν που συνήθως αδιάφορα προσπερνάμε. Επιλογή τελευταίας στιγμής λοιπόν, το Ελληνόκαστρο του νομού Καρδίτσας. Σημείο εκκίνησης το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, πάνω ακριβώς από το Μουζάκι. Από εδώ ξεκινά ένας φαρδύς και καλός χωματόδρομος που μετά από 6.5 χλμ οδηγεί στην είσοδο του χωριού.



Γύρω μας δάσος από βελανιδιές που υλοτομείται τακτικά όπως μαρτυρούν οι κομμένοι κορμοί που στοιβάζονται στα άκρα του δρόμου.  Η υγρασία ποτίζει τα ρούχα μας. Ο δρόμος λασπωμένος, ανηφορίζει σταθερά μέσα στην πυκνή βλάστηση. Μετά από 30’ πορείας διακρίνουμε πάνω δεξιά μας το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στη ρίζα ενός απότομου βράχου. Είναι το Παλαιόκαστρο, ένα καραούλι στον κάμπο, τη στρατηγική θέση του οποίου υπογραμμίζουν τα ερείπια κάστρου.

Παρακάμπτουμε το δρόμο ακολουθώντας μονοπάτι μέχρι το διάσελο. Από εδώ η θέα προς την κοιλάδα του Πάμισου και τις αντικρινές κορυφές των Αγράφων είναι μοναδική. Δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό του σκαρφαλώματος στην πέτρινη ράχη του Παλαιόκαστρου, αγνοώντας το μονοπάτι που προσεγγίζει την κορυφή από αριστερά. Τα απόκρημνα βράχια είναι λειασμένα από τον άνεμο και το νερό και απαιτούν προσοχή.

Ένα κολονάκι σημαδεύει το ψηλότερο σημείο στα 753 μέτρα. Ακριβώς από κάτω η βάση του αρχαίου τείχους. Η κρυστάλλινη διαφάνεια της μέρας επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η ομίχλη ανεβαίνει από τον κάμπο τυλίγοντας τα βράχια σε δευτερόλεπτα για να ελευθερώσει αμέσως μετά. Το παιχνίδι του καιρού προσφέρει άπειρες δυνατότητες φωτογράφισης.


Επιστρέφουμε στο διάσελο του Προφήτη Ηλία ακολουθώντας τώρα το μονοπάτι. Από εδώ ο δρόμος συνεχίζει κατηφορικός μέχρι το Ελληνόκαστρο. Το χωριό είναι κτισμένο στο υψόμετρο των 550 μέτρων και ανήκει διοικητικά στο δήμο Μουζακίου. Πρωτοαναφέρεται το 1662 και αυτή η ημερομηνία θεωρείται ιδρυτική για τον οικισμό. Την παλιότερη γραπτή μνεία για το χωριό τη συναντούμε το 1662. Παλιότερα ονομαζόταν «Χώρα Βουνίσια»  και πιθανή χρονολογία ίδρυσης του κατά την παράδοση είναι ο 14ος-15ος αιώνας. Η ονομασία Ελληνόκαστρο δόθηκε μετά το 1950 λόγω του ερειπωμένου κάστρου. Οι 50 μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, που κατά τους θερινούς μήνες με τους επισκέπτες αυξάνονται σε 250, ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Δεν λείπουν και τα παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως του ξυλόγλυπτη.


Το Ελληνόκαστρο διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές, που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Η κορυφή Παλαιόκαστρο με την πανίδα και χλωρίδα της, το δάσος έκτασης 3.000 στρεμμάτων που καλύπτεται από δρύες, καστανιές και πεύκα και τέλος το σπήλαιο «του Αράπη. Την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει ο ποταμός Μπλιούρης, μήκους περίπου 10 χλμ., που διέρχεται από την αρχή του χωριού και συμβάλλει στον ποταμό Πάμισο, διαθέτοντας αρκετά πλούσια παρόχθια βλάστηση. Όμορφες πινελιές παλιότερης εποχής είναι οι πέτρινες παραδοσιακές βρύσες και ο κατεστραμμένος νερόμυλος, ο Παλαιόμυλος, στην άκρη του χωριού. Τα θρησκευτικά μνημεία του χωριού, κτίσματα του 17ου-18ου αι. συγκεντρώνουν την προσοχή και το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη. Λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό συναντάμε την εκκλησία της Αγ. Τριάδας. Μέσα στο χωριό υπάρχουν κι άλλες δύο γραφικές εκκλησίες, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Ιωάννη του Προδρόμου (17ου-18ου αι.).


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 15-16/10 είναι προγραμματισμένη εξόρμηση στο Γράμμο που περιλαμβάνει ανάβαση στην κορυφή Γκόλιο (υψ. 1934 μ.) με εκκίνηση από το Ασημοχώρι. Πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου - Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 την Παρασκευή από 9.00 έως 11 μμ.

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις και υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.trikalasport.gr


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου