Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

"ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" - Gallery ΑLMA Τρίκαλα


ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Π. ΓΟΥΛΑΚΟΥ, Μ. ΖΑΜΠΟΥΡΑ, Τ. ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΥ & Τ. ΜΙΣΟΥΡΑ





Διάρκεια έκθεσης 04/11/2011 - 06/12/2011
Εγκαίνια έκθεσης Παρασκευή 04/11 8.00 μ.μ.

Από τις 4 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου θα παρουσιάζονται στην galleryalma νέα έργα των Π.Γουλάκου, Μ. Ζαμπούρα, Τ. Μαντζαβίνου & Τ. Μισούρα.
Στον Περικλή Γουλάκο γεννήθηκε η εξής ερώτηση παρατηρώντας τα έργα που επιλέχτηκαν για αυτή την ομαδική έκθεση: πού βρισκόταν το συγκεκριμένο έργο πριν την ολοκλήρωσή του στη συγκεκριμένη μορφή;


 Εδώ ο καθένας από τη θέση του και την αντίληψή του απαντάει διαφορετικά, αλλά ο ζωγράφος δυσκολεύεται να απαντήσει ευθέως γιατί ξέρει ότι στη διαδρομή από το σκοτάδι στο φως επεμβαίνουν πολλά «φαντάσματα» που επηρεάζουν την εξέλιξη της μορφής του έργου. Σε αυτό το δύσκολο σημείο ο ζωγράφος αφήνει το έργο να μιλήσει μόνο για τις ανάγκες του και μπροστά του ο δημιουργός υποτάσσεται και το έργο εμφανίζεται. Η Μαριλένα Ζαμπούρα φτιάχνει συνθέσεις  σε επιφάνειες, του μουσαμά, του ξύλου ή των διαφορετικών χαρτιών-μικτής τεχνικής, χρησιμοποιώντας πρόσωπα και μορφές της φαντασίας δανεισμένα από την ζωή και τα παραμύθια που θαυμάζει για την βαθύτητα και την πολυπλοκότητα των νοημάτων τους.


 Στα έργα της αποτυπώνονται σχέσεις και συμπεριφορές ιδιωτικού και δημόσιου χώρου με ψυχολογικούς, συναισθηματικούς και συμβολικούς υπαινιγμούς. Ο Τάσος Μαντζαβίνος όπως ο ίδιος μιλάει για την δουλειά του, εμπνέεται από τους μύθους, την λαική τέχνη, από οποιοδήποτε άκομψη έκφραση μέσω του σχεδίου(σχέδια φυλακισμένων, χαράγματα στους τοίχους, σε δέντρα και θρανία παιδιών ,που πάντα προέρχονται από απελπισία. Για να βρεί το προσωπικό του στίγμα δεν ανέτρεξε στα μουσεία αλλά στον τρόπο που εκφράζεται "ο αρχαίος άνθρωπος".



Ο Θανάσης Μουτσόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο του Τάσου Μισούρα "Ο Μισούρας συμπάσχει με μια ανθρωπότητα σε βαθιά κρίση. Η ζωγραφική του δεν είναι ανέμελη όμως στο υπόστρωμα του δυσοίωνου οράματός του για τον κόσμο ενυπάρχει το χιούμορ. Οι πρωταγωνιστές του, κυρίως δε οι πρωταγωνίστριες, έχουν ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, της αποξένωσης, της ψυχρότητας και ενός υποδόρειου ερωτισμού. Αυτός ο τελευταίος επιπλέει επίμονα ανάμεσα στις φιγούρες χωρίς ποτέ, σπάνια ίσως, να βγαίνει στην επιφάνεια".

Τέλος σημειώνει για το εσχατολογικό στοιχείο στα έργα του καλλιτέχνη "Τα έργα του Μισούρα μοιάζουν να χαρακτηρίζονται από μια μεταφυσική εμμονή για το Τέλος, ή ίσως μια οριακή μετάβαση, του Κόσμου όπως τον ξέρουμε".


ALMA
Contemporary Art Gallery
Almpani Maria
Karanasiou 13, Trikala 42100
Greece
t. +30 24310 74586
m. +30 697 77 15 842



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου