Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η ομιλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στην Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ


«Σήμερα δυστυχώς η βαριά τραυματισμένη ελληνική κοινωνία ζει τελετουργικά το τέλος μιας εποχής, που συνδυάζεται με την αρχή της δικής μας εποχής, της εποχής των περιφερειών.






Βρισκόμαστε στην κορύφωση όλων των δυσλειτουργιών των τελευταίων δεκαετιών. Φοβόμαστε για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία για τα χειρότερα. Βιώνουμε τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις ενός λαού που αγωνιά για το σήμερα και ζει με το φόβο του αύριο.

Οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλούνται. Η ελλαδική κοινωνία ζει για πρώτη φορά μετά την κατοχή τον τρόμο και τον πανικό να βλέπει να καταρρέουν ή να αχρηστεύονται οι δομές που τους συγκροτούν. Η ατμόσφαιρα στην οποία ζούμε είναι τοξική. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και βέβαια επιβάλλεται και εφαρμόζεται η ευρηματική μέθοδος της εξαντλήσεως, η οποία οδηγεί στην αγανάκτηση της πενίας.

Αυτή τη δραματική ώρα, αυτή την τραγική και δύσκολη στιγμή προσπαθούμε όλοι μας να οικοδομήσουμε μια περιφέρεια με ανθρώπους που έχουν τη διάθεση, τα κότσια, την πίστη να προσφέρουν στον τόπο και να βοηθήσουν τον συμπολίτη τους.

Προσπαθούμε να δομήσουμε μία περιφέρεια η οποία να βασίζεται σε θεμελιώδεις αξίες και όχι στο άμεσο συμφέρον της κάθε μιας και του καθενός. Με σωστές υπηρεσίες στηρίζουμε την πρωτοβουλία του πολίτη, με την προστασία του πολίτη, με κοινωνική αλληλεγγύη εξυπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο, εναντίον πρακτικών και αντιλήψεων που δημιούργησαν πρόβλημα απέναντι στην καθεστηκυία τάξη που φόβισε, που τρομοκράτησε, που αγανάκτησε, που θύμωσε, που εξόργισε, που οδήγησε στα άκρα και στην αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού εναντίον πρακτικών και αντιλήψεων που δημιούργησαν πρόβλημα, με κανόνες διαφάνεια για μια περιφέρεια της ευνομίας και της δικαιοσύνης.

Ξέρουμε, το βιώνουμε τόσους μήνες ότι ο δρόμος είναι γεμάτος από εμπόδια. Συγκρουόμαστε όμως με ό,τι κλείνει το δρόμο για το μέλλον της περιφέρειας, συγκρουόμαστε με ό,τι κλείνει το δρόμο στο μέλλον των ανθρώπων που μας στηρίζουν.

Συγκρουόμαστε με ό,τι κλείνει το δρόμο στην πίστη και την αγωνία των ανθρώπων που δημιουργεί πρόβλημα στους ανθρώπους που βλέπουν μια μικρή ελπίδα στις περιφέρειες και στη λειτουργία τους, στην εισφορά τους, στην προστιθέμενη αξία τους στην κοινωνία και στα έργα.

Διότι αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά η κατάσταση δύσκολη και προβλέπει ο κόσμος σ’ εμάς. Είμαστε η τελευταία ελπίδα του και το τελευταίο ανάχωμα στην κρίση. Είναι η μοναδική ελπίδα όχι ανάπτυξης, ανάκαμψης.

Ξέρουμε ότι η μάχη για την ανατροπή δεν είναι εύκολη. Ενδυναμώνουμε όμως κάθε προσπάθεια των συμπολιτών μας που δημιουργεί και χρωστάμε, οφείλουμε, χρωστάμε στους νέους να ορίζουν το μέλλον τους και προσπαθούμε να δώσουμε χώρο να αναπνεύσουν και να αναπτυχθούν.

Σήμερα χρειαζόμαστε ένα βήμα συνεισφοράς από όλους. Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, αλλά δυστυχώς αυτή την εποχή είναι το ζητούμενο. Στα λόγια είμαστε όλοι καλοί, επικράτησε η πολιτική φλυαρία γι’ αυτό φτάσαμε ως εδώ. Δεν επικράτησε η πολιτική τόλμη και η πολιτική αποτελεσματικότητα, δεν επικράτησε το δια ταύτα. Και η περιφέρεια είναι στο δια ταύτα, είναι στην πράξη όχι στα λόγια. Λέμε λίγα, κάνουμε πολλά. Και με λίγα κάνουμε πολλά και ανατρέπουμε αυτή την κατάσταση που υπήρχε μέχρι σήμερα που με πολλά γινόταν λίγα.

Πρέπει ο καθένας να σταθεί δίπλα στον άλλον και όχι απέναντι. Και για όλα αυτά θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ασυμβίβαστα και ενάντια στα κακώς κείμενα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παράταξή μας πιστεύει και υποστηρίζει ότι η αιρετή περιφέρεια είναι πυλώνας της ελληνικής δημοκρατίας, κορυφαία δομή έκφρασης του ανθρώπινου δικαιώματος για Αυτοδιοίκηση σε μια πολυεπίπεδη διακυβέρνηση της πατρίδας.

Θεμελιώδης στοιχείο της πολιτικής κάθε αναπτυγμένης χώρας είναι η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη στην πραγματικότητα με μετρήσιμα αποτελέσματα, η αποκέντρωση και η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα. Υποστηρίζουμε διακριτές πολιτικές για την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών και ορεινών όγκων.

Η Περιφέρεια η Αιρετή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα στην κρίση αξιών και αρχών και στην βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση που με βίαιες αλλαγές παραβιάζουν το δικαίωμα του πολίτη για αξιοπρεπή κοινωνική ποιότητα ζωής, που παραβιάζει το δίκαιο του πολίτη.

Η Αυτοδιοίκηση στο σύνολο της χώρας πρέπει να διέπεται από εταιρικές και όχι ιεραρχημένες σχέσεις. Κρίνουμε απαραίτητο, επιβεβλημένο έναν ειλικρινή διαρκή ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες και τις οργανώσεις τους. Οι περιστάσεις επιβάλλουν να σκεφτόμαστε πατριωτικά και να ενεργούμε περιφερειακά.

Ο «Καλλικράτης» είναι ένα πρώτο βήμα, είναι όμως ένα ημιτελές βήμα και επιβάλλεται η πραγματική διόρθωση και η ανατροπή υπέρ των θεσμών της Αυτοδιοίκησης, του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας, ώστε να αποτελεί ένα μοχλό ανάπτυξης πραγματικά όπως είναι και ο τίτλος, αλλά με ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό εργαλείο των πολιτών με την διοικητική, την αναπτυξιακή και την δημοσιονομική αυτοτέλεια με αρμοδιότητες και το προσωπικό που αντιστοιχούν στις περιφερειακές υποθέσεις.

Η διαφύλαξη του κύρους του θεσμού επιβάλει την ανατροπή των πρόσθετων απαράδεκτων στρεβλώσεων ως προς την εκπροσώπηση. Πρέπει να υπάρχει αλλαγή στο θέμα της εκπροσώπησης στην Ένωση Περιφερειών και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει και η ανεμπόδιστη άσκηση της ελεγκτικής αποστολής της αντιπολίτευσης.

Όσοι υπηρετούμε το θεσμό της αιρετής περιφέρειας με επιθετική πολιτική πρέπει να ανατρέψουμε αυτό τον υπεραπλουστευτικό λαϊκισμό και τον ελιτισμό, τις λογικές, τις νοοτροπίες και τις πρακτικές του παρελθόντος σε όλα τα επίπεδα απ’ όπου και αν πηγάζουν που οδήγησαν την πατρίδα μας στη σημερινή δεινή της θέση. Να δώσουμε χώρο και ελπίδα και προοπτική στα σχέδια, στα δίκαια και εφικτά θέλω των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών που αποτελούν τους πρώτους δέκτες επανόδου στην ανάπτυξη.

Συνάδελφοι είναι στη σημερινή αρνητική συγκυρία, στο αρνητικά φορτισμένο περιβάλλον, στην απαξίωση που υπάρχει, στην κατάρρευση των ιδεολογιών, στον κυνισμό που επικρατεί, στη ρευστότητα, την αβεβαιότητα η μοναδική ευκαιρία την οποία δεν πρέπει να χάσουμε για συνέργεια, συνεργασία και αποτελεσματικότητα.

Και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας και τη συνέργεια να διαχέεται στους ανθρώπους με απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα. Και δεν πρέπει να απολέσουμε το πολύτιμο απόθεμα της προσφοράς που έχουμε όλοι μέσα μας.

Να ξέρετε, εμείς βλέπουμε την Ένωση Περιφερειών σαν ένα πεδίο ανταγωνισμού προσφοράς. Και επιτρέψτε μου η ιστορία θα είναι αμείλικτη, θα είναι αμείλικτη σε όποιον θέσει τα πολιτικά του συμφέροντα πάνω από τη σωτηρία της πατρίδος, πάνω από τη διαδικασία των ενεργειών ανάκαμψης της περιφέρειάς του.

Και να ξέρετε αυτές οι αρχές τις οποίες πιστεύουμε είναι αρχές τις οποίες πρόκειται να υπηρετήσουμε όσο θα είμαστε σ’ αυτή τη θέση που μας στηρίζει ο λαός.

Σας ευχαριστώ πολύ».


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου