Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

“Συναντήσεις με τη μητέρα μου ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ”


ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 21:30, στη "ΣΟΥΪΤΑ"
Ντοκιμαντέρ του ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΛΕ διάρκεια 29 λεπτά, παραγωγή ΕΡΤ, 2005








Λίγα λόγια για την ταινία

Στιγμές από τη δράση και την προσωπικότητα της Λέλας Καραγιάννη, της θρυλικής “Μπουμπουλίνας” της Αντίστασης, μέσα από την τρυφερή ματιά του γιου της Γιώργου.


Καταζητούμενος στην διάρκεια της Κατοχής, ο νεαρός συναντούσε κρυφά τη μητέρα του για τις ανάγκες του Αγώνα. Ακόμα όμως και κάτω από κείνες τις δύσκολες συνθήκες είχε την ευκαιρία να απολαμβάνει την τρυφερότητα και τη στοργή της ηρωίδας, που δεν έπαψε ποτέ να είναι μητέρα.
Παράνομες κινηματογραφικές λήψεις μεταφέρουν σπάνιες εικόνες από την Αθήνα της Κατοχής, ενώ οι αποσπασματικές μνήμες του Γιώργου κρατάνε ακόμα, κάτι από τη “Βιολέτα της Πάρμας”, το αγαπημένο άρωμα της Λέλας.


Μερικές σκέψεις του σκηνοθέτη για την ταινία

         Φυγάδευση Βρετανών στρατιωτών με καΐκια στη Μέση Ανατολή, κατασκοπεία σε βάρος των δυνάμεων Κατοχής, παροχή πληροφοριών σε Ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις και στις ομάδες των ανταρτών, είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες της οργάνωσης “Μπουμπουλίνα”, της Λέλας Καραγιάννη.
         Στηριζόμενος στην εκφραστική και χειμαρρώδη αφήγηση του γιου της Γιώργου, προσπάθησα να πλησιάσω την πληθωρική προσωπικότητα της ηρωίδας και να αφήσω να αναδειχτεί η ανθρώπινη, καθημερινή της πλευρά: ο ενθουσιασμός της (όταν οι παράνομες αντιστασιακές επιχειρήσεις της είχαν αίσιο τέλος), η αγωνία της (για την τύχη των συνεργατών αλλά και της πολυμελούς οικογένειάς της), το άρωμα που της άρεσε να φοράει, ο αγαπημένος της Μπετόβεν, οι άσπρες τρίχες που άρχισαν να εμφανίζονται στα μαλλιά της, η αυταπάρνησή της στην διάρκεια των βασανιστηρίων.

         Μια ταινία για μια ιστορική προσωπικότητα μέσα από μικρές, ανθρώπινες ιστορίες. Έτσι ώστε η Ιστορία να ξαναγίνει προσωπική, φιλική, υπόθεση του σύγχρονου θεατή, μια υπόθεση οικεία, που να τον αφορά. Γιατί όπως λέει και ο Γιώργος «…Ήταν απλώς οι περιστάσεις: αυτές είναι που έδωσαν την ευκαιρία στη Λέλα, σ’ ό,τι όμορφο είχε μέσα της, να ξεδιπλωθεί… Αλλά μου φαίνεται, κι εσύ το ίδιο θα έκανες, αν είχες γεννηθεί την εποχή εκείνη».


Για την πορεία του ντοκιμαντέρ μέχρι σήμερα

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2005 και προβλήθηκε για πρώτη φορά από την ΕΡΤ στο αφιέρωμά της για την 28η Οκτωβρίου, το 2005.
Έκτοτε προβλήθηκε επανειλημμένα από την ΕΡΤ και από το ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2006 και σε άλλα Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Προβλήθηκε σε λέσχες, Ιδρύματα και σε εκδηλώσεις σχολείων. 
Παρουσιάστηκε πρόσφατα, το Σεπτέμβριο του 2011, στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας, στο πλαίσιο Επιστημονικής διημερίδας και Σεμιναρίου για Εκπαιδευτικούς με θέμα «Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο».

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου