Ομιλία του εισηγητή της Ν.Δ. Ν. Λέγκα για το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου
Η αφαίμαξη συνολικά 6 δις από ευαίσθητες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες και τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά οικογένειες, η μετατροπή της εφεδρείας από ελκυστικό θεσμό διατήρησης των εισοδημάτων σε προθάλαμο απολύσεων, η μετατροπή μεταρρυθμιστικών εργαλείων όπως το βαθμολόγιο και το μισθολόγιο σε εργαλεία δημοσιονομικής προσαρμογής και η βεβιασμένη και πρόχειρη ρύθμιση σημαντικών θεμάτων όπως είναι η αξιολόγηση της Διοίκησης βάσει στόχων είναι οι βασικοί άξονες της ομιλίας του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Ν. Λέγκα στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Ο αν. τομεάρχης ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση, επιμένοντας στην ίδια αδιέξοδη πολιτική και νομοθετώντας ακόμη μια φορά με βίαιο τρόπο αλλά και ελάχιστη τεκμηρίωση, πλήττει ευθέως τα ελληνικά νοικοκυριά. Τρέχοντας πίσω από τους χαμένους χρόνους και υπό το βάρος των εξελίξεων, επιχειρεί να καλύψει τις τρύπες που για μια ακόμη φορά δημιουργεί η ύφεση, η αναποτελεσματικότητα, τα επανειλημμένα σοκ που προκαλούν οι χωρίς τελειωμό δέσμες μέτρων.
Ο κ. Λέγκας υπογράμμισε ότι την ώρα που η αγορά έχει στερέψει, τα νοικοκυριά έχουν εξαντληθεί, η φοροδοτική ικανότητα έχει μηδενιστεί, το νομοσχέδιο στηρίζεται σε προκαταρτικές εκτιμήσεις, αυθαίρετες υποθέσεις και σε ατεκμηρίωτες προσεγγίσεις. Συνεπάγεται την κοινωνική αναταραχή, την κατεδάφιση δικαιωμάτων, την ανατροπή ζωής σε χιλιάδες νοικοκυριά, την ανατροπή της ασφάλειας δικαίου αλλά και των έννομων σχέσεων που καλόπιστα έχουν συναφθεί.
Όσον αφορά στα φορολογικά θέματα, ο βουλευτής Τρικάλων επισήμανε ότι το ερώτημα που τίθεται είναι αν και τα νέα μέτρα μπαίνουν για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή ή επειδή δεν μπορεί να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.
«Η αναποτελεσματικότητα γίνεται φόρος. Ο φόρος εξουθενώνει περαιτέρω την ήδη εξαντλημένη αγορά» δήλωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί περί «αναλογικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» απέχουν πολύ από την αλήθεια. Παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ, όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια ή δαπάνες για ενοίκια, ιατρικά έξοδα, φροντιστήρια και ασφάλιστρα, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι των φορολογικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου.
Όσον αφορά στο μισθολόγιο και το βαθμολόγιο των Δημοσίων υπαλλήλων ο Ν. Λέγκας χρησιμοποίησε τρείς λέξεις για να περιγράψει το κυβερνητικό εγχείρημα: Κατεδάφιση Απαξίωση Ισοπέδωση. Δικαιολόγησε δε την άποψή του λέγοντας ότι ένα κατεξοχήν εργαλείο διοικητικής ανάπτυξης μετατρέπεται σε εργαλείο δημοσιονομικής προσαρμογής. Ξεκινώντας και τοποθετώντας πρώτα τις οριζόντιες περικοπές, μετά το μισθολόγιο και στο τέλος το αμφιλεγόμενο βαθμολόγιο που ακόμα δεν ξέρουμε πως φτιάχτηκε, πότε φτιάχτηκε, από ποιους φτιάχτηκε. Επιπλέον, υπογράμμισε, το εγχείρημα αυτό εξαθλιώνει μισθολογικά τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης αφού ανατρέπει ακόμη και τους στοιχειώδεις οικογενειακούς προγραμματισμούς. Ενισχύει δε τον κομματισμό μέσα από αμφιλεγόμενες αξιολογήσεις.
Όσον αφορά στην εργασιακή εφεδρεία, ο κ. Λέγκας διαχώρισε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από αυτή που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο λέγοντας ότι ενώ η Ν.Δ. πρότεινε ένα θεσμό ευέλικτο και ελκυστικό για να αποφευχθούν απολύσεις και να υπάρξει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, η κυβέρνηση, αφού απέρριψε, στην αρχή, την πρότασή αυτή στη συνέχεια την υιοθέτησε. Και αφού την υιοθέτησε την κακοποίησε, αντιστρέφοντας τη σκοπιμότητά της. Αντί για θεσμό αποτροπής των απολύσεων, έφερε μια αναχρονιστική και προσυνταξιοδοτική δέσμη μέτρων και την μετέτρεψε σε προθάλαμο απολύσεων. Αυτά που επίσης δεν φαίνεται να συνυπολογίζει η κυβέρνηση, σημείωσε, είναι ότι η απόλυση θα έχει δυσμενείς πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα και στην κατανάλωση με αποτέλεσμα το υφεσιακό σπιράλ να συνεχίζει να ενεργοποιείται με ότι αυτό συνεπάγεται
Ο εισηγητής της Ν.Δ. τόνισε ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Και αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όχι γιατί θέλουμε να γίνουμε κοινωνικά ευχάριστοι. Ή γιατί είμαστε περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητοι. Δεν θα ψηφίσουμε αυτό το Ν/Σ γιατί βρίσκεται σε λάθος δρόμο, γιατί είναι αποτέλεσμα μιας αδιέξοδης πολιτικής, γιατί δημιουργεί σοκ στην αγορά
με την αφαίμαξη συνολικά 5 δις από τους συνταξιούχους, τους υπαλλήλους,
τις ευαίσθητες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες, χτυπώντας ιδιαίτερα τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά οικογένειες».
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου