Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Oι Λαζαρίνες το Σάββατο 27/3 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων


Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων, κάθε χρόνο πραγματοποιεί εκδήλωση- διαγωνισμό με σκοπό την αναβίωση και διάδοση του εθίμου της "Λαζαρίνας" .





27 Μαρτίου, 9π.μ.-12.30μ.μ.

Φέτος, επειδή η ημέρα όπου κατά την παράδοση γινόταν το έθιμο της "Λαζαρίνας" στα Τρίκαλα (Πέμπτη προ του Σαββάτου του Λαζάρου) συμπίπτει ημερολογιακά με την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου Τρικάλων, η εκδήλωση πραγματοποιείται το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Μαρτίου 2010 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων (Γαριβάλδη 8) με ώρες προσέλευσης των παιδιών 9.00π.μ.-12.30μ.μ.


Τα παιδιά που θα λάβουν μέρος πρέπει να έχουν καλάθια από φυσικά υλικά(ψάθα, καλάμι), και στολισμένα με φυσικά λουλούδια, όπως ακριβώς επιτάσσει η τοπική παράδοση, και να ερμηνεύσουν ένα τραγουδάκι από τα παραδοσιακά κάλαντα της εορτής του "Λαζάρου" στον τόπο μας.

Σε όλα τα παιδιά θα προσφερθούν παραδοσιακά λαζαρινά φιλέματα και ενθύμια συμμετοχής. Θα βραβευτούν τα τρία καλύτερα καλάθια,τα τρία καλύτερα τραγούδια και οι τρεις καλύτερες ομαδικές παρουσίες (καλάθι και τραγούδι).


Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής : Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Τρικκαιών
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων τηλ.24310 76613

Για την ημερομηνία , το σκοπό , και τη συμμετοχή στο φετινό διαγωνισμό έχουν ενημερωθεί σχετικά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Τρικάλων και οι Δ/ντές των Δημ. Σχολείων της πόλης και της περιφέρειας των Τρικάλων.

Ο λαός μας για την εορτή του Λαζάρου έχει πάμπολλα έθιμα και ιδιαίτερα κάλαντα τα γνωστά Λαζαρινά κάλαντα ή λαζαριάτικα.

Πέρα από το τραγουδάκι με το θρησκευτικό μήνυμα της εορτής του Λαζάρου , τα κορίτσια με τα στολισμένα καλαθάκια τους, οι Λαζαρίνες τραγουδούν τραγουδάκια – παινέματα που σκοπό έχουν να εξυμνήσουν τα μέλη της οικογένειας (μάνα, μικρό παιδί, παλληκάρι, κοπέλα, αρραβωνισμένους, νιόπαντρους) αλλά και τον ιερέα, το δάσκαλο τον γεωργό , τον βοσκό κα.

Παίνεμα για το σχολιαρούδι

"Μάνα μου,τον υγιόκα σου, τον κοκκινοκρασάτο, Τον έλουζες, τον χτένιζες,στον δάσκαλο τον στέλνεις. Κι ο δάσκαλος τον έδερνε με μια ψιλή βεργούλα, Με μια ψιλή, με μια λιγνή, με μια μαλαματένια. -Παιδί μου, πού ναι τα γράμματα, παιδί μου, πού ναι ο νους σου. -Τα γράμματα είναι στο χαρτί κι ο νους μου είναι πέρα. Πέρα, πέρα στις έμορφες. Πέρα στις μαυρομάτες. Πόχουν το μάτι σαν ελιά, το φρύδι σα γαϊτάνι, Το δόλιο το ματόφρυδο σαν κλόσι από μαντίλι."






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου