Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Προβλήματα στη λειτουργία του ΙΚΑ Ν. Τρικάλων.


ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης




Η απαξίωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας από τις Κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γίνεται για άλλη μια φορά φανερή από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ του Ν. Τρικάλων.
Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Τρικάλων, το ΙΚΑ που καλύπτει στο Νομό 50.000 ασφαλισμένους, λειτουργεί με πολύ σοβαρές ελλείψεις, όπως:

• Το ακτινολογικό εργαστήριο δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Έτσι οι ασφαλισμένοι οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα ακόμη και για απλές ακτινογραφίες, ενώ ούτε λόγος δε γίνεται για αξονικό και μαγνητικό τομογράφο.

• Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας παρουσιάζονται και στο μικροβιολογικό εργαστήριο, αφού για την κάλυψη των αναγκών, χρειάζονται οι διπλάσιοι παρασκευαστές

Επίσης ελλείψεις υπάρχουν:
• Σε παιδιάτρους (υπάρχει μόνο 1 γιατρός), ενώ χρειάζονται τουλάχιστον ακόμη 3.
• Σε ψυχίατρο, που δεν υπάρχει καθόλου, ενώ την ίδια στιγμή στο Νομό Τρικάλων υπάρχουν 3 ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές.
• Σε ορθοπεδικούς – υπάρχει μόνο 1.
• Σε ενδοκρινολόγους, που δεν υπάρχει κανένας.
• Σε ουρολόγους που υπάρχει μόνο 1, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον ακόμη 3.
• Σε ορθοδοντικό, για τον οποίο οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να μεταβούν στο Βόλο.

Όπως τονίζει το Σωματείο, όλη αυτή η κατάσταση, έχει σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, τις τεράστιες λίστες αναμονής, καθώς και την οικονομική τους επιβάρυνση, όπως και την επιβάρυνση των αποθεματικών του ΙΚΑ, λόγω της αναγκαστικής προσφυγής των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασφαλισμένοι που προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, προκαταβάλουν το χρηματικό κόστος των εξετάσεων και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα τους επιστρέφεται μόνο ένα μέρος των χρημάτων από το ΙΚΑ.

Η ύπαρξη τέτοιων προβλημάτων αναδεικνύει την βαθύτερη ανάγκη για ένα λαϊκό σύστημα Υγείας με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα, με πρωταρχική στόχευση στην ανάπτυξη της δωρεάν δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, που να καλύπτει όλη τη χώρα και όλο τον πληθυσμό σε αστικό και αγροτικό επίπεδο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει προκειμένου να καλυφθούν όλες οι παραπάνω ελλείψεις στο ΙΚΑ του Ν. Τρικάλων και οι ασφαλισμένοι να μην αναγκάζονται να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Οι βουλευτές
Αποστόλης Νάνος

Αντώνης Σκυλλάκος

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου