Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Στον Ίταμο με χιόνι ο Σ.Π.ΟΡ. Τρικάλων


Το χιόνι ήταν αυτό που σημάδεψε την πρόσφατη εξόρμησή μας. Χιόνι που ξεκίνησε αμέσως μόλις φτάσαμε στο Παλαιοζογλόπι.





Χιόνι που μας συνόδεψε σε όλη την πορεία μας μέχρι την κορυφή του Ίταμου, χιόνι που δεν σταμάτησε να πέφτει και κατά την επιστροφή μας. Με αυτές τις συνθήκες η ανάβαση ήταν απρόσμενα επιτυχημένη παρά τον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων. Σε αυτό συνετέλεσε τόσο η πολύ καλή σηματοδότηση του μονοπατιού όσο και το κέφι και ο ενθουσιασμός όλης της ομάδας.

Εκκίνηση λοιπόν από τη θέση «Βρύση Ιτάμου», λίγο μετά το Παλαιογλόπι, στα Ανατολικά Άγραφα. Μέσα σε πανέμορφο δάσος ελάτης ψάχνουμε τις τσίγκινες κόκκινες ταμπελίτσες που θα μας βγάλουν μετά από μισής ώρας ανηφορική πορεία σε μικρό λιβάδι. Την άνοιξη εδώ φουντώνουν οι φτέρες όπως θυμόμαστε από παλιότερες πορείες μας. Τώρα, εδώ και εκεί ξεπροβάλλουν κίτρινοι και μωβ κρίνοι που σε λίγο θα χαθούν κάτω από το χιόνι.

Στη συνέχεια πρέπει να κινηθούμε νότια, αφού πρώτα ανεβούμε στην κορυφογραμμή. Φτάνοντας στο υψόμετρο των 1300 μέτρων βαδίζουμε στη ράχη του βουνού ανηφορίζοντας ελαφρά. Το χιόνι πέφτει πλέον σε χοντρές νιφάδες σκεπάζοντας τα βράχια. Σωρεύεται πάνω στις βελόνες των ελάτων, μικραίνει το οπτικό μας πεδίο αλλά δεν είναι λόγος ανησυχίας. Μια ευχάριστη νότα είναι, ένα ευτυχές απρόοπτο που νοηματοδοτεί την προσπάθειά μας.

Προσεγγίζοντας ένα μικρό διάσελο το μονοπάτι διακλαδίζεται. Στρίβοντας δεξιά οδηγεί στον Αμάραντο μετά από πορεία 6.8 χιλιομέτρων. Η κορυφή μας είναι αριστερά, ακριβώς 200 μετρά πιο μακριά. Μια μικρή ανηφόρα μέχρι το τριγωνομετρικό της και ακολουθεί άτακτη υποχώρηση προς αναζήτηση σημείου προφυλαγμένου από το χιονιά. Τι καλύτερο από τα κλαδιά των πουρναριών που σαν αγκαλιά μας υποδέχονται για μια μικρή στάση. Ευκαιρία να φορέσουμε ρούχα στεγνά και να φάμε κάτι.

Το ραντεβού της επιστροφής δόθηκε σε ταβέρνα της Καστανιάς. Εκεί, δίπλα στου τζακιού τη θαλπωρή, είχαμε πολλά να πούμε για την πορεία αυτή αλλά και για τις άλλες που θα ακολουθήσουν.

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις και υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση http://www.trikalasport.gr




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου