Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Μια βαρυσήμαντη τοποθέτηση για το μεταναστευτικό..!

Βαρυσήμαντη χαρακτηρίζει το πολιτικό γραφείο της κ. Σούλας Μερεντίτη την τοποθέτησή της στην ολομέλεια της Βουλής για την χορήγηση ιθαγένειας.
Ας την διαβάσουμε...





Η βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη με μία βαρυσήμαντη τοποθέτηση της στην ολομέλεια της Βουλής στις 10 Μαρτίου, στήριξε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για απονομή ιθαγένειας σε νόμιμους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. ΤΟ πλήρες κειμενο της ομιλίας της τρικαλινής βουλευτού έχει ως ακολούθως :


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, έχει προξενήσει μέχρι σήμερα αρκετές αντιδράσεις και έχει γίνει προϊόν ιδεολογικής αντιπαράθεσης στην ελληνική κοινωνία. Ο καθένας εκφράζει τη γνώμη του ανάλογα με την πολιτική του τοποθέτηση και η γνώμη αυτή είναι σεβαστή. Όμως, θέλω να πω το εξής. Ελάχιστοι από εσάς δεν έχετε έστω και ένα μακρινό συγγενή μετανάστη στην Αμερική , στη Γερμανία , στην Αυστραλία, στην Αφρική Αυτή ήταν η μοίρα της φυλής μας μέχρι το 60-70. Να φεύγουν τα νιάτα μας σπρωγμένα, από την εγκατάλειψη της υπαίθρου , την αναδουλειά, τη φτώχεια , τον εθνικό διχασμό το εμφυλίου και να αναζητούν μια καλύτερη ζωή σε ξένες χώρες. Και μην επιχειρήσετε την εύκολη απάντηση. Ότι εμείς ήμασταν νοικοκυραίοι και προκόψαμε. Ότι οι δικοί μας δεν κάνανε τέτοια, μόνο δούλευαν και επίσης στις χώρες που πηγαίναμε χρειαζόντουσαν χαρτιά και πηγαίναμε νόμιμα κλπ., γιατί ξέρετε και ξέρουμε την αλήθεια. Αν ανατρέξει κανείς στ αστυνομικά δελτία των χωρών που φιλοξενούσαν έλληνες μετανάστες ή στα αρχεία των ελληνικών αρχών του εξωτερικού, κάτι θα βρει. Παντού τα πάντα.


Και τα κρείττω και τα χείρω. Όσο δε για τα χαρτιά και τη νομιμότητα , εδώ είναι ο κύριος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που καλούσε ως υπουργός των Εξωτερικών το 1990 τα αδέρφια μας από τη βόρειο Ήπειρο στην αγκαλιά της πατρίδας. Ε ήρθαν και τα αδέρφια μας, ήρθαν και τα ξαδέρφια μας, ήρθαν όμως και κάποιοι άσωτοι υιοί, τρόφιμοι φυλακών. Είναι λοιπόν τουλάχιστον αμετροέπεια, να μιλάτε εσείς ειδικά σήμερα και να ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση μας, που επί τέλους επιχειρεί να βάλει τάξη στη μετανάστευση και να συμπεριφερθεί δίκαια σε όσους από τους μετανάστες έχουν αποδείξει ότι αξίζουν να γίνουν έλληνες υπήκοοι. Και είναι το λιγότερο αναλγησία, να λέμε στα παιδιά που γεννήθηκαν σ αυτή τη χώρα και δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα από την Ελλάδα, ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι ανύπαρκτα ενώπιον του κράτους . Και είναι και μικρόψυχο.


Και στο κάτω κάτω της γραφής, γιατί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως γίνεται καμαρώνουμε όταν οι έλληνες- παιδιά και εγγόνια ανθρώπων που έφυγαν ξυπόλητοι και συχνά κυνηγημένοι από τια χωριά μας-, διαπρέπουν στο εξωτερικό , ενώ δεν ανεχόμαστε τα παιδιά των μεταναστών μας να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες;
Τέλος, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από το ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν και μας πήραν τις δουλειές . Αντιθέτως, ήρθαν και ανέλαβαν δουλειές που οι έλληνες δεν θέλουν να κάνουν. Προσέχουν τα παιδιά μας , καθαρίζουν τα σπίτια μας, φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς μας, βόσκουν τα πρόβατα, κάνουν αγροτικές δουλειές και κυρίως ότι οι νεοέλληνες θεωρούν πολύ υποτιμητικό να κάνουν. Τώρα το αν κάποιοι από αυτούς κατάφεραν περισσότερα, άνοιξαν μαγαζάκια, παίρνουν εργολαβίες ή σπουδάζουν τα παιδιά τους, αυτό θα έπρεπε να μας ευχαριστεί και όχι να μας ενοχλεί γιατί σημαίνει πρόοδο για την κοινωνία μας στο σύνολό της.
Όσο για τις απόψεις που ακούστηκαν σ αυτή την αίθουσα, ότι θα αλλοιωθούν τάχα τα στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας και κατ΄ επέκταση του ελληνικού έθνους τι να πω. Αν ανατρέξουμε στη δική μας ιστορία , θα δούμε ότι και η αρχαία Ελλάδα και το βυζάντιο ήκμασαν και εξασφάλισαν τη συνέχεια τους και χάρη στις επιμειξίες .


Και δεύτερον
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία εικοσαετία, η Ελλάδα βίωσε μία νέα πραγματικότητα. Έγινε αίφνης και χωρίς προετοιμασία, χώρα υποδοχής μεταναστών. Και ήταν λογικό να υπάρξουν δυσκολίες στην αρχή , να γίνουν λάθη και παραλείψεις. Όπως είναι λογικό η ελληνική κοινωνία να μην είναι προετοιμασμένη να δεχτεί εύκολα αυτή τη νέα πραγματικότητα. Οι έλληνες πολίτες καλούνται να ζήσουν πια σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία και αυτό ξενίζει ορισμένους. Είναι λοιπόν χρέος μιας πολιτείας που θέλει να λέγεται προηγμένη να βάλει τάξη και στο πλαίσιο αυτής της νέας πραγματικότητας : Αφ ενός μεν να καθησυχάσει τις αγωνίες των Ελλήνων αφ ετέρου δε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί με τον πλέον δυναμικό και παραγωγικό τρόπο, Το νέο αυτό ανθρώπινο δυναμικό , και να τους εγγυηθεί εκείνη την προοπτική, που θα τους βοηθήσει να προοδεύσουν και να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην εθνική μας οικονομία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για το μέλλον. Ο δρόμος δε της περιχαράκωσης και οι κορώνες περί εθνικής καθαρότητας, μόνο προβλήματα και απομόνωση δημιουργούν.


Σαφώς, δεν είναι εύκολο να πεισθεί η κοινωνία και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες, που πέρα από το φυσικό φόβο για το άγνωστο, υπάρχει και η ανασφάλεια που προξενεί η οικονομική κρίση. Και είναι λοιπόν ευθύνη μιας υπεύθυνης κυβέρνησης; Να καθοδηγήσει το διάλογο και να προετοιμάσει την κοινωνία .
Και τέλος έχει γίνει πλήρως κατανοητό από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ότι με το παρόν νομοσχέδιο, με τις διατάξεις του, δεν σκοπεύουμε να πολιτογραφήσουμε ως Έλληνες παραβατικά στοιχεία, ούτε φυσικά ανθρώπους που δεν μετέχουν και δεν συμμερίζονται τις επιταγές του ελληνικού συντάγματος και τις θεμελιώδεις αρχές του ελληνικού δημοκρατικού πολιτεύματος.

Εμείς απευθυνόμαστε σε άτομα ή οικογένειες νόμιμα εργαζόμενων αλλοδαπών, σε παιδιά που πηγαίνουν σε ελληνικά σχολειά , σε παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και δίνουμε ευκαιρίες σε όσους τις αξίζουν , δημιουργώντας ένα μέλλον ομαλότητας, ασφάλειας και συνοχής και για τους Έλληνες, αλλά και για τους νόμιμους και νομοταγείς μετανάστες πολίτες, που συμβιούν μαζί μας.
Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο κάνουμε μία χρήσιμη τομή για την ελληνική κοινωνία του μέλλοντος. Εισάγουμε ρυθμίσεις για τον εν δυνάμει Έλληνα πολίτη, για εκείνους τους μετανάστες που μοχθούν ανάμεσά μας, εργάζονται, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές , φόρους προκόβουν, αποκτούν περιουσία, ανοίγουν τη δική τους μικρή επιχείρηση, κάνουν οικογένεια, έχουν ριζώσει στην Ελλάδα, τη χώρα που για πολλούς απ’ αυτούς έγινε η δεύτερη ενώ για τα παιδιά τους, η πρώτη και μόνη πατρίδα.


Δεν μπορούμε να αρνούμαστε το δικαίωμά αυτών των ανθρώπων για συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι, όπως δεν το αρνήθηκαν και στους δικούς μας συμπατριώτες οι γερμανοί, οι αυστραλοί, οι αμερικανοί , οι σουηδοί και έτσι καμαρώνουμε εμείς σήμερα, για τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές, κυβερνήτες.
Φυσικά και θα πρέπει, όταν προτείνουμε τέτοιες ρυθμίσεις, να είμαστε προσεκτικοί, και αυτό ακριβώς κάναμε. Απονέμουμε, δικαιώματα σε όσους ζουν νόμιμα στη χώρα μας και έχουν αποδείξει ότι ενδιαφέρονται γι αυτήν.. Και πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Εισάγουμε ιδιαίτερα αυστηρές μέριμνες για τη μη νόμιμη μετανάστευση για την οποία είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε καμία ανοχή.


Θέλω, λοιπόν με την ευκαιρία αυτή, να τονίσω ότι ήδη η Κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά μέτρων για τη μείωση της λαθρομετανάστευσης, γιατί ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια το 70% της συνολικής παράνομης μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Αποτελεί συνεπώς επιτακτική ανάγκη να εξασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε τα σύνορά μας σε όλους εκείνους, που εμπορεύονται ανθρώπινες ψυχές και δημιουργούν πλείστα όσα προβλήματα στη χώρα μας. Και επειδή όλο αυτό το πρόβλημα, δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδας, αλλά όλης της Ε.Ε., θα διεκδικήσουμε πλέον από τους εταίρους μας την αναγκαία αρωγή και συνδρομή


Αυτό βέβαια προϋποθέτει μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, την οποία χτίζουμε βήμα βήμα γιατί είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε ότι είναι αναγκαίο , να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα πείσουν τους εταίρους μας για τη σοβαρότητα των προθέσεων μας προκειμένου να μας συνδράμουν.
Γιατί είναι μεν αυτονόητο ότι χρειαζόμαστε υποστήριξη, τόσο στην προσπάθεια φύλαξης των εκτεταμένων θαλάσσιων συνόρων μας όσο και προκειμένου να καταστεί η γειτονική Τουρκία συμμέτοχος στον αγώνα κατά της παράνομης ροής μεταναστών, αλλά επειδή 6 χρόνια τώρα δεν υπήρχε καμιά στρατηγική και κανενός είδους διεκδίκηση από την κυβέρνηση για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα μας.


Παράλληλα εμείς δουλεύουμε. Δημιουργούμε ειδικό τμήμα δίωξης των διακινητών παράνομων μεταναστών και αντίστοιχα στο Λιμενικό Σώμα, με χρήματα της Ε.Ε., προμηθευόμαστε όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για τον εντοπισμό των παράνομων μεταναστών και σφραγίζουμε τις εξόδους της χώρας μας προς την Ευρώπη, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διακλαδική συνεργασία της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, τόσο σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο όσο και στο σκέλος της ανταλλαγής πληροφοριών, συνεργαζόμενοι και με την Frontex.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
έχουμε χρέος, να υπερψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Να ξεπεράσουμε τις ακρότητες, να δούμε με ρεαλισμό το μέλλον της Ελλάδας, το οποίο εξαρτάται και από όσους συνέβαλλαν και συμβάλλουν με το μόχθο τους στην εθνική μας οικονομία κι ας μην έχουν το ίδιο αίμα μ εμάς. Η προσπάθεια της κυβέρνησης , είναι μία προσπάθεια ουσίας που πάει τη χώρα μπροστά και γι αυτό πρέπει να την στηρίξουμε όλοι.

ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥΛΑΣ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου