Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Παρέμβαση Λέγκα στη σύσκεψη της ΠΑΣΕ για τον Αχελώο

Eυθύνες στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη για τη διακοπή των έργων μερικής μεταφοράς υδάτων από τον άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, απέδωσε ο βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας Ν. Λέγκας.





Ο πρώην Υφυπουργός κατά την παρέμβασή του στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης της ΠΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα, τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα, το οποίο, μέχρι σήμερα, προσωποποιείται στην Υπουργό Περιβάλλοντος.

Η κα. Μπιρμπίλη, υπενθύμισε ο βουλευτής της Ν. Δ, όχι μόνο δεν έχει πάρει δημόσια θέση, αλλά τουναντίον έχει ξορκίσει την ολοκλήρωση του έργου, δηλώνοντας από το βήμα της Βουλής, ότι το δίλημμα για την ολοκλήρωση του έργου του Αχελώου δεν υφίσταται, και πως αυτό πρέπει να αντικατασταθεί από το αυτονόητο δίλημμα «νερό ή όχι νερό».

Ο Τρικαλινός πολιτικός υπογράμμισε ότι η σκοπιμότητα του έργου έχει κριθεί και πως αυτή δεν μπορεί να απειλείται από τις προθέσεις του εκάστοτε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Κι αυτό για δύο λόγους: Πρώτον γιατί αποτέλεσε στρατηγική αναπτυξιακή επιλογή υπερτοπικού χαρακτήρα, όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, και δεύτερον γιατί τα έργα έχουν φτάσει σε βαθμό ολοκλήρωσης σχεδόν 80%.

«Τα όποια πισωγυρίσματα αποτελούν εμπαιγμό», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Λέγκας, δηλώνοντας ότι σήμερα, που το έργο είναι ουσιαστικά έτοιμο, τα διαχειριστικά σχέδια που ζητούνται, θα πρέπει να αποτελέσουν τυπικά προαπαιτούμενα που θα επιβεβαιώνουν την περιβαλλοντική του διάσταση και τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα, καθόσον η εκτροπή του Αχελώου αφορά το 25% των νερών που τώρα χύνονται στη θάλασσα. Τη στιγμή μάλιστα, που για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του υπόγειου υδροφορέα, ο οποίος σήμερα ξεπερνά τα 250 μέτρα, θα πρέπει να σταματήσουν να καλλιεργούνται εκτάσεις 800 χιλιάδων στρεμμάτων στο Θεσσαλικό κάμπο.

Συμπληρωματικά, τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ, ακόμη και στην περίπτωση που γίνουν όλα τα προβλεπόμενα δυνατά έργα, θα πρέπει επίσης να περικοπούν 450 χιλιάδες καλλιεργημένα στρέμματα., ενώ είναι πανθομολογούμενο ότι η περιβαλλοντική κακή κατάσταση του Πηνειού ποταμού χρειάζεται άμεση ανάταξη, η οποία μπορεί να επέλθει μόνο από τα νερά του Αχελώου.

Ο Ν. Λέγκας υπογράμμισε ότι η συνάντηση της ΠΑΣΕ με τον Πρωθυπουργό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, με στόχο να ξεκαθαρίσει το θέμα της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων.
Η τοποθέτηση του Ν. Λέγκα συνάντησε την αποδοχή των παρισταμένων εκπροσώπων φορέων και των μελών της ΠΑΣΕ, ενώ ο Νομάρχης Μαγνησίας ζήτησε οι παρατηρήσεις αυτές να συμπεριληφθούν στο τελικό ψήφισμα.







Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου