Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Η εκδήλωση για τους ήρωες του υψώματος 731 στα Τρίκαλα

Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους μαχητές του Υψώματος 731 που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων, η αίθουσα του οποίου κατακλύστηκε από κόσμο.





Όπως τόνισε και στην ομιλία του ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Βλαχογιάννης, επρόκειτο για μια σειρά εκδηλώσεων που προηγήθηκαν, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, ώστε η θυσία και ο ηρωισμός των μαχητών του 5ου Συντάγματος Πεζικού που υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το Ύψωμα 731 να γίνει σε όλους γνωστή.



Αρχικά έγινε υποδοχή και απονομή τιμής στην Πολεμική Σημαία του 5ου Συντάγματος και ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες από το Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, τον Βουλευτή Τρικάλων της Ν.Δ. κ. Νίκο Λέγκα, τον Νομάρχη Μαγνησίας κ. Παπατόλια και τον πρώην Δήμαρχο Τρικκαίων και μέλος της Επιτροπής για το Ύψωμα 731 κ. Κωνσταντίνο Παπαστεργίου.



Στον χαιρετισμό του ο Νομάρχης κ. Βλαχογιάννης μεταξύ άλλων ανέφερε:


«Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που προηγήθηκαν, έτσι ώστε η θυσία του Υψώματος 731 η άγνωστη σε πολλούς, η γνωστή μόνο σε λίγους να γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων. Κάναμε σημαντικές προσπάθειες. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλλαν σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας, εντός και εκτός Τρικάλων.

Σιγά – σιγά αναδεικνύεται σε όλη της την μεγαλοπρέπεια η μεγαλοσύνη των υπερασπιστών του Υψώματος 731 που στην πλειοψηφία τους ήταν Τρικαλινοί και Καρδιτσιώτες. Το Ύψωμα 731 που υπεράσπιζε το 5ο Σύνταγμα Τρικάλων, ο σύγχρονος θρύλος της Ελληνικής Ιστορίας.Η πρώτη Μονάδα πανελληνίως με τους περισσότερους νεκρούς.



Στις Θερμοπύλες θυσιάστηκαν οι μαχητές, αλλά ο εχθρός πέρασε. Εδώ θυσιάστηκαν οι μαχητές, αλλά ο εχθρός δεν πέρασε. Αυτός ο τόπος είναι υπερήφανος. Είναι υπερήφανος γιατί είχε τον πρώτο νεκρό στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τον Βασίλη Τζαβαλιάρη από την Πιαλεία.


Είναι υπερήφανος γιατί είχαμε τον πρώτο Έφεδρο Αξιωματικό τον Ελευθέριο Ντάσκα νεκρό, είναι υπερήφανος γιατί 586 νεκροί του 5ου Συντάγματος Τρικάλων στο Ύψωμα 731 τίμησαν την Ελλάδα, δόξασαν την Ελλάδα, κράτησαν αυτό που η Πατρίδα τους έταξε».


Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, προβλήθηκε σχετικό ντοκιμαντέρ το οποίο γυρίστηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με απονομή Τιμητικού Μεταλλίου και Τιμητικής Διάκρισης στους επιζώντες πολεμιστές του Έπους 1940-41και απονομή Τιμητικού Μεταλλίου και Τιμητικής Διάκρισης μετά θάνατον στους απογόνους των πεσόντων Τρικαλινών στο Έπος του 1940-41.

























































Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου