Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα. Καμία Αναμονή, Καμία Αυταπάτη για την νέα κυβέρνηση.Ο Λαός να βγεί σε θέση μάχης.


Συνέντευξη τύπου του Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.






Έχει ήδη δοθεί στην δημοσιότητα η ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος μας με τα πρώτα συμπεράσματα της ύστερα από την συνεδρίαση της, Δευτέρα πρωϊ. Διευκρινίζουμε ότι είναι τα πρώτα συμπεράσματα που θα συζητηθούν σε όλη την κλίμακα του Κόμματος και της ΚΝΕ. Θα αναζητηθούν οι γνώμες των συνεργαζομένων των φίλων και των οπαδών.

Από την αρχή επισημαίνουμε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ δεν οδηγεί σε αλλαγή πολιτικής. Αλλαγή κυβέρνησης έχουμε αλλαγή πολιτικής δεν θα έχουμε. Η βαριά ήττα της ΝΔ οφείλεται στην αγανάκτηση από την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική της. Ταυτόχρονα σημειώνουμε την παρέμβαση ισχυρών συμφερόντων που απέσυραν την υποστήριξης τους από την ΝΔ και συνέβαλαν στο φούσκωμα της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να κάμψει το εργατικό και το λαϊκό κίνημα χάρη στην επιρροή του στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Υπολογίζουν στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή,

Το άθροισμα των ψήφων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ , σε συνδυασμό με το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ δεν απεικονίζουν τις θετικές διεργασίες πού έχουν γίνει στα λαϊκά στρώματα. Είναι πλέον διάχυτη η εκτίμηση ότι ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.

Παίρνουμε υπόψη μας ότι το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, σε συνθήκες που το λαϊκό κίνημα δεν έχει πιστέψει στην δύναμη του και δεν έχει περάσει στην αντεπίθεση. Σε συνθήκες που κυριάρχησαν από την μια η πίεση του ρουσφετιού και από την άλλη οι ψεύτικες ελπίδες για το μικρότερο κακό.
Το εκλογικό αποτέλεσμα όσον αφορά το ΚΚΕ είναι αναντίστοιχο προς το κύρος και την επιρροή που έχει κατακτήσει μέσα στον λαό και για τη πολιτική και για την δράση του, με τους αγώνες που έγιναν.
Αρκετοί έκαναν το βήμα και ψήφισαν το Κόμμα ανεξάρτητα αν έχουν και επί μέρους διαφωνίες μαζί μας. Ενώ αρκετοί που εκτιμούν την πολιτική και την δράση μας υπέκυψαν την τελευταία στιγμή στα εκβιαστικά διλήμματα.
Όσον αφορά το Κόμμα μας θεωρούμε ότι παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ενισχύσει τις δυνάμεις του και είχε μικρές απώλειες επέδειξε αντοχή. Ήταν μια σκληρή μάχη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ανοδικής πορείας της σοσιαλδημοκρατίας.. Κατάφερε να παρεμποδίσει του σχεδιασμούς να το βγάλουν από την Τρίτη θέση, να μειώσουν όσο γίνεται περισσότερο την πολιτική και εκλογική του επιρροή.
Η αντοχή του ΚΚΕ στα διλήμματα, στις φοβίες και τους εκβιασμούς δείχνει την ικανότητα του με την σωστή γραμμή και την ετοιμότητα του να είναι Αύριο Πιο Αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή.
Εκτιμούμε ότι η αντοχή του ΚΚΕ περικλείει μια σημαντική δυναμική που θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

Τους εργαζόμενους τους περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες. Το κεφάλαιο και η ΕΕ βιάζονται.
Το πρόγραμμα και οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρές, οι εργαζόμενοι δεν πρέπεί να αποπροσανατολισθούν από την ονοματολογία. Καμία πίστωση χρόνου δεν πρέπει να δοθεί στην νέα κυβέρνηση. Κανένας Εφησυχασμός, Ούτε Μέρα Χαμένη.
Το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα δυσκολεύει τον λαό να αντιπαλέψει με επιτυχία την θύελλα των μέτρων που έρχονται.
Αν δεν σημειωθεί άμεση ανάκαμψη του κινήματος, το κλίμα απογοήτευσης θα ενισχυθεί και η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη για τα λαϊκά στρώματα.
Καλούμε τους εργαζόμενους που δίστασαν, δεν τόλμησαν, και για διάφορους λόγους δεν έκαναν το βήμα: έστω και τώρα να αποσύρουν την ψήφο τους, έστω και τώρα να ακυρώσουν τις συνέπειες της ψήφου προς το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι στις σημερινές συνθήκες οι ευθύνες μας γίνονται ακόμα μεγαλύτερες. Στο ΚΚΕ πέφτει το βάρος να αναλάβει ακόμα περισσότερε ευθύνες και πρωτοβουλίες με τις ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις που είναι σε επαφή και κοινή δράση για να διευρυνθεί η συσπείρωση και να διαμορφωθούν όροι ετοιμότητας για αντίσταση που ταυτόχρονα θα προετοιμάζει την αντεπίθεση. Αυτά τα δύο δεν τα ξεχωρίζουμε.
Απλώνουμε το χέρι σε όλους εκείνους τους εργατοϋπάλληλους, τους φτωχομεσαίους παραγωγούς στα χωριά και πόλεις που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ώστε να διαμορφωθεί από το κάτω ενιαίο μέτωπο των λαϊκών στρωμάτων εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων άνεργων, γυναικών και νεολαίας.
Κλείνοντας την σημερινή συνέντευξη θα θέλαμε να χαιρετίσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του Κόμματος, και ιδιαίτερα εκείνους που έδωσαν την ψήφο τους για πρώτη φορά. Θα θέλαμε ακόμα να χαιρετίσουμε όλους τους φίλους και συνεργαζόμενους που συστρατεύθηκαν με τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ. Θα θέλαμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι γνωρίζουμε καλά το μεγάλο βάρος των ευθυνών που επωμιζόμαστε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ανεβάσουμε την ικανότητα μας και την μαχητικότητα μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους και τις απαιτήσεις των καιρών. Η Ελπίδα είναι Εδώ.






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου