Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Πέντε πέτρινα σχολεία έχουν μετατραπεί σε λαογραφικά μουσεία - Αξιέπαινες πρωτοβουλίες


Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα σχολεία Αχλαδέας, Παλαιοχωρίου, Μαυρελίου, Καστανιάς και Πλατάνιστου, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης των διαδικασιών βρίσκεται το σχολείο Γαρδικίου

Του Αποστόλη Ζώη
Σε πέντε πέτρινα σχολεία του νομού μας έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα οι εργασίες μετατροπής τους σε λαογραφικά μουσεία, σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Τρικάλων. Να σημειώσουμε πως δέκα παλαιά πέτρινα δημοτικά σχολεία του νομού Τρικάλων μετατρέπονται σε λαογραφικά μουσεία, στο πλαίσιο προγράμματος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα σχολείαΠρόκειται για τα δημοτικά σχολεία Αχλαδέας, Παλαιοχωρίου, Μαυρελίου, Καστανιάς, Μυροφύλλου, Παχτουρίου, Καταφύτου, Πλατάνιστου, Μοσχοφύτου και Γαρδικίου.Όλα τα σχολεία βρίσκονται σε ορεινά δημοτικά διαμερίσματα και κάποτε- πριν ξεκινήσει το μεγάλο κύμα φυγής των κατοίκων προς τα αστικά κέντρα- φιλοξενούσαν τα παιδιά της περιοχής. Στα δέκα αυτά σχολεία γίνονται εργασίες αποκατάστασης, καθώς, λόγω παλαιότητας, έχουν υποστεί φθορές.

Ήδη, στα περισσότερα απ' αυτά έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της πρώτης φάσης και ακολουθούν αυτές της δεύτερης, κατά την οποία τα σχολεία θα πάρουν την τελική τους μορφή.Τα περισσότερα από τα δημοτικά διαμερίσματα, όπου βρίσκονται τα παλαιά πέτρινα σχολεία, είναι όμορφα και προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, λόγω της ύπαρξης σημαντικών μνημείων και την παροχή μεγάλου αριθμού τουριστικών δραστηριοτήτων. ΟλοκληρώθηκανΕιδικότερα, μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα σχολεία Αχλαδέας, Παλαιοχωρίου, Μαυρελίου, Καστανιάς και Πλατάνιστου, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης των διαδικασιών βρίσκεται το σχολείο Γαρδικίου.

Απομένουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα σχολεία Καταφύτου, Μοσχοφύτου, Μυροφύλλου και Παχτουρίου.ΚατάφυτοΤο Κατάφυτο είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.010 μέτρων και ανήκει στη διευρυμένη κοινότητα του Ασπροποτάμου. Η κοινότητα είναι "χαμένη" μέσα σε έλατα, οξιές και διάφορα άλλα δέντρα, σε ένα περιβάλλον όπου η χλωρίδα και η πανίδα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία.
Το Κατάφυτο διασχίζεται από το χείμαρρο Ποττακό, παραπόταμο του Αχελώου και έχει αρκετές πηγές.ΓαρδίκιΤο Γαρδίκι (μαζί με την Κρανιά) είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της περιοχής του Ασπροποτάμου, αλλά- δυστυχώς- κατοικείται μόνο το καλοκαίρι.Οι φυσικές ομορφιές της Αθαμανίας και του Γαρδικίου είναι πολλές.

Στην περιοχή υπάρχουν δάση ελάτης και βελανιδιάς, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός αξιόλογων εκκλησιών (μνημείων).ΜυρόφυλλοΣτις νοτιοδυτικές πλαγιές του Χατζή, σε υψόμετρο 750μ., είναι χτισμένο το Μυρόφυλλο.

Το χωριό βρίσκεται πάνω στον κυριότερο άξονα σύνδεσης της Ηπείρου με τη Θεσσαλία, την παλαιά "Αμβρακία Οδό".Το φυσικό περιβάλλον του οικισμού, όπως η χλωρίδα και η πανίδα, είναι από τα πιο πλούσια της περιοχής, λόγω της έντονης εναλλαγής του τοπίου (Αχελώος και ορεινοί χείμαρροι, δάση, χαράδρες κ.λπ.).ΚαστανιάΧωριό ορεινό της Νοτίου Πίνδου (850 μ.), σε απόσταση 34χλμ. δυτικά της Καλαμπάκας.

Στο δρόμο για την Καλαμπάκα βρίσκεται ο οικισμός Μηλότοπος, που πήρε το όνομά του από τις πολλές μηλιές που καλλιεργούνται στην περιοχή.Η περιοχή της Καστανιάς είναι κατάφυτη με καστανιές, καρυδιές, μηλιές και άλλα δέντρα.
Τα πολλά νερά και οι πλούσιες πηγές της συμπληρώνουν τη μαγεία του τόπου, ενώ οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την υλοτομία.ΠαχτούριΣε υψόμετρο 950μ. και σε απόσταση 13χλμ από τη Μεσοχώρα βρίσκεται το Παχτούρι. Οι μόνιμοι κάτοικοί του φτάνουν τους 300 και ασχολούνται με την κτηνοτροφία.Ανεβαίνοντας κάποιος στις κορυφές που περιστοιχίζουν το χωριό, μπορεί να απολαύσει την όμορφη θέα, ειδικότερα στο Αυτί, όπου υπάρχει βιότοπος και είναι εύκολη η παρατήρηση άγριων ζώων.

ΕΡΕΥΝΑ της 21 Οκτωβρίου 2009




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου