Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα της καλλιέργειας στέβιας στο Νομό Τρικάλων



Θετικά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα των πειραματικών καλλιεργειών στέβιας σε περιοχές του Νομού Τρικάλων και τα οποία παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βασιλικής.





Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λόλας, παρουσία του Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, του αντινομάρχη κ. Μπούρα, του Δημάρχου Βασιλικής κ. Ζιάκα, του Γενικού Γραμματέα της Νομαρχίας κ. Παπαμιχαήλ, γεωπόνων και αγροτών.

Σημειώνεται ότι χορηγός σε όλη αυτή την προσπάθεια της πειραματικής καλλιέργειας στέβιας στο Νομό Τρικάλων είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά έμπρακτα την στήριξή της στους αγρότες της περιοχής μας και την προσπάθεια που κάνει για αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης τόνισε:

«Η Νομαρχία Τρικάλων προχώρησε στη χρηματοδότηση αυτής της πειραματικής καλλιέργειας στέβια σαν ένα φυτό εναλλακτικό, που θα αντικαταστήσει την καπνοπαραγωγή στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του ο κ. Λόλας επιστημονικός υπεύθυνος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέφερε:


«Για πρώτη φορά δοκιμάζεται η καλλιέργεια αυτή στα Τρίκαλα, η οποία δοκιμάστηκε εδώ και τρία χρόνια σε άλλες περιοχές. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ικανοποιητικές αποδόσεις του συγκεκριμένου φυτού στην περιοχή των Τρικάλων.

Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά των πειραματικών καλλιεργειών στέβιας σε όλα την Ελλάδα, οπότε έχουμε αρκετά αξιόπιστα αποτελέσματα.

Πιστεύουμε ότι προσαρμόζεται η καλλιέργεια στέβιας, αποδίδει και έχει σημασία πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην έγκριση της καλλιέργειας του φυτού».

Όπως σημειώθηκε από τον κ. Λόλα κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι καπνικές περιοχές χρειάζονται εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως είναι η καλλιέργεια στέβιας.

Η πειραματική καλλιέργεια στα Τρίκαλα έγινε με χρηματοδότηση της Νομαρχίας σε πέντε περιοχές, Βασιλική, Γριζάνο, Παλαιόπυργο, Πλάτανο και Ρίζωμα.

Το φυτό στέβια είναι ένα πολυετές (ζει ή καλλιεργείται για 3-6 χρόνια), πολύκλαδο και ποώδες είδος με τροπική καταγωγή τα υψίπεδα της Παραγουάης όπου για χρόνια χρησιμοποιούνταν από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων.

Η καλλιέργεια της στέβια μοιάζει πάρα πολύ με την καπνοκαλλιέργεια τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και περίοδο καλλιέργειας, όσο και την παραγωγή των φυτών στα σπορεία, τη λίπανση, τις αποστάσεις φυτείας, απαιτήσεις σε άρδευση και συλλογή.




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου