Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Σενάρια... Τρεις μονοεδρικές και τρεις δήμοι στο ν. Τρικάλων;


Το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται να προωθήσει ταυτόχρονα τις νέες εκλογικές περιφέρειες με τον «Καποδίστρια 2»




Οι αρχικές εκτιμήσεις για τη νέα μορφή του διοικητικού χάρτη έρχονται να ενισχυθούν από πληροφορίες για τις διαβουλεύσεις στο υπουργείο Εσωτερικών.



Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες ο διοικητικός χάρτης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκλογικό νόμο που ετοιμάζει το υπουργείο. Η κατάργηση των Νομαρχιών, η θέσπιση αιρετού περιφερειάρχη και αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου και η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών σε μονοεδρικές αποτελούν διακηρυγμένες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα με την προώθηση αυτών των τομών, θα προχωρήσει και ο «Καποδίστριας 2».
Αυτό τουλάχιστον, υποστηρίζουν κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.
Όπως ανέφεραν αυτά τα στελέχη, αν δεν εκπονηθεί ο «Καποδίστριας 2», δεν μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να εφαρμόσει το γερμανικό εκλογικό σύστημα, που περιλαμβάνει βουλευτές εκλεγόμενους με σταυρό σε μονοεδρικές περιφέρειες και βουλευτές εκλεγόμενους από λίστα σε μείζονες πολυεδρικές περιφέρειες.

Επομένως, τα όρια των υπό δημιουργία νέων δήμων θα αποκαλύπτουν και τα όρια των νέων μονοεδρικών περιφερειών και το αντίστροφο.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι απαραιτήτως θα συμπίπτουν αλλά, όπως αναφέρουν έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, οι προωθούμενες τομές θα είναι πιο εύκολο να αφομοιωθούν από τις τοπικές κοινωνίες αν συμπίπτουν οι νέοι Δήμοι με τις μονοεδρικές.

Αυτό ίσως εξηγεί και τη σπουδή του υπουργείου Εσωτερικών να ολοκληρώσει εντός του 2010 τις αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της Ελλάδας, ακόμη κι αν χρειαστεί να παρατείνει για έξι μήνες τη θητεία των σημερινών νομαρχιακών και δημοτικών αρχών. Επομένως, το σενάριο να επεκταθεί η θητεία των νομαρχιακών και δημοτικών αρχών μέχρι το καλοκαίρι του 2011, οπότε και θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με βάση το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, δεν πρέπει να αποκλειστεί.



Τα σενάρια

Σε περίπτωση που τα όρια των νέων Δήμων συμπέσουν με τα όρια των μονοεδρικών, τότε, οι νέοι Δήμοι του Νομού δεν θα είναι πάνω από τρεις.
Σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου Εσωτερικών για τις μονοεδρικές θα γίνει κατάτμηση περιοχών, ώστε να αντιστοιχούν σε 50-60.000 ψηφοφόρους.

Με δεδομένο ότι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στο Νομό μας είναι 154.250 οι μονοεδρικές δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις τρεις. Επομένως, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον τρεις Δήμοι. Ένας με πυρήνα τον Δήμο Τρικκαίων ο οποίος αριθμεί 37.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.
Στον ίδιο υπέρ – Δήμο θα συγχωνευθούν και άλλοι τρεις με τέσσερις γειτονικοί Δήμοι προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 50.000 ψηφοφόρων της μονοεδρικής.
Ο δεύτερος Δήμος θα έχει έδρα την Καλαμπάκα και θα περιλαμβάνει όλους τους Δήμους της πρώην επαρχίας Καλαμπάκας. Πιθανόν και Δήμους της περιοχής των Αντιχασίων ή του ορεινού όγκου για να συμπληρωθούν οι 50.000 εκλογείς. Οι υπόλοιποι Δήμοι, θα αποτελέσουν τον τρίτο υπέρ – Δήμο – μονοεδρική του Νομού Τρικάλων.

Σε περίπτωση που αντιστοιχούν 60.000 ψηφοφόροι και με δεδομένο ότι θα θεσμοθετηθεί η αιρετή Περιφέρεια με ταυτόχρονη κατάργηση των Νομαρχιών, η χάραξη των μονοεδρικών δεν θα μείνει στα στενά όρια των υπαρχόντων Νομών. Για παράδειγμα, η μία ή και περισσότερες μονοεδρικές μπορούν να προκύψουν από Δήμους των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.


Του Λάζαρου Μάμαλη
ΕΡΕΥΝΑ 30 Οκτωβρίου 2009



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου