Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Ανακαλύφθηκαν και άλλοι τάφοι Ελλήνων στρατιωτών στήν Β. Ήπειρο από κτηνοτρόφους της περιοχής.


Νέους τάφους Ελλήνων στρατιωτώνκαι πολεμικό υλικό ανακάλυψαν γύρω από το ύψωμα 731 στη Βόρειο Ήπειρο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.Καλυμμένοι από άγρια φυτά στο ύψωμα 731. Η Ελλάδα να φροντίσει για την εκταφή τους και τη μεταφορά των οστών στο νεκροταφείο της Κλεισούρας.



Οι μαρτυρίες τους είναι συγκεκριμένες:

«Κάτω από το μνημείο, κοντά στα οχυρώματα, υπάρχουν τάφοι, τους οποίους, βέβαια, αφήνουμε απείραχτους».

Πρόκειται για πρόχειρες κατασκευές, καλυμμένες από άγρια φυτά, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να τους διακρίνει κανείς.

Θα πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να ενδιαφερθεί για την εκσκαφή αυτών των τάφων και την μεταφορά των οστών στο Ελληνικό Νεκροταφείο της Κλεισούρας, που δημιούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.
Παράλληλα διάσπαρτα στο χώρο είναι διάφορα απομεινάρια του... πολέμου, όπως οβίδες, κάλυκες κ.λπ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Να σημειωθεί ότι ένας τιτάνιος αγώνας διεξήχθη στο ύψωμα 731 κατά την «Εαρινή Επίθεση» των Ιταλών στα μέσα Μαρτίου 1941, προκειμένου οι ιταλικές δυνάμεις να δρέψουν, παρουσία του ίδιου του δικτάτορα Μουσολίνι -μετά από τέσσερις μήνες πόλεμο - μία νίκη κατά της Ελλάδας και να κατέβουν μαζί με τις ναζιστικές δυνάμεις των Γερμανών «νικητές» στην Αθήνα!
Το 731 όμως, ανέτρεψε τα σχέδιά τους. Στο ύψωμα αυτό, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

* * *
Ο λογοτέχνης και ακαδημαϊκός Άγγελος Τερζάκης, πολεμιστής του 1940, γράφει: «Ξημερώνει η 10 Μαρτίου 1941, ημέρα Δευτέρα, και το πυροβολικό του Καβαλλέρο ξαναρχίζει. Ξαναρχίζει από την Τρεμπεσίνα, με πείσμα διπλό, γιατί η πρώτη μέρα χάθηκε κι αυτό είναι άσχημο για μιαν επίθεση, που πρέπει να το πετύχει στις πρώτες ώρες της.
Το κανονίδι τώρα απλώνεται ανατολικά, στο 731. Είναι τέτοιο που μόνο με τους θρυλικούς βομβαρδισμούς του Βερντέν, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να παραβληθεί. Τ’ ακούει και ζαρώνει περίτρομη η ψυχή του ανθρώπου. Τα ελληνικά πυρά της έκοψαν την ορμή, ως που το μεσημέρι οι Ιταλοί ενισχυμένοι με νέες δυνάμεις, ξανάρχισαν, όμως, το πεζικό κατόρθωσε με μόνα τα δικά του να σπάσει το πρώτο κύμα του εχθρού. Στις 6 το απόγευμα οι Ιταλοί άνοιγαν μεγάλη φωτιά κατά του 731. Χύμηξαν ύστερα με ταυτόχρονη προσπάθεια να το υπερκεράσουν από τη δημοσιά, ενώ έπιαναν και να βομβαρδίζουν την Τρεμπεσίνα.

Είταν η έβδομη επίθεσή τους για το 731. Το ύψωμα έμπαινε πια, ζωσμένο με φλόγες στο θρύλο» (Άγγελος Τερζάκης, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΪΑ 1940-1941, Αθήναι 1964, σελ.177-178).

Το βρήκα ΕΔΩ





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου