Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Άρχισαν οι χειμερινές παραστάσεις μαριονέτας στο Δημοτικό Κουκλοθέατρο – Δημοτικό θέατρο Σκιών του ΠΟΔΤ με το έργο « Η Μικρή Νεράιδα »


Το Δημοτικό Κουκλοθέατρο – Δημοτικό Θέατρο Σκιών του ΠΟΔΤ με εμψυχωτή τον κ. Νίκο Τζίκα δίνει παράστασεις μαριονέτας κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, ώρα 5.30 μ.μ., στις μόνιμες εγκαταστάσεις στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παπαστάθη (Οδός Βασίλη Τσιτσάνη 48).




Ο χειμερινός κύκλος ξεκίνησε με το έργο « Η Μικρή Νεράιδα ». Ο εμψυχωτής κ. Νίκος Τζίκας περιβάλλει την αφήγηση με την συνοδεία της κιθάρας του, ενώ η πλοκή του έργου διεξάγεται με την ίδια τη συμμετοχή των παιδιών. Ο συνδυασμός τεχνικών εμψύχωσης και κίνησης, θα ταξιδέψει τα παιδιά στον κόσμο του παραμυθιού. Η εμψύχωση είναι διπλή. Η ίδια η κούκλα διαθέτει αυτή τη δύναμη αλλά και ο κουκλοπαίχτης με την φωνή και την εκφραστικότητα των κινήσεων του δημιουργεί μια βιωματική επικοινωνία με το κοινό, είτε αυτή είναι παιδιά είτε είναι ενήλικοι. Ο συνδυασμός εικόνας και μουσικής αναγεννά συναισθήματα καλά κρυμμένα, που είναι δύσκολο να συγκριθούν με οποιαδήποτε άλλα από τα σύγχρονα μέσα τέχνης. Η μουσική άλλωστε είναι η γλώσσα της μαριονέτας.
Στην πορεία των είκοσι χρόνων λειτουργίας του, το Δημοτικό Κουκλοθέατρο παρουσίασε δεκάδες έργα, επιλεγμένα από τα αριστουργήματα της κλασσικής λογοτεχνίας και τα λαϊκά παραμύθια. Πραγματοποίησε εκατοντάδες παραστάσεις σε σχολεία με την αρωγή της Α’/θμιας Εκπ/σης, έδωσε υπαίθριες παραστάσεις σε γειτονιές της πόλης, συνεργάστηκε με συλλόγους και φορείς, επισκέφθηκε άλλους Δήμους, συμμετείχε σε φεστιβάλ κούκλας κ.α.
Το κουκλοθέατρο αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, συμβάλλει στην αισθητική και κοινωνική ανάπτυξή τους, στην καλλιέργεια του λόγου, διασκεδάζει και ψυχαγωγεί τα παιδιά. Με το παραμύθι το παιδί γνωρίζει τον κόσμο γύρω του , τις ανθρώπινες σχέσεις , τις ηθικές αξίες και τον ίδιο του τον εαυτό , τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Έτσι αποτελεί ένα θεσμό που προσεγγίζει με σοβαρότητα ένα παραδοσιακό είδος λαϊκού πολιτισμού και το οποίο συμβάλλει στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών.

Όλες οι δραστηριότητες απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε μαθητές Δημοτικού. Η συμμετοχή τους είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες : Π.Ο.Δ.Τ. 24310-76613, Δ.Κ.-Δ.Θ.Σ. 24310-73066





Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο:

  1. Καλή η προσπάθεια, αλλά ο ¨έξυπνος¨ δήμαρχος (απ το "έξυπνη πόλη") γέμισε το χώρο σκύλους φύλακες... αδέσποτους !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή