Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ψήφος Απογνώσεως


Άρθρα - απόψεις - επιστολές




Υπό το βάρος των αμαρτιών της η ΝΔ υπέστει, και δικαίως, δραματική ήττα, που θα την καθυστερήσει επί χρόνια για να ανασυγκροτηθεί. Ελλοχεύει δε έντονος κίνδυνος διασπάσεως του κόμματος. Όπως και νάχει, η Δεξιά έχει να δοκιμάσει μια φθίνουσα πορεία, με μικρή προοπτική ανακάμψεως, την στιγμή που οι παγκόσμιες συνθήκες ωθούν τα εθνικά κράτη σε αναζήτηση νέων μορφών πολιτικής.

Η νίκη ΠΑΣΟΚ ήταν έκφραση αναζητήσεως υπό την σκέψη “μήπως και”. Στην ουσία δεν νίκησε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο αρχηγός του, παρά η καταδίκη της ΝΔ και το αίσθημα ανάγκης και επιβιώσεως του λαού μας. Δεν ήταν επικύρωση Πασοκικών προγραμμάτων, αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστα τέτοια, αλλά η απεγνωσμένη αναζήτηση ελπίδας κατά την λαϊκή ρήση “ο πνιγμένος από τα μαλλιά της κεφαλής του πιάνεται”.

Παραμένει σε όλους το ερωτηματικό κατά πόσο ο τρίτος στη δυναστεία Παπανδρέου θα φανεί ικανός και αξιόπιστος. Πέρα όμως από αυτό, η παγκόσμια κρίση δείχνει ότι καμιά συνταγή των ισχυουσών πολιτικών ιδεολογιών, συμπεριλαμβανομένων και των Πασοκικών, μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αναζήτηση νέου είδους πολιτικής ιδεολογίας και μορφής θα γίνεται διαρκώς αναγκαία με την πάροδο των μηνών, όταν η Πασοκική αδυναμία να ικανοποιήσει τις προσδοκίες θα αφαιρέσει την παραμικρή ψευδαίσθηση ότι ο Πασοκικός σοσιαλισμός, ακόμη και με το πράσινο πέπλο του, θα καθίσται επικίνδυνα ανίκανος να επιλύει γενικά και καθημερινά προβλήματα της χώρας.

Γι αυτό θέλω να τονίσω ότι η ανάγκη για μια νέα κοσμοθεωρία και μια νέα πολιτική πρακτική θα γίνει επιτακτική. Εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος και η δική μας αποστολή.

Το νέο ιδεολογικό κίνημα που ξεκινάμε εντός ολίγου με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, θα έχει ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο να παίξει στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.


Γιατί, ούτε η Δεξιά ούτε η Αριστερά έχουν την δύναμη και δυναμική να κατανοήσουν τις νέες παραγωγικές δυνάμεις της Κοινωνίας της Γνώσεως, πολλώ δε μάλον δεν έχουν την ικανότητα να εφορμόσουν πρακτικές πρωτοπορίας της χώρας μας. Γι’ αυτό θέλω να σας προϊδεάσω για ένα επικείμενο σάλπισμα αφετηρίας για ένα νέο κίνημα.


Τρύφων Ολύμπιος





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου