Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Δίνουμε την εντύπωση στους πολίτες ότι ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μίζα...



Τόνισε η κ. Μερεντίτη σε ομιλία της



Τις ευθύνες του κράτους που είναι πολύ μεγάλες και την καταστροφή του περιβάλλοντος που συνεχίζεται συστηματικά με την έγκρισή μας, καθώς και τις ασάφειες της πολεοδομικής νομοθεσίας που αποτελούν διαχρονικά μέσο διαμόρφωσης πελατειακών σχέσεων όπου με την πάροδο του χρόνου η εξαίρεση έγινε κανόνας ,με συνέπεια ατομικά και κοντόφθαλμα να νοιώθουμε όλοι κερδισμένοι , ενώ στην πραγματικότητα είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι αφού το αστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι άναρχο, ακαλαίσθητο, ανοίκειο και αβίωτο ,τόνισε στην ομιλία της η Bουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σούλας Μερεντίτη στην ολομέλεια της Βουλής, για του ημιυπαίθριους χώρους κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις» την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009.

Συγκεκριμένα στην ομιλία της η Τρικαλινή Βουλευτής ανέφερε ότι :

η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων δηλαδή της εξαίρεσής τους από τη κατεδάφιση έναντι οικονομικού ανταλλάγματος που θα ενισχύσει τα ταμεία του κράτους έχει ήδη κλείσει τα σαράντα ένα χρόνια. Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι αυτό προβλέφθηκε για πρώτη φορά με νόμο του 1968. ωστόσο, σαράντα ένα χρόνια ευνοϊκών παρεμβάσεων του νομοθέτη υπέρ της αυθαίρετης δόμησης δεν είχαν παρά ένα και μόνο αποτέλεσμα. Εξέθρεψαν στην κοινωνία την αντίληψη ότι η κατασκευή ενός αυθαιρέτου αποτελεί αδίκημα χωρίς ποινή και ο κάθε πολίτης που αυθαιρετεί δικαιούται να προσβλέπει στην ανοχή της πολιτείας.

Ο πολίτης έχει εθιστεί στην παραβατική συμπεριφορά και γνωρίζει ότι στο μέλλον όλα θα τακτοποιηθούν απλώς πληρώνοντας ίσως κάτι παραπάνω. Ας θυμηθούμε για τη τάξη ότι όλα αυτά τα χρόνια οι ημιυπαίθριοι στην ουσία λειτούργησαν σαν μια ανεπίσημη μέθοδος αύξησης των συντελεστών δόμησης με την Κυβέρνηση για άλλη μια φορά να κάνει τα στραβά μάτια και τον όποιο αρμόδιο Υπουργό να βρίσκεται στα προς πίσω και στα ήξεις αφήξεις. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το αλαλούμ με τους ημιυπαίθριους.

Πρέπει να συζητήσουμε κάποτε για την ουσία του στεγαστικού προβλήματος στην Ελλάδα και τις ανυπολόγιστες κοινωνικές και περιβαλλοντικές του προεκτάσεις πράγμα που το έκανε ο νόμος του 1983. Το λέω αυτό για να απαντήσω στη συνάδελφο που ρώτησε τι έγινε το 1983. το 1983 ευνοήθηκαν όλοι οι πολίτες οι οποίοι με την αστυφιλία και με τη εσωτερική μετανάστευση είχαν κτίσει τα 2/3 των πόλεων εκτός σχεδίου. Τώρα, βγαίνει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στη γύρα για να μαζέψει με πλάγιο τρόπο τα χρήματα που σας λείπουν για το δημόσιο κορβανά. Καθαρά πράγματα. Η εργώδης προσπάθεια για την εξεύρεση πηγών εσόδων από την Κυβέρνηση εις βάρος των εργαζομένων μισθωτών και συνταξιούχων δεν έχει τέλος.

Έτσι διαπιστώσατε ότι σας λείπει ένα δισεκατομμύριο ευρώ, φτιάξατε αυτό στο σχέδιο της τακτοποίησης τάχα των ημιυπαίθριων χώρων, σε μια χώρα που την έχετε μεταβάλλει σε αυθαίρετη.Εγώ αναρωτιέμαι μερικές φορές γιατί νομοθετούμε εδώ μέσα. Νομοθετούμε, βάζουμε όρους δόμησης και ερχόμαστε μετά να νομιμοποιήσουμε, αφού έχουμε ταλαιπωρήσει κάποιους νομοταγείς πολίτες σ’ αυτή τη χώρα οι οποίοι θέλουν να είναι ευθύς εξ αρχής συνεπείς με τους νόμους.

Γιατί θα πρέπει να δεχθούν και να πληρώσουν έστω και τώρα; Να υπακούσουν ή να σκεφτούν ότι θα τιμωρηθούν από ποιους; Από τους ίδιους ελεγκτές που μέχρι τώρα τους έδωσαν το δικαίωμα να έχουν τους ημιυπαίθριους; Είναι τραγικό το ίδιο το κράτος τον 21ο αιώνα από τη μια να επιβραβεύει την παρανομία και από την άλλη να ταλανίζει, όπως είπα, τους νομοταγείς πολίτες. Είναι το ίδιο το κράτος που σπρώχνει τον πολίτη στην παρανομία. Το θέμα δεν είναι απλό. Υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις κυρίως με τη δήλωση της αυθαιρεσίας που προκύπτει με την αλλαγή χρήσεως των ημιυπαίθριων, γκαράζ και αποθήκες εξασφαλίζει ο ιδιοκτήτης τις επιπτώσεις της ήδη κείμενης νομοθεσίας. Κλείνοντας, όμως, θέλω να πω κάτι.

Ο δρόμος που επιλέγετε, κύριοι Υπουργοί –παριστάμενοι Υπουργοί- η Κυβέρνηση γενικώς, είναι καταστροφικός, αναποτελεσματικός, καθαρά και μόνο φοροεισπρακτικός. Με την τακτοποίηση που ζητάτε να συμπράξουμε σήμερα δεν αντιμετωπίζεται επί της ουσίας το πρόβλημα. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι συγκεκριμένοι χώροι δεν νομιμοποιούνται και οι ιδιοκτήτες τους καταδικάζονται να πληρώσουν ένα χαράτσι παραμένοντας εκτεθειμένοι. Σας καταθέτω εδώ την πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που δεν ξέρω αν έχετε.Η Κυβέρνηση και η κάθε Κυβέρνηση οφείλει να βρει άλλους τρόπους εξεύρεσης εσόδων για να λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας . Αν δεν μπορούμε να διορθώσουμε τα στραβά του παρελθόντος, κύριοι Υπουργοί, τουλάχιστον ας μην καταστρέφουμε και το μέλλον, διότι αυτό κάνετε. Ξέρετε ποια εντύπωση κυριαρχεί στην κοινή γνώμη αυτή την ώρα με αυτή την τροπολογία;

Ότι η πολιτεία αφήνει τους πολίτες να παρανομούν για να ωφελούνται όλοι. Δηλαδή για να ωφελούνται, πρώτον, οι κατασκευαστές. Κι εδώ είναι το ζητούμενο. Κανείς δεν τους αγγίζει. Δεύτερον, οι ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες όμως είναι και θύματα και θύτες. Τρίτον, όλοι αυτοί που εμπλέκονται στις άδειες και στο πώς δίνονται. Και δεν άκουσα καμία κουβέντα εδώ για το πώς φθάνουν όλα αυτά να λειτουργούν. Και τέταρτον -και το χειρότερο- να επωφελείται η ίδια η Πολιτεία, η οποία έρχεται να πάρει το μερίδιο της μίζας από την τακτοποίηση της παρανομίας. Έτσι όλοι είμαστε ευχαριστημένοι και δίνουμε την εντύπωση στους πολίτες ότι ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μίζα.


---------------
Στείλτε και σεις τα δικά σας Δελτία Τύπου, άρθρα, ανακοινώσεις, σχόλια, παρατηρήσεις στο mail
---------------












Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου