Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Μνημείο η παλαιά γέφυρα στον Καραβόπορο (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ)


Το fatsimare είχε γράψει την αναγκαιότητα εδώ και καιρό...




ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ
Διά χειρός Σαμαρά…
Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού η τοξωτή γέφυρα του Καραβόπορου χαρακτηρίζεται ως μνημείο, γεγονός που σημαίνει ότι η γέφυρα προστατεύεται και πλέον υπάρχει η υποχρέωση συντήρησης και ανάδειξής της.

Η απόφαση που έφτασε χθες στο Δημαρχείο των Τρικάλων υπογράφεται από τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά. Στο έγγραφο γίνεται επίκληση των διατάξεων του άρθρου 6, παράγραφος 1β ΤΟΥ ΝΌΜΟΥ 3028/2002, σύμφωνα με την οποία η γέφυρα χαρακτηρίζεται ως μνημείο. Το σκεπτικό του υπουργείου για να καταλήξει στην συγκεκριμένη απόφαση είναι ότι η μεταλλική τοξωτή γέφυρα στην θέση Καραβόπορος του νομού των Τρικάλων αποτελεί μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατασκευή, η οποία άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη του 19ου αιώνα και ολοκληρώθηκε μετά το 1902. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια κατασκευάστηκε και η νέα γέφυρα του Καραβόπορου, η οποία χρησιμοποιείται από αυτοκίνητα. Η παλαιά γέφυρα βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από την καινούργια και παρουσιάζει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική κατασκευή. Μάλιστα, το υπουργείο επικαλείται αυτή την κατασκευή της σιδερένιας τοξωτής γέφυρας για να εξηγήσει την απόφασή του να την κηρύξει ως μνημείο. Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι η «γέφυρα αποτελεί σημαντική μαρτυρία τόσο για την ιστορία της εξέλιξη της επιστήμης της οδομηχανικής όσο και της κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης των κατοίκων της περιοχής».

Τέλος να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι η πρώτη προσπάθεια για την αξιοποίηση της γέφυρας είχε γίνει από το 1992 επί δημαρχείας Κων/νου Παπαστεργίου. Τότε ο Δήμος ζητούσε από το ΥΠΕΧΩΔΕ την παραχώρηση της γέφυρας για να την αξιοποιήσει. Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν έκτοτε χωρίς επιτυχία, μέχρι σήμερα, οπότε ο νυν Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος κατάφερε να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα των Τρικάλων.


ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΨΕΙ

Σεβασμός στα ιστορικά μνημεία...

"Δεκαετίες ολόκληρες εξηπηρετούσε το "διάβα" των Τρικαλινών
προς την περιοχή της Πίνδου. Είναι η γέφυρα του Καραβόπορου.
Δείτε σήμερα πως είναι παρατημένη. Σκουριασμένη, και πιθανότατα
λαβωμένη στα πέλματα της βάσης της. Σέ λίγο θα είναι πολύ αργά.
Οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας.


Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν προσπάθειες για την διάσωση και την ανάδειξή της.
Έχουμε πολλά ανάλογα μνημεία; Φαντάζεστε τί ωραία θα φαίνεται απο τη νέα γέφυρα
αν βαφεί και φωτιστεί; Σημείο αναφοράς θα αποτελέσει για την περιοχή.
Σε ανάλογη κατάσταση, είναι και η γέφυρα στα σύνορα Τρικάλων-Λάρισας
με την οποία θα ασχοληθούμε πολύ σύντομα.
Τόσα και τόσα κονδύλια διατίθενται για τέτοιυς σκοπούς.
Προτεραιότητα έχουν μόνο διάφορα κτίρια αμφιβόλου αξίας; Γιατί;"

fatsimare.gr 10/5/2006











Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο:

  1. Δεν μπορούσε να κόψει ένα κονδύλι και για την άλλη ; Αλλά θα μου πεις , πρέπει να ξανακουστεί ο υπουργός ο ευσπλαχνικός !
    Ας είναι.....Ελλάδα είναι εδώ !
    Και για την πρόσκληση σ'ευχαριστώ !
    ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή