Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Πλούσιες εκδηλώσεις στη Βλαχάβα από τον σύλλογο «Παπα-Θύμιος Βλαχάβας» με την ευκαιρία του πανηγυριού



Πλούσιες ήταν και φέτος οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε στη Βλαχάβα ο Μορφωτικός Σύλλογος «Παπαθύμιος Βλαχάβας» με την ευκαιρία του πανηγυριού.


Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου όπου, σαν μια μεγάλη παρέα, παρακάθισαν οι Βλαχαβιώτες αλλά και οι επισκέπτες από την Καλαμπάκα και τα χωριά του δήμου Χασίων.
Να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί ο εσπερινός στον Προφήτη Ηλία, τον ενοριακό Ναό, που δεσπόζει του χωριού και είναι το σημείο αναφοράς για τη Βλαχάβα και τους Βλαχαβιώτες λόγω της ιστορίας που τον συνδέει με τον Παπαθύμιο Βλαχάβα.
Τον ηγέτη της περιοχής Χασίων και αντιχασίων στην αντίσταση του υπόδουλου έθνους κατά του Οθωμανικού καθεστώτος.
Στον ίδιο ναό τελέστηκε και η πανηγυρική θεία λειτουργία όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης «ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ» κ.κ. Σεραφείμ.
Οι εκδηλώσεις
Σε ότι αφορά τώρα τις εκδηλώσεις την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου στήθηκε το πανηγύρι που παρά τις αλλαγές που επήλθαν στον κοινωνικό ιστό της Βλαχάβας εξακολουθεί να συγκεντρώνει τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά τότε που αποτελούσε κορυφαίο θεσμό της τοπικής κοινωνίας.
Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν και οι εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιώργος Ντιναπόγιας τόνισε ότι ο σύλλογος Παπαθύμιος Βλαχάβας συνεχίζει να προσφέρει στα τοπικά πολιτιστικά πράγματα αλλά και στην πρόοδο του χωριού με μοναδικό στόχο την διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και παράδοσης.
Ο κ. Ντιναπόγιας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους αλλά και όσους βοηθούν τον σύλλογο στην πραγματοποίηση των στόχων του τονίζοντας ότι αυτός συνεχίζει να αποτελεί τον σημαντικότερο πολιτιστικό φορέα του χωριού.
Άλλωστε όπως είπε, η πρόοδος του χωριού και ο πολιτισμός δεν χωρίζουν αλλά ενώνουν.
Να πούμε ότι τον τόνο των εκδηλώσεων έδωσαν τα χορευτικά του συλλόγου που παρουσίασαν χορούς και τραγούδια της περιοχής αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδος.
Το γλέντι κράτησε μέχρι πρωίας για να δοθεί ραντεβού του χρόνου. Στο τραγούδι ο γνωστός Παναγ. Ζωσιμάς.
Ποιοι παραβρέθηκαν
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι δημ. σύμβουλοι Ευθ. Τάκος και Γιάννα Τούλα, ο Τοπικός σύμβουλος Χρ. Λατσάρας, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Διάβας Νικ. Μπαρμπάτης, ο Δημ. σύμβουλος Χασίων Μπάμπης Ζούζουλας κ.ά.

Βαγγέλης Γκιάτας




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου