Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Τρίτη 28 Ιουλίου - ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ στα Τρίκαλα με Τσιβιλίκα και Κωνσταντίνου


Tην Τρίτη 28 Ιουλίου, 21.15, στο Υπαίθριο Δημοτικό θέατρο Τρικάλων (Φρούριο), o Βασίλης Τσιβιλίκας και ο Γιώργος Κωνσταντίνου στις ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ



Εισιτήρια διατίθενται στο Λογιστήριο του ΠΟΔΤ, 9π.μ.-1.30 μ.μ., τηλ. 24310 78352

Tην Τρίτη 28 Ιουλίου, 21.15, στο Υπαίθριο Δημοτικό θέατρο Τρικάλων (Φρούριο), ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων παρουσιάζει την κωμωδία του Αριστοφάνη ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ με τον Βασίλη Τσιβιλίκα και τον Γιώργο Κωνσταντίνου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Εισιτήρια διατίθενται στο Λογιστήριο του ΠΟΔΤ , 9π.μ.-1.30 μ.μ., τηλ. 24310 78352


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ- ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ -ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ- ΜΑΡΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΣΚΗΝΙΚΑ -ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ -ΑΡΙΑΔΝΗ ΒΟΖΑΝΗ, ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΧΡΥΣΗΙΔΑ ΛΙΑΤΖΙΒΙΡΗ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
ΜΝΗΣΙΛΟΧΟΣ- ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ, ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΑΓΑΘΩΝΑΣ- ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ, ΠΡΥΤΑΝΗΣ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ
ΚΟΡΥΦΑΙΑ- ΑΘΗΝΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ, ΚΟΡΥΦΑΙΑ- ΑΛΕΞΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ- ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥ, ΤΟΞΟΤΗΣ – ΠΕΤΡΟΣ ΞΕΚΟΥΚΗΣ

ΧΟΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΤΡΟΠΕΤΣΙΩΤΗ- ΜΑΙΡΗ ΑΝΔΡΕΟΥ- ΦΑΝΗ ΚΑΤΑΒΕΛΗ- ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ- ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥ- ΝΑΤΑΛΙ ΑΜΜΑΝ- ΝΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ- ΚΑΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΦΙΟΥ – ΔΩΡΑ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι Θεσμοφοριάζουσες είναι μια κωμωδία φιλολογική, λογοτεχνική ,δηλαδή σατιρίζει τα φιλολογικά , ποιητικά, και θεολογικά ήθη της εποχής του Πελοποννησιακού πολέμου. Ευτυχώς ο μεγάλος σατυρικός ποιητής όλων των εποχών , Αριστοφάνης δεν πέφτει στην παγίδα του διδακτισμού του σχολαστικισμού, και της συντεχνίας .Η κωμωδία γράφτηκε την εποχή που η δημαγωγοί κατόρθωσαν να πείσουν παραπλανώντας τον Δήμο να απαγορεύσει στους κωμικούς ποιητές να σατιρίζουν πολιτικά πρόσωπα ονομαστικά.



Η Αριστοφανική πένα είχε αποδειχτεί ανηλεής απέναντι στην πολιτική φαυλότητα , τη συναλλαγή την πολεμοκαπηλία. Οι δημαγωγοί έβαλαν φρένο σε αυτή την τακτική κι έτσι οι ποιητές κατέφυγαν σε θέματα ουτοπικά , ανώδυνα, φιλολογικά.

Στις Θεσμοφοριάζουσες η σάτυρα είναι η πιο ήπια και απλώνεται σε δυο πλευρές από τη μια σατιρίζεται ο Ευριπίδης ως ποιητής ανανεωτής , ρεαλιστής και προσγειωμένος , κριτικός και άθεος και από την άλλη ξεσκεπάζονται όλα τα ελαττώματα των γυναικών μέσω τάχα της κριτικής του Ευριπίδη. Αν υπάρχει κάποια δυσκολία σήμερα στην παρακολούθηση της κωμωδίας, αυτό έγκειται στο γεγονός ότι ο Αριστοφάνης κάνει παρωδία των γνωστών στο τότε κοινό τραγωδιών του Ευρυπίδη . Αυτό λέγεται παρατραγωδία .Έγκειται, λοιπόν στον μεταφραστή να βρεί τις αναλογίες και να ανταποκριθεί στην πρόσκληση να συμπληρώσει τα κενά και τα αδιέξοδα.

Η κωμωδία αυτή είναι ιδιοφυής στη δομή της στα ευρήματά της και στις ανατροπές της. Δεν έχει σχεδόν κανένα ελάττωμα και δεν κάνει κανένα πουθενά «κοιλιά» όπως κάποιες άλλες ιδίως προς το τέλος .

Η διασκευή μιας κωμωδίας του Αριστοφάνη πρέπει με σεβασμό να αποδίδει το ύφος και τα ήθη των προσώπων της , κρατώντας βέβαια τις αναγκαίες αναλογίες .



Η Σατιριζόμενη επικαιρότητα του 5ου αιώνα είναι σήμερα ακοινώνητη και δυσπρόσιτη .Οπωσδήποτε θα πρέπει ο Αριστοφανικός λόγος να διατηρήσει την ευθυβολία του , την καθαρότητά των στόχων του και την ειλικρίνειά του.





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου