Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

«Με τρένο στα χιόνια» o Σ.Π. ΟΡ. Τρικάλων


Ανάμνηση ευχάριστων γεγονότων και καταστάσεων ζήσαμε για λίγες ώρες σε αυτή την Κυριακάτικη διαδρομή που επιλέξαμε να κάνουμε.





           
Δεν χρειάστηκε να ταξιδέψουμε για ώρες, χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά. Σε αυτό βοήθησε ο εκσυγχρονισμός  του σιδηροδρόμου με τα γρήγορα τραίνα και την καλή υποδομή. Εκεί, στον σταθμό βρεθήκαμε όλοι εμείς που θα περπατούσαμε κάπου κοντά λόγω χιονιού.



Η μεταβίβαση  μας θα γινόταν με το τραίνο των 8:35 που εκτελεί το δρομολόγιο για Θεσσαλονίκη. Τα εισιτήρια εκδόθηκαν ομαδικά με προορισμό το Σταθμό του Φαναρίου. Εισιτήρια με επιστροφή αλλά και ένα μισό για τον μικρό Αποστόλη που δεν αφήνει κανένα κενό στην ορειβασία.

Το τρένο ήταν στην ώρα του, η επιβίβαση με τα σακίδια, τα μπατόν, τα βαριά μπουφάν και ο λίγος χρόνος της δεκάλεπτης διαδρομής δεν μας επιτρέπουν να καθίσουμε.

–Φανάρι- εκεί γίνεται η αποβίβαση μας και η συνάντηση με τον φίλο μας Κώστα που εκτελεί χρέη κλειδούχου. Το τρένο απομακρύνεται και εμείς ξεκινούμε σιγά-σιγά για το ιστορικό Φανάρι ( υψόμ. 220μ, κάτοικοι 722), έδρα του τέως Δήμου Ιθώμης.


Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων: Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Φράγκοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Τούρκοι αλλά και άλλοι κατέλαβαν κατά καιρούς τον οικισμό λόγω της στρατηγικής του θέσης. Αυτό δείχνει και η οχύρωση του με το σπουδαίο κάστρο του 13ου αιώνα που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί.

Συνεχίζοντας την διαδρομή μας συναντούμε τα Κανάλια, σε υψόμετρο 340μ. Ιστορικά ο οικισμός εμφανίζεται στα χρόνια του Βυζαντίου με σημαντική δραστηριότητα και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό με πολλά πετρόχτιστα  αρχοντόσπιτα δύο και τριών ορόφων αλλά και ένα φυσικό μπαλκόνι με θέα στον απέραντο Θεσσαλικό κάμπο.

Από εδώ ψηλά θαυμάζουμε το λευκό τοπίο που είναι αποτυπωμένο μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι μας. Το μόνο που ξεχωρίζει στο λευκό αυτό χαλί είναι ο φιδίσιος δρόμος για Καρδίτσα αλλά και η σιδηροδρομική γραμμή με τις τεράστιες ευθείες που μοιάζει να μην έχουν τέλος.

Μετά από ολιγόλεπτη στάση η επιστροφή ξεκινά. Ο χρόνος επιβίβασης στο τρένο της επιστροφής είναι συγκεκριμένος, πρέπει να το περιμένουμε….

Την Κυριακή 12/2 είναι προγραμματισμένη ανάβαση στην κορυφή Καπροβούνι (υψ. 1445 μ.) των Αγράφων. Αν ο και ρός δεν είναι ευνοϊκός θα κάνουμε πεζοπορία σε χαμηλότερο υψόμετρο. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου μας Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 κάθε Παρασκευή από 9.00 έως 11 μμ.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υλικό θα βρείτε στο site του συλλόγου στη διεύθυνση www.trikalasport.gr. και στο Facebook



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου