Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Στην τελική ευθεία για τον Ημιμαραθώνιο δρόμο «Θανάσης Σταμόπουλος»


Ο αγώνας  που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Σύλλογο Δρομέων Τρικάλων και τελεί υπό την αιγίδα της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ έχει εκκίνηση την  Καλαμπάκα και τερματισμό την πόλη των Τρικάλων







Την Τετάρτη 16/02/2012 έγινε η επίσημη μέτρηση της διαδρομής του Ημιμαραθωνίου δρόμου «Θανάσης Σταμόπουλος», που λόγω των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εδώ και πολύ καιρό στην περιοχή είχε καθυστερήσει αρκετά. 

Ο αγώνας  που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Σύλλογο Δρομέων Τρικάλων και τελεί υπό την αιγίδα της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ έχει εκκίνηση την  Καλαμπάκα και τερματισμό την πόλη των Τρικάλων και την μέτρηση της διαδρομής έκανε ο κύριος Δούσης Γεώργιος,  ο οποίος είναι πιστοποιημένος επιθεωρητής Β´ Επιπέδου της AIMS/IAAF,  με την βοήθεια και την συνεργασία του Προέδρου του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων Δημήτρη Τάχου, του Αντιπροέδρου Νικόλα Οικονομίδη και του Γενικού αρχηγού Βαγγέλη Διβάνη.

Η μέτρηση έγινε με βάση τα πολύ αυστηρά διεθνή πρότυπα μέτρησης επίσημων διαδρομών, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε προέβλεπε μέτρηση της διαδρομής 3 φορές και μάλιστα με ακρίβεια εκατοστών και γι’ αυτό η  όλη διαδικασία διήρκησε πάνω από 12 ώρες.

Έτσι η διαδρομή, μετά και την επίσημη μέτρηση, θα ξεκινάει από την πλατεία Δημουλά της Καλαμπάκας , όπως και κάθε χρόνο, αλλά λίγο πιο πίσω απ’ ότι συνηθιζόταν μέχρι τώρα, στο ύψος της Εθνικής Τράπεζας,  ενώ ο τερματισμός θα γίνεται στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων ακριβώς μπροστά στο άγαλμα του Κανάρη. Η απόσταση είναι φυσικά ακριβώς 21.097 μέτρα, ενώ τοποθετήθηκαν  και ειδικά μεταλλικά καρφιά (σημάδια) στην εκκίνηση, τον τερματισμό και ανά χιλιόμετρο.


Θα ακολουθήσει η πλήρης έκθεση της μετρημένης διαδρομής από τον κύριο Δούση και η αποστολή των στοιχείων  στην AIMS (Association of International Marathon and Distance Races)  απ ‘ όπου αναμένεται σε μερικές ημέρες και η  πιστοποίηση της διαδρομής και η ένταξη του Ημιμαραθώνιου «Θανάσης Σταμόπουλος» στο διεθνές καλεντάρι της.  Η πιστοποίηση αυτή αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια πολύ σημαντική αναβάθμιση του εν λόγω αγώνα με όλα τα παράπλευρα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.


Έτσι πέρα από το ότι πλέον ο αγώνας  θα ανήκει σε μια παγκόσμια ομοσπονδία αγώνων δρόμου, στην οποία υπάγονται όλοι οι σπουδαίοι μαραθώνιοι και ημιμαραθώνιοι του κόσμου,  όπως ο Μαραθώνιος  της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου, του Λονδίνου, αλλά και ο  Κλασικός  μαραθώνιος  της Αθήνας και ο  Διεθνής Μαραθώνιος  Μέγας Αλέξανδρος από ελληνικής  πλευράς, το σημαντικότερο είναι ότι ο αγώνας εντασσόμενος στο παγκόσμιο καλεντάρι αγώνων της AIMS, στο οποίο ανατρέχουν εκατομμύρια δρομείς  από όλο τον κόσμο, θα έχει τη δυνατότητα  του χρόνου με τον κατάλληλο σχεδιασμό, να  γίνει διεθνής και στο  νομό Τρικάλων να έρθουν και δρομείς από άλλες χώρες, συνδυάζοντας τον αγώνα και με μία εκδρομή και στα  άλλα  υπέροχα αξιοθέατα  της περιοχής.

Πέρα όμως από τα μελλοντικά σχέδια των διοργανωτών, η ακριβής μέτρηση της διαδρομής και η πιστοποίησή της,  δε μπορεί παρά να αποτελεί κι από μόνη της μία πολύ μεγάλη επιτυχία των διοργανωτών, που φέτος θα δώσουν τη δυνατότητα, τόσο στους ερασιτέχνες, όσο στους επαγγελματίες  δρομείς να τρέξουν σε μία διαδρομή σωστά μετρημένη και σωστά χρονομετρημένη. Κι αλήθεια ποιος δε το θέλει αυτό;

Έτσι την Κυριακή 18 Μαρτίου,  το ενδιαφέρον όλων των δρομέων όλης της χώρας, αναμένεται δικαιολογημένα να στραφεί στα Μετέωρα  κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των οποίων αναμένεται να δοθεί  η εκκίνηση του αγώνα  και στον οποίο για πρώτη φορά στην αθλητική ιστορία της Ελλάδος θα δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες δρομείς να κάνουν επίσημη επίδοση Ημιμαραθωνίου δρόμου με την  πιστοποίηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μέτρησης Μαραθωνίων και Αγώνων δρόμου (AIMS). Η χρονομέτρηση του αγώνα θα γίνει με το σύστημα ηλεκτρονικής χρονομέτρησης της  εταιρίας  ChampionChip.


Ραντεβού στις 18 Μαρτίου, λοιπόν  για να τρέξουμε τον πιο γρήγορο ημιμαραθώνιο με τον πιο ακριβή και επίσημο τρόπο…
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο: