Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ο ΣΠΟΡ Τρικάλων στα μονοπάτια του Πηλίου


Το Πήλιο με 1642 μ. υψόμετρο διασχίζει κατά μήκος τη χερσόνησο που σχηματίζουν ο Παγασητικός κόλπος και το Αιγαίο.







 Βόρεια του Πηλίου βρίσκεται το Μαυροβούνι με 1053μ. υψόμετρο, που παραχωρεί τη θέση του στο Πήλιο ανάμεσα στα χωριά Κεραμίδι και Βένετο.  Το Πήλιο προσφέρει δεκάδες πεζοπορικές διαδρομές που οι περισσότερες κινούνται σε κατάφυτο περιβάλλον ανάμεσα σε ρέματα, χαράδρες, νερά τρεχούμενα και γραφικούς οικισμούς. 


Το μεγάλο δίκτυο καλντεριμιών που ένωνε ακόμα το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα τα πηλιορήτικα χωριά έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές, αλλά παρ’ όλα αυτά ο πεζοπόρος θα ανακαλύψει πολλά από αυτά που διασχίζουν το βουνό σε όλες τις πλευρές. 

Το Πήλιο είναι «δύσκολο» βουνό καθώς οι πλαγιές του υψώνονται απότομα  πάνω από τη θάλασσα, ενώ μικρές και μεγάλες χαραδρώσεις τις αυλακώνουν μην επιτρέποντας τη διάσχιση του βουνού παρά μόνο σε προκαθορισμένα σημεία.  Η ανατολική πλευρά του Πηλίου που αντικρίζει το Αιγαίο είναι ακόμα μια απόκρημνη και πνιγμένη στη βλάστηση προσφέροντας στον πεζοπόρο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ξεχωριστές πεζοπορικές διαδρομές.


Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί από Τρίκαλα για να είμαστε νωρίς στον όμορφο Βόλο.  Η ομάδα διαχωρίστηκε σε αυτούς που θα ακολουθήσουν τα μονοπάτια του Πηλίου και σε αυτούς που θα απολαύσουν το μπάνιο τους στα καταγάλανα νερά του Πηλίου.  Τα μονοπάτια πλούσια σε πυκνή θαμνώδη βλάστηση μας πρόσφεραν μια απολαυστική θέα.



Η πορεία μας είναι σταθερή και γρήγορη.  Έχουν περάσει σχεδόν 3,30 ώρες και βρισκόμαστε στην πρώτη συνοικία της Τσαγκαράδας, την συνοικία των Ταξιαρχών.  Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό στη δόμησή του και αποτελείται από τέσσερεις ξεχωριστές συνοικίες που παίρνουν το όνομά τους από τον Άγιο της εκκλησίας κάθε συνοικίας.  Έτσι έχουμε κατά σειρά πάνω στο δρόμο τις συνοικίες των Αγ. Ταξιαρχών, της Αγ. Παρασκευής, της Αγ. Κυριακής και του Αγ. Στεφάνου.  Η πρώτη από την τελευταία συνοικία απέχει 3,5 χιλιόμετρα, οπότε έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος χωριά του Πηλίου.


Η παρουσία κτισμάτων δίπλα στο μονοπάτι είναι αραιή έως και διακριτική με πολλά «πράσινα» διαστήματα.  Οι τέσσερεις συνοικίες και το γεγονός ότι πολλά από τα σπίτια τους είναι χτισμένα μέσα στο πυκνό δάσος καστανιάς σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο και αθέατα από τον κεντρικό δρόμο κάνουν την Τσαγκαράδα ένα χωριό με έντονη προσωπικότητα και ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας.



Εδώ σε τούτον τον χώρο στα 450μ. υψόμετρο και στην πλατεία των Αγ. Ταξιαρχών (1786) με τον περίφημο 1000χρονο πλάτανο με τα 14μ. διάμετρο κορμού.  Από δω και κάτω η αγωνία του Μάριου, που είναι και ο αρχηγός της διαδρομής, κορυφώνεται τα δαιδαλώδη μονοπάτια και το μεγάλο μήκος του σχηματισμού της ομάδας μπορεί εύκολα να βρεθούν εκτός  δρόμου.  Το μονοπάτι συνεχίζει και κατηφορίζει για τον παράλιο οικισμό της Νταμούχαρης, μια υπέροχη διαδρομή 1,30 ώρας με θέα το Αιγαίο.  Από κει περνάμε και με πορεία τον παράλιο οικισμό Παπά Νερό συναντούμε τους υπόλοιπους να απολαμβάνουν το μπάνιο και μετά επιστροφή από τη διάβαση στα Χάνια και κάθοδος για Βόλο.



ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 25-26/6 θα επισκεφθούμε το Ζαγόρι με σκοπό τη διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου και την περιήγηση στην περιοχή. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου - Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 κάθε Παρασκευή από 9.00 έως 11 μμ.

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις και υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.trikalasport.gr



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου