Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Με προκήρυξη ο Συμπαραστάτης του Πολίτη. Απαιτείται συνεργασία, προς όφελος των δημοτών


Όμως, αποδείχτηκε και στους τρεις Δήμους του νομού Τρικάλων ότι η προβλεπόμενη αναγκαία συναίνεση μεταξύ πλειοψηφούντων και μειοψηφούντων συνδυασμών, δεν υπήρχε. Έτσι, οι σύμβουλοι των Δήμων Τρικκαίων, Καλαμπάκας και Πύλης άφησαν χωρίς συμπαράσταση τους δημότες, την ψήφο των οποίων ζητούν.








Με προκήρυξη θα πρέπει πλέον να καλυφθεί η θέση του Συμπαραστάτη Δημότη και επιχείρησης στους νέους ΟΤΑ, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η προσπάθεια μέχρι τώρα ήταν ατελέσφορη και για τους τρεις υπόχρεους προς τούτο Δήμους του νομού Τρικάλων, αφού δεν υπήρξε ουδεμία συμφωνία για το πρόσωπο που θα καταλάμβανε μια σημαντική για επίλυση προβλημάτων και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας θέση.

Φυσικά, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, οπότε ένας Συμπαραστάτης από μόνος του δεν θα μπορέσει να αντιπαρέλθει πλήθος χρόνιων δυσλειτουργιών ή παράλογων διατάξεων στο διοικητικό σύστημα της χώρας και της αυτοδιοίκησης γενικότερα. Θα είναι, όμως, ένα αποκούμπι για τους πολίτες, αφού θα έχει έναν ρόλο όμοιο με αυτόν του Συνηγόρου του Πολίτη – αυτή ήταν, εξάλλου και η αρχική πρόταση για την ονομασία του θεσμού: Συνήγορος του Δημότη.

Όμως, αποδείχτηκε και στους τρεις Δήμους του νομού Τρικάλων ότι η προβλεπόμενη αναγκαία συναίνεση μεταξύ πλειοψηφούντων και μειοψηφούντων συνδυασμών, δεν υπήρχε. Έτσι, οι σύμβουλοι των Δήμων Τρικκαίων, Καλαμπάκας και Πύλης άφησαν χωρίς συμπαράσταση τους δημότες, την ψήφο των οποίων ζητούν.

Κι αν θεωρείται ότι η συναίνεση είναι μια κακή λέξη ως προς τα της κεντρικής πολιτικής σκηνής ζητήματα, για το συγκεκριμένο ζήτημα θα μπορούσε να επιτευχθεί. Αλλά φαίνεται ότι η κομματική διάσταση και οι τοπικισμοί  επηρέασαν περισσότερο από το συμφέρον των δημοτών. Των ίδιων, που καλούνται να πληρώσουν τα Τέλη.

Μετά από όλα αυτά και με δεδομένη την εκλογή Συμπαραστάτη σε μόλις 4 Περιφέρειες και 25 Δήμους σε όλη τη χώρα (από τους 172 υποχρεωμένους να τον εκλέξουν), το υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο που διαγράφει ουσιαστικά την προθεσμία εκλογής που είχε τεθεί (28/2/11) και υποδεικνύει το ξεπέρασμα του σκοπέλου της συναίνεσης με την προκήρυξη της θέσης. Βεβαίως, και πάλι θα πρέπει να υπάρξει η συναίνεση, οπότε, το μόνο κέρδος, είναι η δυνατότητα ύπαρξης τρίτης προσπάθειας συνεννόησης των συμβούλων.

Απογραφή

Με δεδομένο το πληθυσμιακό κριτήριο των 20.000 δημοτών για την εκλογή Συμπαραστάτη, ο Δήμος Φαρκαδόνας δεν υποχρεούται να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ο Δήμος Πύλης, όμως, ο οποίος βάσει της πρόσφατης καλλικρατικής του συγκρότησης ξεπερνά κατά ελάχιστα αυτόν τον αριθμό (20.019 η επίσημη καταμέτρηση), θα ήταν πιο σώφρον να αναμένει τα αποτελέσματα της απογραφής.

 Διότι, αν αυτή δείξει ότι μειώθηκε ο πληθυσμός του, κάτω από το συγκεκριμένο όριο, δεν θα χρειαστεί εκλογή Συμπαραστάτη.

Και αυτό είναι κάτι που δεν διευκρινίζει ο εγκύκλιος: με ποια, δηλαδή, κριτήρια, θα εκλεγεί ο Συμπαραστάτης, με αυτά της απογραφής του 2001 ή του 2011; Πάντως, υπενθυμίζεται ότι ο μισθός του Συμπαραστάτη ισούται με αυτόν του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Θανάσης Μιχαλάκης

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου