Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ο λόγος στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων σε Ράξα και Πατουλιά Τρικάλων


- Οι σκουπιδότοποι και τα χόρτα, έχουν «πνίξει» την Πατουλιά
- Η καθημερινότητα απασχολεί την Ράξα








ΠΑΤΟΥΛΙΑ – ΡΑΞΑ

 Σήμερα φιλοξενούνται οι δηλώσεις των προέδρων της Πατουλιάς και της Ράξας, οι οποίοι όπως οι περισσότεροι μέχρι στιγμής πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, δίνουν πρωτεύον λόγο στην καθημερινότητα του πολίτη.

Προβληματίζεται και αναρωτιέται καλοπροαίρετα κανείς: πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2011 και του αυτοδιοικητικού Καλλικράτη, οι τοπικές κοινότητες να μην έχουν λάμπες να τις φωτίσουν  την νύχτα, οι παιδικές χαρές να παίζουν το ρόλο της «χορταριασμένης γλάστρας» και η καταλληλότητα του νερού να βρίσκεται σε συνεχή «διαπραγμάτευση»;



Μπαρτζιώκας Γιώργος (πρόεδρος τοπικής κοινότητας Πατουλιάς)



«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινότητάς μας είναι η χωματερή που υπάρχει σε  απόσταση 600 μέτρα από το χωριό. Δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από τον Δήμο Εστιαιώτιδας, με σκοπό να παίρνει από εκεί χώμα και να ρίχνει μπάζα. Σήμερα στο χώρο αυτό όμως, πετάει ο καθένας, από όλη την γύρω περιοχή, ότι θέλει. Από ψόφια ζώα, μέχρι σκουπίδια. Από το δημοτικό συμβούλιο, ομόφωνα πάρθηκε η απόφαση να φύγει από εκεί η χωματερή. Αυτό όμως πρέπει να γίνει γρήγορα, πριν πάρουν οι ζέστες.

Δεύτερο θέμα της κοινότητας είναι το δίκτυο ύδρευσης το οποίο είναι παλιό και χρειάζεται αντικατάσταση. Λόγω της παλαιότητάς του, αλλά και της κλίσης των σωληνώσεων, δημιουργούνται κολοβακτηρίδια στο νερό. Από την άλλη, ο χλωριωτής που υπάρχει δεν επαρκεί για να λύνει κάθε φορά το πρόβλημα. Πριν από λίγο καιρό, πίναμε για ένα μήνα εμφιαλωμένο νερό. Η τελευταία μέτρηση, η οποία και έκρινε κατάλληλο το νερό, έδειξε 6% κολοβακτηρίδια. Το χωριό πίνει σήμερα νερό από το δίκτυο, χρειάζεται να γίνονται όμως τακτικές μετρήσεις. Το μεγάλο πρόβλημα όμως που έχει να κάνει με το θέμα της υγείας των κατοίκων, εξακολουθεί να υπάρχει.

Τεράστιο πρόβλημα έχουμε επίσης με το κόψιμο των χορταριών. Οι πλατείες, οι παιδικές χαρές, το προαύλιο του σχολείου και γενικά οι δημόσιοι χώροι, έχουν χορτάρια που ξεπερνούν το ύψος του ενός μέτρου
Τέλος, μεγάλο θέμα υπάρχει και με το οστεοφυλάκιο του νεκροταφείου του χωριού, το οποίο έχει γεμίσει. Χρειάζεται οπωσδήποτε να φτιαχτεί ένα καινούργιο, γιατί πλέον τα κουτιά με τα οστά, δεν έχουν που να φυλαχθούν».


 Ζορμπάς Παναγιώτης (πρόεδρος τοπικής κοινότητας Ράξας)

«Περάσαμε από τον «Καποδίστρια» στον «Καλλικράτη», σε μια εποχή, οικονομικά πολύ δύσκολη για την χώρα και παράλληλα οι διευρυμένοι Δήμοι «κληρονόμησαν» παθογένειες των πρώην Δήμων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και θετικά στοιχεία. Καλούμαστε σήμερα όμως να δώσουμε άμεσες λύσεις. Στα τρέχοντα προβλήματα της τοπικής κοινότητας Ράξας, πρωτεύον είναι η καθημερινότητα του πολίτη, εστιάζοντας στην καθαριότητα, το κόψιμο των χορταριών στους δημόσιους χώρους, την ηλεκτροδότηση, την καταλληλότητα των παιδικών χαρών κ.α.
Η Ράξα είναι ένα χωριό που ανθίζει τα τελευταία χρόνια, γιατί είναι κοντά στην πόλη των Τρικάλων και προτιμάται από πολλούς για μόνιμη κατοικία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δυναμικότητα του δημοτικού σχολείου, που το 2005 είχε 7 παιδιά και σήμερα έχει 40. Θα πρέπει λοιπόν ο Δήμος Τρικκαίων να δώσει βαρύτητα στην επέκταση της ασφάλτου στον νέο οικισμό, στο δίκτυο ύδρευσης, στο νεκροταφείο και στην βελτίωση των αγροτικών δρόμων.
Τέλος, ευχή όλων είναι μια μέρα να δούμε το κτήριο που υπάρχει δίπλα στην εκκλησία του χωριού, να μην συνεχίζει να «πεθαίνει». Το κτήριο είχε κατασκευαστεί για χώρο πολλαπλών χρήσεων – στέγαση κοινότητας, μορφωτικού συλλόγου, αθλητικού ομίλου, γυμναστήριου, βιβλιοθήκης, αίθουσα εκδηλώσεων κ.α – που ποτέ όμως δεν στεγάστηκαν εκεί. Ευχή όλων είναι να λειτουργήσει, στεγάζοντας μια υπηρεσία του διευρυμένου πλέον Δήμου Τρικκαίων και παράλληλα να στεγάσει και την λαογραφική συλλογή που υπάρχει στο χωριό».


Της Λέλας Κατεχάκη



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου