Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

«Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά»


Η πρώτη αστικού τύπου μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με στόχο την Προάσπιση του Αθλητικού Ιδεώδους από τα Αναβολικά





Στις 2 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στην «Αίγλη» Ζαππείου η παρουσίαση των θέσεων της «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ» (Α.ΧΩ.Α), της πρώτης αστικού τύπου, μη κερδοσκοπικής εταιρείας στην Ελλάδα με σκοπό την προάσπιση και διαφύλαξη του αθλητικού ιδεώδους και την οργανωμένη δράση της Πολιτείας, των αθλητικών φορέων, των αθλούμενων και των πολιτών γενικότερα, με στόχο την πάταξη της μάστιγας των αναβολικών.




«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ»


Η Εταιρεία «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ» (Α.ΧΩ.Α.) τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια και λειτουργεί με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς επίσης και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.), του Σ.Ε.Γ.Α.Σ και του Ε.Σ.ΚΑ.Ν..

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) κ. Πάνος Μπιτσαξής ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Γεώργιου Παπανδρέου, ο Σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου κ. Γιώργος Μπίκος ως εκπρόσωπος του Υπουργού και ο κ. Βασίλης Κικίλιας ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη.


Ομιλητές ήταν ο κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης Πρόεδρος Α.ΧΩ.Α, η κα Έλενα Κουντουρά Αντιπρόεδρος Α.ΧΩ.Α., ο κ. Σπύρος Καπράλος Πρόεδρος Ε.Ο.Ε., η κα Χαρά Σπηλιοπούλου Πρόεδρος Ε.Σ.ΚΑ.Ν., ο κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος Πρόεδρος FIBΑ, ο κ. Βασίλης Σεβαστής, Πρόεδρος Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και ο κ. Σοφοκλής Πιλάβιος, Πρόεδρος Ε.Π.Ο. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος κ. Σεραφείμ Φυντανίδης, μέλος του Α.ΧΩ.Α. ο οποίος ξεκίνησε την εκδήλωση διαβάζοντας μήνυμα του Γενικού Γραμματέα της IAAF κ. Pierre Weiss, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής :


«Σας συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία Ίδρυσης του Α.ΧΩ.Α. και σας διαβεβαιώνουμε ότι η εταιρία σας θα λάβει ισχυρή βοήθεια από την IAAF. Η IAAF επενδύει εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τον αγώνα της ενάντια στο Doping και για το λόγο αυτό υποστηρίζει αποτελεσματικά κάθε προσπάθεια σαν τη δική σας.


Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που της εταιρείας Α.ΧΩ.Α προΐσταται ο πρώην Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ και τώρα επίτιμος Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., τον οποίον στηρίζει και το μέλος της IAAF δηλαδή ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ.»



Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Α.ΧΩ.Α. κύριος Γ. Κατσιμπάρδης: «Πίστευα και πιστεύω ότι, για την αντιμετώπιση της μάστιγας των αναβολικών, εκείνο που προέχει είναι η σωστή και διαρκής ενημέρωση όλων όσοι, άμεσα ή έμμεσα, ασχολούνται με τον αθλητισμό. Ότι χρειάζονται αντιπαραθέσεις και ρήξεις με τα κατεστημένα στο χώρο του αθλητισμού οικονομικά συμφέροντα, με εκείνους που επιμένουν να διακινούν απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίες στα Γυμναστήρια, ακόμη και στα Σχολεία, με στόχο το κέρδος αλλά και με ξεπερασμένες και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, που προτάσσουν την κατάκτηση ολυμπιακών μεταλλίων και την επίτευξη παγκοσμίων ρεκόρ, για να διακρίνεται δήθεν διεθνώς η Ελλάδα, παραβλέποντας ότι η χώρα μας, εκείνο που πρωτίστως οφείλει είναι να υπερασπίζεται με πάθος τα ολυμπιακά ιδεώδη, τα οποία ο δικός μας πολιτισμός δημιούργησε. Θα είμαστε συνεχώς κοντά στους Φορείς της Πολιτείας, στις Αθλητικές Ομοσπονδίες και στα Αθλητικά Σωματεία, πρόσφοροι, ικανοί και έτοιμοι να στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που θα χτυπάει τη μάστιγα των αναβολικών στις ρίζες της.»

Όπως ανέφερε η κα Έλενα Κοντουρά, Αντιπρόεδρος Α.ΧΩ.Α:«Σήμερα εγκαινιάζουμε τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων, με σκοπό να λειτουργήσει ο ‘’Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά’’ ως συνδετικός κρίκος σε μια κοινή προσπάθεια πρόληψης και ενημέρωσης, ανάμεσα στους προπονητές, αθλητές, εφήβους, γονείς και γενικότερα στην Ελληνική κοινωνία. Το κράτος πρέπει να στηρίξει με νομοθετικό πλαίσιο δομές και παρεμβάσεις, ώστε να διαμορφωθεί μια σύγχρονη βάση για οργανωμένο αθλητισμό έτσι ώστε οι αρμόδιοι φορείς να ενισχύσουν, να ενθαρρύνουν και να αγκαλιάσουν τον μαζικό αθλητισμό και όχι μόνο τον πρωταθλητισμό. Είναι χρέος μας να χαρίσουμε στα παιδιά μας μια νέα αθλητική πραγματικότητα αρχών και αξιών που δεν θα στηρίζεται στην ψευδαίσθηση της νίκης με τη χρήση των αναβολικών αλλά στην υπερηφάνεια της καθαρής προσπάθειας».


Ως μη Κυβερνητική Οργάνωση με αντικείμενο την προάσπιση του υγιούς αθλητισμού, ο «Αθλητισμός χωρίς Αναβολικά» (Α.ΧΩ.Α) έχει στόχο να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά των αναβολικών μέσα από σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες αλλά και στρατηγικές συνεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ανοίξει δυναμικά το διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Πολιτεία, πανεπιστημιακούς, σχολικούς, αθλητικούς κ.ά. φορείς, προπονητές, γονείς, αθλητές), με στόχο τη συστράτευση, για την προάσπιση του δικαιώματος των αθλητών να αγωνίζονται σε ένα «καθαρό» αθλητικό περιβάλλον χωρίς αναβολικά.


Στις δράσεις και πρωτοβουλίες της Εταιρείας βασική προτεραιότητα αποτελεί η πρόληψη, μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των αθλητών, των οικογενειών τους και όλων των πολιτών, σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης των αναβολικών στην ψυχική και σωματική υγεία και τη σημασία του υγιούς αθλητισμού.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναπτυχθούν συνεργασίες με τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την χώρα, με στόχο να επιτευχθούν οι στόχοι για υγιή αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα: από τα Σχολικά Πρωταθλήματα και τα γήπεδα της γειτονιάς έως τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.
Έμφαση θα δοθεί στον σχολικό αθλητισμό, ώστε να δημιουργηθεί η νέα γενιά αθλητών χωρίς αναβολικά. Μέσα από στοχευμένες ενέργειες ο Α.ΧΩ.Α θα επιδιώξει να συμβάλλει στην υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των νέων αθλητών και στη βελτίωση της ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους.


Ειδικότερα, βασικοί στόχοι του Α.ΧΩ.Α είναι:

• Η προώθηση των ιδεών, των αξιών και των πρακτικών εκείνων που υποστηρίζουν ένα δίκαιο, ηθικό και χωρίς αναβολικά αθλητισμό.

• Η προώθηση διαδικασιών για ανοιχτό δημόσιο διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το θέμα της χρήσης των αναβολικών.

• Η πρόληψη και η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τις αρχές και τις αξίες του καθαρού αθλητισμού και τις αρνητικές επιπτώσεις των αναβολικών στην υγεία των αθλητών.

• Η καθιέρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στα Σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό, βασικοί άξονες δραστηριότητας του Α.ΧΩ.Α θα αποτελέσουν:

• Η συνεργασία με αρμόδια κρατικά όργανα και ειδικότερα με τα Υπουργεία Πολιτισμού, Υγείας και Πρόνοιας και Παιδείας, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΦΑΑ, την Ε.Ο.Ε., τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, τα Σωματεία και τους φορείς που υπάγονται σε αυτές, όπως επίσης και με Επιστημονικά και Ερευνητικά Κέντρα, και γενικότερα κάθε Οργάνωση, Σύλλογο, Ίδρυμα, Εταιρεία, που έχει ως στόχο την υπηρέτηση του σκοπού της καταπολέμησης των αναβολικών.

• Η διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων, σεμιναρίων και ενημερωτικών εκδηλώσεων για την αθλούμενη νεολαία και όλους τους προαναφερόμενους φορείς, με θέμα τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών.

• Η στήριξη ατόμων που, ως αθλητές ή αθλήτριες, έχουν κάνει χρήση αναβολικών και έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη στην υγεία τους, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ισότιμης συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

• Η ανάληψη πάσης φύσεως πρωτοβουλιών για την πάταξη της μάστιγας των αναβολικών.

• Η έκδοση ενημερωτικού έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού που θα απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού ή στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

• Η συνεργασία με παρόμοιες ή παρεμφερείς Εταιρείες ημεδαπές ή αλλοδαπές με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την υποβολή προτάσεων αντιμετώπισης των προβλημάτων.

• Η συμμετοχή σε ευρωπαϊκές και διεθνείς Ενώσεις αντίστοιχων Εταιρειών, ως μέλος.

• Η ενημέρωση των πολιτών – με καμπάνιες στο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο - για θέματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τις απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίες αλλά και με τους επιστημονικά ενδεδειγμένους τρόπους άθλησης, διατροφής και διαβίωσης.

Οι κεντρικές δράσεις του Α.ΧΩ.Α για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

• Διεθνές Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

• Κύκλο ενημερωτικών ημερίδων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα, Βόλο, Πάτρα κ.α.)

• Πανελλαδική καμπάνια με στόχο την πρόληψη και ευαισθητοποίηση των πολιτών κατά της μάστιγας των αναβολικών.

• H Οργάνωση ενημερωτικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται κυρίως στους νέους μέσω των σχολείων, sports clubs, γονέων, αναγνωρισμένων αθλητών, προπονητών, ιατρικών ομάδων κ.α.

Ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας είναι οι:

Αναστόπουλος Γιώργος, Αναπλ. Διευθυντής Β΄ Ορθοπεδικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».
Βασιλακόπουλος Γιώργος, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μπάσκετ (FIΒA).
Βίγλας Τάκης, Διευθυντής του ΕΣΥ στο Οδοντιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαία Κυριακού», πρ. Πρόεδρος του ΚΑΤ.
Γάκης Δημήτρης, Πρόεδρος και Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.
Γαλάνης Κώστας, Πρόεδρος της «Galanis Sports Data».
Γατζίας Κώστας, πρ. Εθνικός Προπονητής Στίβου.
Γιαννακάκη Μαρία, Ζωγράφος.
Δούκα Ζέτα, Ηθοποιός.
Δρίζου Φρύνη, Ζωγράφος
Ζούπας Χρήστος, Ειδικός Παθολόγος, Διαβητολόγος, Δήμαρχος Υμηττού.
Ζωγράφος Γιώργος, Αναπλ. Καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Θεοδωρακόπουλος Γιάννης, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητικού Τύπου, Δήμαρχος Πεύκης.
Καμάρας Αριστείδης, Δικηγόρος, Πρόεδρος του «Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης», Διεθνής Ποδοσφαιριστής.
Κασιμάτης Γιώργος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. Πρύτανης.
Κατσιμπάρδης Γιώργος, Επίτιμος Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., πρ. Υφυπουργός Εσωτερικών.
Κουντουρά Έλενα, Πρωταθλήτρια Στίβου, πρ. Βουλευτής Α΄ Αθηνών
Μακρής Δημήτρης, Σκηνοθέτης.
Μαλλιαρόπουλος Νίκος, Αθλητίατρος, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητιάτρων, Μέλος της Παγκόσμιας Αθλητιατρικής Εταιρείας FIMS και Δ/ντης του Ιατρικού Κέντρου Αθλητικών Κακώσεων Στίβου Θεσσαλονίκης.
Μαρσέλος Γιώργος, πρ. Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ..
Πανούσης Γιάννης, Καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παπαδογιαννάκης Γιάννης, Δικηγόρος, πρ. Γ.Γ. Υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.
Παπαλιός Γιώργος, Πρόεδρος του «Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου».
Παπαχρήστος Γιώργος, Δημοσιογράφος.
Ράπτης Σωτήρης, Δικηγόρος, Ειδικευμένος σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης.
Σταθόπουλος Μιχάλης, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. Πρύτανης και Υπουργός Δικαιοσύνης
Φυντανίδης Σεραφείμ, Δημοσιογράφος.
Χονδροματίδου Αγγελική, Σύμβουλος Επικοινωνίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους:
Γιώργο Κατσιμπάρδη, Πρόεδρο
Έλενα Κουντουρά, Αντιπρόεδρο
Δημήτρη Γάκη, Γενικό Γραμματέα
Τάκη Βίγλα, Ταμία
Αγγελική Χονδροματίδου, Μέλος

Επίσημος υποστηρικτής του Α.ΧΩ.Α. είναι ο ΟΠΑΠ.




Για περισσότερες πληροφορίες: κα Λουκία Συνοδινού (210-6754 430)




«Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά»
Π. Νιρβάνα 12, Ν. Ψυχικό, Τηλ.: 210 6754 430, Fax: 210 6729 238


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου