Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Σύσκεψη για την δεύτερη σχολή Τ.Ε.Ι. των Τρικάλων


Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσει κατά την φάση της λειτουργίας του η δεύτερη σχολή Τ.Ε.Ι. των Τρικάλων (Πολιτικών Δομικών Έργων) πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Δήμο Τρικκαίων και συγκεκριμένα στο γραφείο του Δημάρχου.



Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αργυροπούλου και Παζαΐτης καθώς και ο Διευθυντής του Τ.Ε.Ι. κ. Σδρόλιας.
Όπως ενημέρωσε ο Διευθυντής του Τ.Ε.Ι. τα προβλήματα που άμεσα αντιμετωπίζει η σχολή αφορούν:
- Η στελέχωσή της με εκπαιδευτικό προσωπικό, θέμα για το οποίο ζήτησε την παρέμβαση του Δημάρχου στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διευθετηθούν οι όποιες εκκρεμότητες και η σχολή να καλυφθεί επαρκώς όσον αφορά τους διδάσκοντες καθηγητές.
- Το θέμα του κτιρίου όπου θα εγκατασταθεί μόνιμα η σχολή. Στο θέμα αυτό ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η μόνιμη εγκατάσταση μπορεί να γίνει στο 7ο Λύκειο ή στο 4ο Γυμνάσιο, αφού αυτά μετεγκατασταθούν σε άλλα κτιριακά συγκροτήματα.
- Το θέμα της σίτισης. Η μόνιμη λύση του προβλήματος αυτού (που αφορά και την πρώτη σχολή Τ.Ε.Ι. που ήδη λειτουργεί στα Τρίκαλα) θα προκύψει με αίθουσα που θα κατασκευασθεί μέχρι τον Χειμώνα δίπλα στο υπάρχον κτίριο της σχολής «Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων». Μέχρι τότε ενδέχεται να ενοικιασθεί μία αίθουσα κοντά στις παραπάνω σχολές που να καλύψει τις άμεσες ανάγκες για την σίτιση των σπουδαστών.
- Οι χώροι των εργαστηρίων που απαιτούνται για το νέο τμήμα. Στο θέμα αυτό σε συνεργασία με την Β/θμια Εκπαίδευση ενδεχομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν (κατά τις απογευματινές ώρες) οι χώροι των εργαστηρίων που υπάρχουν στο 7ο Λύκειο.
Γεγονός είναι πάντως ότι, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις όλων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, παρά τις αρχικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το νέο τμήμα του Τ.Ε.Ι. στα Τρίκαλα, τα προβλήματα μπορούν να διευθετηθούν, και σταδιακά με την πλήρη λειτουργία του να επιλυθούν οριστικά.


Συντονιστής Ο Δήμος Τρικκαίων για την υλοποίηση του εθνικού σκέλους του ευρωπαϊκού προτύπου οργάνωσης υπηρεσιών τηλείατρικής χρόνιων νοσημάτων.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει μετά από το σχετικό διαγωνισμό ICT PSP 2009 – PILOT A, τον Δήμο Τρικκαίων ως συντονιστή του Προγράμματος Τηλεφροντίδας της Ψηφιακής Κοινότητας των 11 Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας σε συνεργασία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ως φορείς υλοποίησης του εθνικού σκέλους του ευρωπαϊκού προτύπου οργάνωσης υπηρεσιών τηλείατρικής χρόνιων νοσημάτων.

Tα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας αντιμετωπίζουν σε ολόκληρο τον κόσμο μείζονες προκλήσεις. Σε ότι αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην χώρα μας οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, λόγω γηράσκοντος πληθυσμού και αυξημένου επιπολασμού χρόνιων νοσημάτων. Με στόχο την εύρεση εναλλακτικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης που θα ικανοποιούν τις αυξανόμενες ανάγκες, έχει προταθεί και εφαρμοστεί διεθνώς η χρήση των εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας (e-heath) και τηλε-ιατρικής παρακολούθησης χρόνιων νοσημάτων.
Τέτοιες δράσεις προωθούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του Χρηματοδοτικού Προγράμματος Information and Communication Technologies – Policy Support Programme (ICT PSP) "Υποστήριξη της πολιτικής για τις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών)" της ΕΕ. Συγκεκριμένα, για το 2009, διατίθενται προκηρύξεις σε διάφορα θεματικά πεδία, συμπεριλαμβανομένου της χρήσης ΤΠΕ στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας.
Στην κατεύθυνση αυτή και σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κέντρα εφαρμογών e-health από χώρες της ΕΕ, ο Δήμος Τρικκαίων και η Ψηφιακή Κοινότητα των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, μετά από σχετική έγκριση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγυής, επεξεργάστηκαν την υποβολή πρότασης για οργάνωση Pilot Type A, Theme 1 : ICT for health, ageing and inclusion , Objective 1.1: ICT for patient-centred health service, στην τρέχουσα πρόσκληση ICT - PSP της ΕΕ. Μέσω της υλοποίησης της παραπάνω δράσης (πιλοτικά σχέδια Α) θα επιτευχθεί η καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού προτύπου οργάνωσης υπηρεσίων τηλεφροντίδας χρονίων νοσημάτων.
Η ΕΕ ανακοίνωσε πρόσφατα την επιτυχή αξιολόγηση της συγκεκριμένης πρότασης με τον τίτλο Renewing Health, γεγονός που καθιστά τους παραπάνω φορείς της Κεντρικής Ελλάδας πρωταγωνιστές στον τομέα του e-health σε διεθνές επίπεδο.
Στο πρόγραμμα Renewing Health θα συμμετάσχουν συνολικά 15 εταίροι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φιλανδίας, Ισπανίας και Ελλάδας. Από την Ελλάδα εταίροι είναι ο Δήμος Τρικκαίων, η 5η ΥΠΕ, η «e-trikala AE» του Δήμου Τρικκαίων και η «Ψηφιακές Πόλεις Α.Ε.» (Εταιρία Ο.Τ.Α. της Ψηφιακής Κοινότητας των 11 Δήμων την Κεντρικής Ελλάδας). Το ύψος της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης αναμένεται να φτάσει τα 7.000.000 Ευρώ για τους 15 συνεργαζόμενους φορείς σε ευρωπαικό επίπεδο συνολικά.
Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Ψηφιακής Κοινότητας των 11 Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας κ. Μιχάλης Ταμήλος ανέφερε:
«Είναι μεγάλη τιμή, και παράλληλα ευθύνη, η έγκριση της συμμετοχής της ΨΚΚΕ Α.Ε. και της e-Trikala A.E. στο Ευρωπαϊκά επιδοτούμενο Πρόγραμμα “Renewing Health”.
Τιμή, όσον αφορά την συμμετοχή της Ελλάδας σε ένα τόσο σημαντικό πιλοτικό έργο για την διερεύνηση των δυνατοτήτων του e-health και ταυτόχρονα ευθύνη για την συνεργασία με τους υπολοίπους Ευρωπαϊκούς εταίρους.
Είμαι βέβαιος πως η δυναμική του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας της 5ης ΥΠΕ με την ευγενική διάθεση τους για συμμετοχή των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας και η «όρεξη» για έργο της Ψηφιακής Κοινότητας και της e-Trikala Α.Ε., θα αναδείξουν για άλλη μια φορά την μεγάλη δυναμική που έχουν τα έργα της ψηφιακής τεχνολογίας στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των πολιτών.
Εύχομαι σε όλους, καλή επιτυχία, και δηλώνω αρωγός σε κάθε βήμα για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου».
Επίσης ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ Ευριπίδης Χαρμάνης δήλωσε: «Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας παρακολουθεί στενά τον Τομέα νέων τεχνολογιών και των καινοτόμων ενεργειών. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν και τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, έργα ύψους 7.000.000 €, τα οποία καλύπτουν ένα ενοποιημένο δίκτυο 13 δημόσιων Νοσοκομείων, με στόχο την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλών προδιαγραφών στον πολίτη. Θέτοντας λοιπόν ως βάση την υπάρχουσα υποδομή και το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό, εμείς εδώ στην 5η ΥΠΕ δηλώνουμε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη νέα αυτή πρόκληση και ιδιαίτερα ευτυχείς που μέσα από αυτή την πανευρωπαϊκή προσπάθεια θα προκύψουν αποτελέσματα και πρακτικές τις οποίες η χώρα μας θα αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών μας».
Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έχει στόχο την ενοποίηση και τον καθορισμό των αναγνωρίσιμων και αποδεκτών προτύπων στην παροχή τηλεϊατρικών υπηρεσιών για χρόνια νοσήματα. Στο πλαίσια αυτό θα επιδιωχθεί η εξαγωγή κλινικών συμπερασμάτων σε πρακτικό επίπεδο εφαρμογής των υπηρεσιών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, κατά συνέπεια άμεσα αξιοποιήσιμων από τη χώρα μας για παροχή υπηρεσιών καθημερινής κλινικής πράξης. Τέλος θα αντιμετωπισθούν κρίσιμα θέματα οργάνωσης, διοίκησης και ασφαλιστικής κάλυψης των υπηρεσιών και θα αξιολογηθούν και αντιμετωπιστούν κάτω από το πρίσμα αυτό οι επί μέρους διαφοροποιήσεις των κρατών - μελών.
Ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί στα πλαίσια της Κοινωνίας της Πληροφορίας, μια σειρά πρωτοποριακών έργων και προγραμμάτων με στόχο την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εξυπηρέτηση των δημοτών. Η προσπάθεια αυτή έχει τύχει ευρύτερης αναγνώρισης και έχει ήδη αποσπάσει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί και Πρόγραμμα Τηλεπρόνοιας με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες παθήσεις, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κλπ) και σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα έχουν ήδη ανακοινωθεί σε σχετικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμη συμμετέχει και σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το ISISEMD για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών τηλεπρόνοιας ασθενών με άνοια στα πλαίσια του 2ης πρόσκλησης (call) PSP-ICT 2008 (Pilot B).
Με στόχο την αξιοποίηση της παραπάνω εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει, ο Δήμος Τρικκαίων σχεδιάσε την επέκταση των υπηρεσίων τηλεπρόνοιας, σε συνεργασία με 10 όμορους Δήμους της Κεντρικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα μέσω του ΕΣΠΑ, σχεδιάζει την δημιουργια ενός ολοκληρωμένου δικτύου καινοτόμων υπηρεσιών τηλεφροντίδας, οι οποίες θα επιφέρουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής κοινωνικής αλληλεγγύης στους Δήμους Λαρισσαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Ν. Ιωνίας, Καρδίτσας και Γρεβενών, με συντονιστικό κέντρο το Δήμο Τρικκαίων. Το δίκτυο αυτό τηλεφροντίδας θα χρησιμοποιηθεί από το πρόγραμμα Renewing health σε συνεργασία με Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ.
Στην ομάδα εργασίας, που ανέλαβε και την προετοιμασία της πρότασης Renewing Health συμμετέχουν: ο κ. Οδ. Ράπτης , Διεθύνων Σύμβουλος της «e-trikala AE» και μέλος του ΔΣ της «Ψηφιακές Πόλεις Α.Ε.», ο κ Δ. Μανωλόπουλος, Διευθυντής της «Ψηφιακές Πόλεις Α.Ε.», ο κ. Π. Αγγελίδης, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Γ. Δαφούλας, Ιατρός - Eπιστημονικός Συνεργάτης Προγράμματος Τηλεπρόνοιας Δήμου Τρικκαίων, ο κ. Γ. Βάλλας, Διεθυντής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της «e-trikala AE», η κ. Ελευθερία Βελλίδου, ηλεκτρολόγος μηχανικός, κ. Μ. Ψυμάρνου και ο κ Βαγγέλης Σταματιάδης, Διευθυντής Πληροφορικής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερέας Ελλάδας










Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου