Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Επίσκεψη Κουρέτα στο ΕΘΙΑΓΕ και ΙΧΤΕΛ

 
Το Εθνικό ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.)   και το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών (ΙΧΤΕΛ) επισκέφθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας , επικεφαλής του συνδυασμού  «ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ οικο-ΛΟΓΙΚΑ»,  Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κος Δημήτρης Κουρέτας.





Σε συνέχεια των επαφών του με φορείς του αγροτοδιατροφικού τομέα,  συνοδευόμενος από την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη για το νομό Λάρισας κ. Μαρία Καλέση και υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού.


    Κατά την επίσκεψη αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος για τις δραστηριότητες των ΕΘΙΑΓΕ και ΙΧΤΕΛ και τη σημαντική δουλειά που γίνεται στον τομέα της αγροτικής έρευνας και των εδαφολογικών μελετών και την αναγκαιότητα συνέχισής της, σε συνδυασμό και με τις νέες τάσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα.. Ακόμη τονίστηκε η  σημασία της διαπίστευσης των εργαστηρίων των υπηρεσιών,  με την οποία διασφαλίζεται η αξιοπιστία των πραγματοποιούμενων ελέγχων.

  Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κος Δ. Κουρέτας, το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. έχει να επιδείξει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο στην αγροτική έρευνα με τη δημιουργία & συνεχή βελτίωση πολλών ποικιλιών & φυλών,  που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην συνέχιση της αγροτικής & πολιτιστικής μας παράδοσης όσο και στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας. Δυστυχώς όμως,  η πολιτική των τελευταίων χρόνων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχει οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό και στην απαξίωση του Ιδρύματος που περιορίζεται σε απλές διοικητικές και γραφειοκρατικές διεκπεραιώσεις τη στιγμή που απαιτείται περισσότερο από ποτέ να ενισχυθεί τόσο ο ρόλος του όσο και οι δραστηριότητές του για μία αειφορική ανάπτυξη με τοπικούς πόρους και μέσα.




Με ομάδες  παραγωγών της περιοχής Φαρσάλων συναντήθηκε ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας και  υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης  Κουρέτας, επικεφαλής του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλία Οικο-ΛΟΓΙΚΑ».

    Κατά  τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχει η μερική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην περιοχή  μέσω συμβολαιακής γεωργίας, με στροφή στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η οποία ευνοείται τόσο από τις κλιματολογικές συνθήκες όσο και από τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Ιδιαίτερα στάθηκε σε δράσεις που δίνουν στα παραγόμενα προϊόντα  προστιθέμενη αξία, όπως η ήπια μεταποίηση (διάθεση σε μικρές «επώνυμες» συσκευασίες που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και όχι χύμα διάθεση) αλλά και η  παραγωγή  αιθέριων ελαίων -μέσω καθετοποίησης της διαδικασίας - για την αξιοποίηση  των οποίων ανέφερε μια σειρά  καινοτόμων ιδεών. Ακόμη αναφέρθηκε σε ήδη επιτυχημένες σχετικές δράσεις.

     Οι παραγωγοί άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις του πανεπιστημιακού και υποψήφιου περιφερειάρχη κ. Δ. Κουρέτα, εκφράζοντας την επιθυμία τους για συνέχιση των επαφών και μετά τις εκλογές. Στη συνάντηση παρέστη επίσης ο καθηγητής του τμήματος Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Γούσιος, ο οποίος αναφέρθηκε  στις δυνατότητες που παρέχει στους αγρότες της περιοχής η καλλιέργεια της αγριοαγκινάρας ως ενεργειακού φυτού, σύμφωνα και με  αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας . 

    Τον κ. Δ. Κουρέτα συνόδευαν η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης για το νομό Λάρισας κ. Μαρία Καλέση και  οι υποψήφιοι περιφερειακοί  σύμβουλοι  Χρ. Θάνου, Κ. Τσίπης, Θ. Γεωργιάδης & Κ. Κούτσικος.

     Ακολούθως οι υποψήφιοι επισκέφτηκαν το κέντρο της πόλης των Φαρσάλων όπου συνομίλησαν και  αντάλλαξαν απόψεις με πολίτες και επαγγελματίες.




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου