Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Συμφωνία επί της αρχής αλλά και ισχυρές ενστάσεις για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης.


Σύμφωνα με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας  Ν. Λέγκα










Τα κενά που παρουσιάζονται στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και λοιπές Διατάξεις», ανέδειξε, ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Τρικάλων Ν. Λέγκας καταθέτοντας ταυτοχρόνως συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωσή του.

Παρά τη συμφωνία επί της αρχής του Νομοσχεδίου ο κ. Λέγκας κράτησε ισχυρές επιφυλάξεις για την πλειοψηφία των άρθρων του χαρακτηρίζοντας την πρόταση της κυβέρνησης αποσπασματική. Επίσης έκανε λόγο για «καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών» μέσω επικοινωνιακών μηνυμάτων -όπως το «τέρμα οι πολεοδομίες και ο έλεγχος των μελετών»- μηνύματα τα οποία, όπως τόνισε, ενδέχεται να αυξήσουν αντί να μειώσουν το αίσθημα της αυθαιρεσίας.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο κ Λέγκας έδωσε έμφαση  σε ένα ακόμα επικοινωνιακό μήνυμα που διαχέεται και αφορά στην πρόβλεψη της χορήγησης έγκρισης δόμησης σε 5 μέρες και άδειας δόμησης σε 2 αφού, όπως τόνισε, αυτό μπορεί να συμβεί σε δύο περιπτώσεις: Στην περίπτωση που θα έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι άλλες χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες, βρίσκονται εκτός των ρυθμίσεων του παρόντος Νόμου. Αλλά και στην περίπτωση που οι φάκελοι δεν θα έχουν ελλείψεις, παραλήψεις, αποκλίσεις, όταν είναι γνωστό ότι εύκολα εφευρίσκονται τέτοιες για να δικαιολογεί η γραφειοκρατία τις παραβιάσεις χρόνου.

Η πρόβλεψη αυτή, τόνισε, είναι ελλιπής και ατελέσφορη εάν η ίδια διάταξη νόμου δεν προβλέπει τι θα γίνεται στις περιπτώσεις όπου θα παραβιάζονται οι χρόνοι αυτοί. Παραβλέποντας επίσης το χρόνο που απαιτούν όλες οι υπόλοιπες συνοδές εγκρίσεις (δασαρχεία, ΕΟΤ, αρχαιολογική υπηρεσία, Πυροσβεστική κ.α.). Με αποτέλεσμα οι όποιες καλές προθέσεις σύντμησης του χρόνου έκδοσης της άδειας να ακυρώνονται εν τη γενέσει».

Επιπλέον, τόνισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο θέτοντας ως βασικό στόχο τη μείωση του χρόνου έκδοσης των αδειών παραβλέπει άλλα ουσιαστικά ζητήματα όπως την ποιότητα των μελετών, την απλοποίηση του Γ.Ο.Κ., και εν τέλει το τελικό κατασκευαστικό αποτέλεσμα, στοιχεία που τα τοποθετεί σε ένα δεύτερο επίπεδο.

Η Πολιτεία, συνέχισε ο βουλευτής, δεν μπορεί να μεταφέρει τις ευθύνες που έχει σε άλλους. Χωρίς μάλιστα να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές αφού το συζητούμενο νομοσχέδιο έχει σχεδιαστεί να «δουλέψει» και να χρησιμοποιήσει σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία που όμως είναι αμφίβολο πόσος χρόνος απαιτείται για να λειτουργήσουν καθολικά. Την ώρα που η διευθέτηση και η ρύθμιση άλλων καίριων ζητημάτων παραπέμπεται σε 10 υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα εκδοθούν στο μέλλον.

Ο κ. Λέγκας αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις και τις παθογένειες στον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας του συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών. Σύστημα το οποίο, όπως τόνισε, με τις παραλείψεις και την ευθύνη της Πολιτείας, διαμορφώθηκε από «ανεπαρκείς υπηρεσίες, που ήλεγχαν ανεπαρκώς, ανεπαρκείς μελέτες τις οποίες οι κατασκευαστές εφάρμοζαν επίσης ανεπαρκώς». Ενδεικτικό αυτού του τρόπου λειτουργίας, υπογράμμισε, είναι το ιδεολόγημα  ότι η οικοδομική άδεια είναι ένα τυπικό προαπαιτούμενο σύμφωνα με το οποίο «ανάμεσα σε άλλα χαρτιά μιας οικοδομής θα πρέπει να υπάρχει η άδεια». Φυσικό και επόμενο αυτής της λογικής, επισήμανε, είναι «ο μελετητής να μετατρέπεται σε διεκπεραιωτή  της γραφειοκρατίας, ο εργολάβος σε μελετητή, ο ιδιοκτήτης σε επιβλέποντα». Αυτές οι στρεβλώσεις, πρόσθεσε, συμπληρώθηκαν και ενισχύθηκαν διαχρονικά από την πολύ-νομοθεσία, αλλά και από την ανεπαρκή στελέχωση και τον τρόπο με τον οποίο «λειτουργούσαν» τα πολεοδομικά γραφεία.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, δήλωσε ο αν. τομεάρχης, είναι σαφές ότι χρειάζεται μια βαθιά αλλαγή που να διατρέχει όλα τα στάδια και όλους τους συντελεστές παραγωγής των ιδιωτικών έργων. Από την Πολιτεία και τη Διοίκηση, ως τους μελετητές, τους κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες. Και βεβαίως θα πρέπει να διατρέχει όχι μόνο τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών αλλά να συμπεριλαμβάνει την επιτάχυνση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού και τον εκσυγχρονισμό του τρόπου οργάνωσης και πιστοποίησης όλων όσοι ασχολούνται με τις κατασκευές, καθώς και τη δημιουργία ενός μητρώου κατασκευαστών.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο εισηγητής της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι θα ψηφίσει επί της αρχής το συζητούμενο νομοσχέδιο, αναμένει τις απαντήσεις της κυβέρνησης αφού οι προϋποθέσεις οι παραλήψεις και τα κενά κινδυνεύουν να καταστήσουν το νομοσχέδιο κενό περιεχομένου και άρα ανεφάρμοστο.





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου