Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» καταγγέλει


Θύματα «αετονύχη», που εμφανίστηκε σαν έμπορος από την Πελοπόννησο, έπεσαν αγρότες του χωριού Μικρό Κεφαλόβρυσο Τρικάλων.




 Ο εν λόγω «έμπορος» που συγκέντρωσε πάνω από 700 τόνους καλαμποκιού από παραγωγούς του χωριού, έγινε «άφαντος»  χωρίς να τους πληρώσει.

 Το παραπάνω συμβάν αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι οι αγρότες είναι έκθετοι και απροστάτευτοι έναντι των αρπακτικών διαθέσεων διαφόρων εμπόρων «αετονύχηδων», κλεφτών και απατεώνων, που δρουν ασύδοτα, καθώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος εκ μέρους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

 Η ουσιαστική διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος και η μετατροπή των συνεταιρισμών σε καθαρά επιχειρηματικές – εμπορικές εταιρίες, έχει αφαιρέσει από τους αγρότες ένα στήριγμα που είχαν και τώρα βρίσκονται στο έλεος των κερδοσκόπων ιδιωτών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι και την οικονομική κρίση, εμφανίζονται αδίστακτοι.

 Η ευθύνη γι'αυτό ανήκει στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είναι ταγμένη να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μεσαζόντων – και των “αετονύχηδων” που βρίσκονται ανάμεσά τους – σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.

  Αυτή η πολιτική που οδηγεί στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς για να  περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών, πρέπει ν'ανατραπεί.

 Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» καλεί τους αγρότες να βγάλουν τ' αναγκαία συμπεράσματα και ν' αγωνιστούν για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης και τη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών, ώστε να εξασφαλίζεται καλό εισόδημα για τους αγρότες, φτηνά και ασφαλή τρόφιμα για τη διατροφή του λαού μας και οι αναγκαίες πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Η ΑΝΟΙΞΗ»
                                                                                                           
11 – 10 - 2011



 Σύσκεψη αγροτών από τους πρώην δήμους Καλλιδένδρου, Φαλώρειας, Πιαλείων και Γόμφων, οργάνωσε της Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στο Βαλτινό, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη».

 Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση και αναπτύχθηκε συζήτηση για τις βαριές επιπτώσεις που έχουν στον αγροτικό κόσμο τα φορομπηχτικά μέτρα και τα άλλα χαράτσια που επιβάλλουν κυβέρνηση – τρόικα και πάρθηκαν αποφάσεις για την οργάνωση της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών, από κοινού με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο την απόκρουση της σφοδρής κυβερνητικής επίθεσης και την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής. Ταυτόχρονα, η σύσκεψη αποτέλεσε προετοιμασία για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή των γεωργών και κτηνοτρόφων στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 19 Οκτώβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.
  Για την καλύτερη οργάνωση της συμμετοχής, αλλά και για τη συγκρότηση Αγροτικών Συλλόγων εκεί που δεν υπάρχουν,  συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα από αγρότες της περιοχής.
 Ανάλογες συσκέψεις αγροτών έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία για:
 * Την Παρασκευή, 14 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στον Παλιόπυργο, (καφενείο Παππά).
 * Το Σάββατο, 15 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στη Φαρκαδόνα, (καφενείο Νικολάου),
 * Τη Δευτέρα, 17 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Μεγαλοχώρι.
 Μιλώντας στη σύσκεψη ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επεσήμανε ότι τα νέα αντιαγροτικά – αντιλαϊκά μέτρα έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην μικρομεσαία αγροτιά, που ξεκληρίζεται από την ΚΑΠ και γενικότερα την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
 Με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5000 ευρώ – είπε – καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος χιλιάδες μικροί και μεσαίοι αγρότες, που, μέχρι τώρα, δεν πλήρωναν.
 Με τη φορολόγηση στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, θα κληθούν να πληρώσουν χαράτσι οι φτωχοί άνθρωποι των χωριών – κι ανάμεσά τους οι συνταξιούχοι των 300 ευρώ του ΟΓΑ – που, με πολύ κόπο και χίλια βάσανα, έκτισαν ένα μικρό σπίτι.
 Ακόμα οι αγροτοκτηνοτρόφοι πιέζονται να πληρώσουν τα χαράτσια για τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και τις εισφορές του ΟΓΑ, για τις άδειες των γεωτρήσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, καθώς, επίσης, την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, τις τεράστιες αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης – θέρμανσης, στο αγροτικό ρεύμα, στο νερό άρδευσης, το 5ευρω στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και πάρα πολλά άλλα.
     Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί και συνεχώς μειώνεται αφού οι τιμές παραγωγού των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλές, οι επιδοτήσεις πετσοκόβονται, το κόστος παραγωγής  με τις ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια, εκτοξεύεται στα ύψη.
     Κι έρχονται τα χειρότερα με τη νέα ΚΑΠ 2014 – 2020.
 Τα χρέη και τα ελλείματα που επικαλείται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να επιβάλλει αυτή την αντιαγροτική πολιτική – υπογράμμισε ο Απ. Θωμόπουλος – δεν αφορούν την μικρομεσαία αγροτιά. Τα δημιούργησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που στήριζαν και στηρίζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
 Και τόνισε: Οργανωμένα, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα πρέπει ν'απαντήσουμε αποφασιστικά. Μαζί με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, με κοινό αγώνα, να “δηλώσουμε” πως δε θα πληρώσουμε ούτε ένα χαράτσι και πως είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε, αγωνιστικά, μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.
 Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε τους αγρότες να πάρουν τα τρακτέρ τους και να “κατέβουν” στην πόλη, παίρνοντας μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουν  από κοινού το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ,  στις 19 Οκτώβρη στην κεντρική πλατεία Τρικάλων.

 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
 «Η ΑΝΟΙΞΗ»

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου