Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Οι προοπτικές της ελληνικής κτηνοτροφίας


Διερευνήθηκαν σε ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στα Τρίκαλα παρουσία της υφυπουργού Αγρ. Ανάπτυξης κας Μιλ. Αποστολάκη






Του Βασίλη Αλεξίου



Τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής συγκυρίας, αναζήτησαν τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνική Κτηνοτροφίας στο διήμερο συζητήσεων και εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στα Τρίκαλα. Μάλιστα με αφορμή την χθεσινή ημερίδα στα Τρίκαλα βρέθηκε και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Μιλένα Αποστολάκη, η οποία στην τοποθέτησή της στάθηκε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του στρατηγικού στόχου των Ελλήνων κτηνοτρόφων, αλλά και αγροτών «οι οποίοι θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους προς την ακόμη καλύτερη ποιοτικά παραγωγή προϊόντων, αλλά και να διερευνήσουν επιχειρηματικά πια τις δυνατότητες εξαγωγής αυτών των προϊόντων στις αγορές του κόσμου». «Είναι ανάγκη» συμπλήρωσε η κα Αποστολάκη «να ανατρέψουμε το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και να αρχίσουμε να εξάγουμε τα προϊόντα που η γη μας παράγει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο οποίος μίλησε για τις τεράστιες δυνατότητες της Θεσσαλίας, ως ενιαία Περιφέρεια, στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ και οι λοιποί ομιλητές, από τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣΕ κ. Τζ. Καραμίχα μέχρι επιστημονικούς συνεργάτες του ΣΕΚ συμφώνησαν πως θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι προώθησης των προϊόντων στις αγορές.


Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Παναγιώτης Πεβερέτος στάθηκε στα περίφημα «καρτέλ» που λειτουργούν στην ελληνική αγορά ζητώντας «να πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση με τις πολιτικές τους χρόνια τώρα για να θησαυρίσουν άλλοι, την ώρα που και οι κτηνοτρόφοι, βιώνουν την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την απαισιοδοξία για το αύριο». Ο ίδιος σημείωσε πως «οι τιμές πώλησης των προϊόντων έχουν μειωθεί και στην καλύτερη περίπτωση «καθηλωθεί» όταν οι ζωοτροφές ακρίβυναν 150% μετά το 2007, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων να συνεχίζονται και τα προϊόντα να «βαπτίζονται» Ελληνικά, τους βιομηχάνους να καταδυναστεύουν τους κτηνοτρόφους και την γραφειοκρατία του κράτους να αποτελεί «βραχνά» για οποιαδήποτε ανάπτυξη». Ο κ. Πεβερέτος, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το μέλλον μετά το 2013 με την νέα ΚΑΠ, ζητώντας δίκαιη και αντικειμενική κατανομή των πόρων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε κράτους και τομέα, ενίσχυση χρηματοδοτήσεων και από άλλες πηγές και καθορισμό ανώτατου πλαφόν επιδοτήσεων ανά εκμετάλλευση με ευθύνη της κάθε χώρας.



Διαμαρτυρία από την ΠΑΣΥ



Εντωμεταξύ στο χώρο του ξενοδοχείου όπου γινόταν χθες η ημερίδα του ΣΕΚ συγκεντρώθηκαν μέλη της ΠΑΣΥ τα οποία ύψωσαν πανό και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, όπως για παράδειγμα η ραγδαία αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, η αύξηση του ΦΠΑ, η αύξηση των εισφορών στον ΕΛΓΑ κ.α..





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου